Lifestyle Creativitate

Wandering Earl: Povestea americanului care călătorește prin lume de 21 de ani și aduce turiști în România

27 sept. 2021 5 min

Wandering Earl: Povestea americanului care călătorește prin lume de 21 de ani și aduce turiști în România

Reading Time: 5 minute

În timp ce majoritatea oamenilor așteaptă câteva săptămâni de concediu pe an, americanul Derek Earl Baron, deținătorul blogului Wandering Earl, călătorește fără oprire de 21 de ani. În călătoriile sale în 120 de țări, Earl a fost atras de România și, de câțiva ani, aduce cu el grupuri de turiști pentru a le arăta locurile mai puțin vizitate din țara noastră.

Cum a început totul?

Wandering Earl desert

După ce am absolvit facultatea, în 1999, am decis să plec în Asia de Sud-Est pentru trei luni, înainte de a-mi începe cariera de agent sportiv. Dar lucrurile au început să se schimbe o săptămână mai târziu. Era 31 decembrie 1999 și celebram începutul de an în Angkor Wat, Cambodgia. A fost cea mai fascinantă experiență, care mi-a deschis ochii, în timp ce stăteam pe un zid antic de piatră în junglă și interacționam cu localnici care sărbătoreau evenimentul.

Atunci mi-a venit gândul: „Dacă am avut o experiență incredibilă în atât de puțin timp, imaginează-ți ce aș putea experimenta călătorind pentru totdeauna”. Acea mică idee avea să devină în scurt timp realitate. Peste o lună, le-am spus părinților că nu mă întorc acasă și că voi călători pe termen nedeterminat. Aveam mai puțin de 1.500 de dolari, dar eram pregătit pentru provocare. Și așa a început totul.

Ce țări te-au fascinat și de ce?

Wandering Earl Brazilia

Până acum, am vizitat și locuit în 120 de țări și cred că fiecare dintre ele are ceva incredibil de oferit, dacă ești deschis să le descoperi. E mai mult vorba despre mentalitate decât despre destinație.

Desigur că am văzut țări incredibile precum Seychelles, Noua Zeelandă și Bolivia, dar au fost alte locuri, precum Siria, Yemen și Peru, a căror istorie este mai mult decât spec­taculoasă. Și au fost țări, ca Mexic, ­India, Maroc, Bolivia și Kîrgîzstan, pe care le prețuiesc doar datorită momentelor uimitoare care mi-au schimbat viața în diverse moduri.

Cum îți finanțezi călătoriile?

Wandering Earl alpaca

Principala sursă de venit o aduce compania mea de turism, Wande­ring Earl Tours, pe care am fondat-o în 2014. Oferim tururi unice, pentru grupuri mici, în câteva dintre țările mele preferate, inclusiv în România, India, Maroc, Iordania, Kârgâzstan și Vietnam. Dincolo de companie, ofer și servicii de consultanță pentru a ajuta oamenii care sunt interesați de a începe un business ce le oferă posibilitatea să lucreze la distanță și să călătorească în același timp.

De asemenea, am blogul de călătorii și un newsletter săptămânal. Toate acestea nu sunt create cu scopul principal de a face bani, ci sunt o parte importantă a brandului meu.

Cum te-ai decis să oferi tururi și în România? Câte tururi ai avut și cum arată o astfel de excursie?

Din 2012, am locuit în București, când și când. A fost baza mea pentru câțiva ani, pentru că îmi plăcea să petrec timp în țară și să cunosc români. Astfel, când am început să ofer tururi în 2014, mă gândeam și la alte țări în care aș putea să creez astfel de excursii. Natural, România mi-a venit în minte și am început să lucrez la un itinerar cu prietenii mei români. Am avut prima excursie în România în 2015 și s-a vândut foarte rapid.

De atunci, am avut 12 tururi în România, două fiind chiar în acest an. Excursiile țin de regulă 10-14 zile, dar itinerarele sunt toate diferite, deoarece am diverse tipuri de grupuri. Unii oameni sunt interesați de meșteșuguri și seminarii locale, alții vor să fotografieze clădiri abandonate, iar alte grupuri își doresc să învețe despre istorie.

Există cerere pentru excursiile în România? Cine sunt cei interesați?

Cu siguranță există cerere. Majoritatea turiștilor sunt canadieni și americani interesați de a merge în Europa, dar nu în locurile turistice. Ei vor să viziteze o țară unde pot să învețe ceva real și să interacționeze cu localnicii, nu doar cu oamenii din turism, cum se întâmplă în Europa de Vest.

România este minunată pentru că are ceva de oferit pentru fiecare, indiferent că ești interesat de natură, drumeții, istorie, orașe, tradiții, religie sau gastronomie. Le poți găsi pe toate aici și asta o face o destinație excelentă pentru a fi promovată. Reacțiile celor care ajung aici sunt mereu minunate.

Cum vezi turismul în România și ce crezi că ar putea fi îmbunătățit în promovarea țării?

Industria turismului se îmbună­tă­­­țește tot timpul, cu siguranță. România are în acest moment o infrastructură re­lativ bună, care oferă turiștilor ocazia să se plimbe prin țară fără prea mari bătăi de cap. Există mereu zone în care e loc de îmbunătățiri, dar măcar acum există o fundație pe care se poate clădi.

În ceea ce privește promovarea țării, România are aproape tot ce își poate dori un turist. Așadar, produsul este în fața noastră, gata să strălucească, dar e nevoie de efort comun din partea guvernului și a industriei de turism pentru a aduce acel produs în fața pieței potrivite.

Care sunt cele mai mari avantaje și provocări în a călători full-time?

Wandering Earl Peru

Beneficiile se reduc la o colecție masivă de experiențe diverse. Este o educație constantă care nu poate fi avută fără călătorii. Acest stil de viață mi-a dat ocazia să îmi fac prieteni în toată lumea, să mă provoc în mod constant, să văd unele dintre cele mai frumoase locuri de pe planetă și mi-a oferit șansa să mă trezesc dimineața cu nenumărate posibilități, în locul unei rutine.

Acestea fiind spuse, există și suficiente provocări ce vin cu acest stil de viață. Cel mai des trăiesc cu lucrurile care îmi încap într-o valiză, chiar și atunci când stau ­într-un loc pentru câteva luni. Și nu este deloc ușor. Nu sunt niciodată „așezat la casa mea”, iar prietenii și familia sunt răspândiți în toată lumea, încât nu îi pot vedea oricând mi-aș dori.

Este, de asemenea, o provocare mentală să mă mut în mod constant, fiind nevoit să schimb culturile, limbile, obiceiurile, moneda și dieta. Poate deveni foarte obositor. Zborurile lungi și călătoriile îndelungate cu trenul și autobuzul devin tot mai dificile cu fiecare an.

Ce planuri de viitor ai?

Wandering Earl Sri Lanka

Pe baza provocărilor menționate, planurile de viitor includ să petrec mai mult timp într-un loc. Simt nevoia să mă odihnesc. Asta ar însemna a avea o bază undeva, posibil în SUA sau Portugalia, ca apoi să călătoresc sporadic pentru perioade mai scurte. Cu siguranță încă vreau să călătoresc și sunt suficiente țări pe care vreau să le vizitez, dar am nevoie să schimb ritmul.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: