BizRemote by certSIGN Stiri

Vineri începe programul Rabla pentru electrocasnice. Buget de 75 de milioane de lei

11 mai 2021 3 min

Vineri începe programul Rabla pentru electrocasnice. Buget de 75 de milioane de lei

Reading Time: 3 minute

Toți cei care vor să scape de electrocasnicele vechi din casă și să își cumpere unele noi pot apela la programul Rabla pentru electrocasnice. Funcționalitatea lui este asemănătoare cu cea a programului Rabla care se aplică mașinilor clasice.

Ministrul Mediului a detaliat într-o conferință de presă care sunt categoriile din acest program și cum funcționează programul Rabla pentru electrocasnice. Bugetul programului este stabilit la 75 de milioane de lei pentru acest an.

Ce poți cumpăra prin programul Rabla pentru electrocasnice

 • mașini de spălat vase,
 • frigidere,
 • televizoare,
 • laptopuri și tablete,
 • aparate de aer condiționat,
 • aspiratoare,
 • uscătoare de rufe.

Pentru aceste categorii de produse s-au modificat și categoriile de clasă energetică, ca să corespundă cu noile cerințe europene.

Sumele acordate în programul Rabla pentru electrocasnice

Doritorii care vor apela la programul Rabla pentru electrocasnice vor beneficia de vouchere pe care le vor folosi la achiziția produselor noi. Numărul total de utilizatori care vor beneficia de aceste vouchere este estimat la 200.000 de oameni.

Rabla pentru electrocasnice

Voucherele oferite în programul Rabla pentru electrocasnice, în funcție de produse:

 • 400 de lei pentru mașini de spălat vase, cel puțin noua clasă energetică D,
 • 400 de lei pentru mașinile de spălat rufe, cel puțin noua clasă energetică C,
 • 400 de lei pentru aparatele de aer condiționat, cel puțin noua clasă energetică A++,
 • 400 de lei pentru combine frigorifice, lăzi frigorifice, congelatoare, cel puțin noua clasă energetică E,
 • 400 de lei pentru televizoare, cel puțin noua clasă energetică E,
 • 400 de lei pentru uscătoarele de rufe, cel puțin noua clasă energetică A++,
 • 200 de lei pentru aspiratoare, unde consumul să fie mai mic de 43 kilowatti oră pe an,
 • 500 de lei pentru laptopuri,
 • 300 de lei pentru tablete.

Ar putea fi probleme la înscrierea în programul Rabla pentru electrocasnice.

Ministrul Mediului Tánczos Barna a declarat că „În ediţia trecută au fost probleme în momentul înscrierii beneficiarilor, sistemul a cedat, motiv pentru care am regândit acest sistem şi în prima fază, printr-un proces foarte simplu se vor înregistra beneficiarii în sistemul informatic. Trebuie să menţioneze nume, prenume, localitate, judeţ, cod numeric personal, adresă de email şi număr de telefon valid şi are opţiunea de a încărca pe loc un buletin de identitate sau o carte de identitate şi o declaraţie pe propria răspundere că punem la dispoziţia AFM datele personale”.

Cum va funcționa programul Rabla pentru electrocasnice.

Potrivit ministrului, începând de vineri oamenii se pot înscrie în platforma furnizată de ministerul economiei. Această înscriere va fi deschisă pentru o săptămână. El a precizat că perioada de înscriere va dura o săptămână, iar apoi programul va avea trei etape.

„Prima etapă se va desfăşura în perioada 21 mai – 3 iunie şi va viza maşinile de spălat rufe, maşinile de spălat vase şi aparatele frigorifice. Etapa a doua, între 4 şi 17 iunie, pentru televizoare, laptopuri şi tablete, etapa a treia se va desfăşura în perioada 18 iunie – 1 iulie pentru aparate de aer condiţionat, uscătoare şi aspiratoare”, a declarat ministrul Mediului.

Programul Rabla pentru electrocasnice funcționează pe principiul dai un echipament vechi și poți primi voucherul pentru echipamentul nou.

Ministrul a menţionat că pentru maşinile de spălat vase şi uscătoarele de rufe se poate preda orice echipament electrocasnic înscris în program.

„Principiul după care funcţionează programul este dai un echipament vechi şi ai primit în schimb aceste sume menţionate.

Pentru maşinile de spălat vase şi uscătoare de rufe se poate preda orice alt aparat electrocasnic din program, în schimb, echipamentul vechi în celelalte cazuri trebuie să fie din aceeaşi categorie cu cel nou.

După parcurgerea etapelor de înregistrare şi validarea voucherului, în momentul în care începe fiecare categorie de câte trei tipuri de electrocasnice se vor valida voucherele şi beneficiarii pot merge la magazinele unde vor să cumpere aparatură nouă sau pot comanda de pe internet”, a mai transmis Tanczos Barna.

Photo 123106204 © Cosmin Constantin Sava | Dreamstime.com Photo 22855432 © Marian Mocanu | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: