Analize

WARGHA ENAYATI

8 dec. 2011 5 min

WARGHA ENAYATI

Reading Time: 5 minute

Putini sunt oamenii care atunci cand se privesc in oglinda pot spune ca le place ceea ce vad. Dr. Wargha enayati este Unul dintre ei. A inceput sa-si caute sensul in viata de la Varsta de sase ani. In adolescenta deja il gasise. Si de Atunci isi urmeaza drumul. S-a pus in slujba semenilor si Munceste cu placerea de a schimba ceva in bine

Intre finalizarea celei mai mari fuziuni pe piata serviciilor medicale, inaugurarea de noi centre medicale si un proces de rebranding, cand ati avut timp sa deschideti si o policlinica sociala?

Daca stai de vorba cu un om sarac, iti va spune ca nu-si permite sa ajute. Daca vorbesti cu un om bogat, va spune ca mai intai are de terminat alte lucruri. In cele din urma, nimeni nu mai face nimic, pentru ca-si gaseste scuze. Este o problema de prioritizare. Trebuie sa stii sa pierzi pe partea de business si sa sacrifice ceva pentru o cauza in care crezi. Un mare vis al meu este sa pot sa aduc bucurie in sufletele altora. Are legatura si cu credinta mea, Bahá’í. Un om imperfect este un egoist, care este de fapt un animal mai inteligent. Omul cel mai apropiat de perfectiune este cel care-I slujeste pe ceilalti.

Dumneavoastra cat de apropiat de perfectiune sunteti?

Stiu eu? Nu vreau sa ma autocaracterizez si nici sa-i categorizez pe altii. Stiu in ce directie ar trebui sa ma duc si lucrez la asta.

Cum este organizata policlinica sociala?

Avem doi medici si doua asistente care lucreaza acolo permanent si mai multi voluntari. Dam constant anunturi si, spre surprinderea noastra, s-au inscris ca voluntary oameni de la care nu ma asteptam. La noi, in Romania, voluntariatul este foarte prost dezvoltat. Romanul nu stie sa faca voluntariat, pentru ca se simte fraierit, pacalit, tot timpul asteapta s-o faca altcineva in locul lui. Cel care face voluntariat e considerat ori un pic naiv, ori se crede ca are un scop ascuns.

Se mai poate schimba ceva in acest sens?

Da. Incet, dar se poate. Cei care au acum intre 20 si 30 de ani sunt mult mai egoisti decat acum 20 de ani, dar si numarul celor care tind sa faca voluntariat este mai mare. Este nevoie de lideri. Un exemplu care a reusit este prietenul meu Raed Arafat, care printre medici a reusit sa faca voluntariat.

Dumneavoastra sunteti un exemplu?

Incerc sa fiu un exemplu. Daca reusesc, nu stiu.

Ce alte proiecte derulati prin fundatia Regina Maria?

Pe langa policlinica sociala Regina Maria, fundatia ofera suport pentru un program de after-school din comuna Clinceni, initiat impreuna cu Melania Medeleanu, care include peste 50 de copii si sprijin financiar pentru asistentele maternale din aceeasi comuna. Pe Melania o cunosc de 10 ani. Ea a venit cu ideea, iar eu sunt implicat doar financiar. Si ea este un exemplu de om care ajuta dezinteresat.

Ce parteneri ati avut pentru deschiderea clinicii sociale?

Primaria ne-a alocat un spatiu, dar e doar o parte mica din ceea ce inseamna acest proiect. Eu stiu ce inseamna sa mentii o policlinica. Costurile sunt enorme. Din pacate, cu fondurile pe care le avem lucram la capacitatea de 20%. Daca am avea mai multe fonduri, in afara de banii mei si ai sotiei, am putea sa tratam mai multi pacienti si sa oferim mai multe medicamente, pentru ca oamenii care vin acolo nu au asigurare, deci nu au nici cum sa-si cumpere singuri medicamentele.

Cat ati investit in deschiderea policlinicii?

Costul pentru lansare a fost de aproximativ 200.000 euro. Insa costurile de mentenanta reprezinta marea problema.

Ce v-a determinat sa investiti acesti bani?

Credinta Bahá’í, care m-a invatat sa fiu generos in prosperitate.

Cum masurati succesul clinicii sociale?

Acum ne trec pragul clinicii 20 de pacienti pe zi. Spalam 10 persoane pe zi. Dam haine la 50 de persoane pe luna. Aceste cifre trebuie sa creasca. Trebuie sa ajungem la 100 de persoane pe zi.

Si cum credeti ca veti putea sa cresteti?

Avem nevoie de bani. Speram sa atragem si alte companii sau oameni de afaceri care sa ne ajute. Avem sperante de la companiile care au abonamente in reteaua noastra. Unii dintre clientii nostril si-au manifestat deja interesul. Pe autoritati nu ne bazam, pentru ca lucrurile merg foarte incet si nu te poti baza pe ei.

Ce va diferentiaza de alti antreprenori?

In aceasta tara nu am venit sa fac bani. Din 1983 pana acum scopul meu a fost sa schimb ceva, sa ajut. Am studiat in Germania, unde este foarte greu sa obtii un post de medic. Am reusit acolo si am renuntat la postul acela. Am iesit din zona de confort si am venit in Romania sa studiez viata Reginei Maria. Asta a fost motivatia mea. Am incercat ca sufletul sa fie inainte de bani. Ori de cate ori am pus banii pe primul plan, afacerea a mers rau.

Ne puteti da un exemplu de situatie cand ati decis cu sufletul?

Au existat situatii cand nu m-am stapanit si m-am concentrat mai mult pe cifre. Si a mers prost. Cand m-am detasat si am facut totul din inima, dar si cu profesionalism, totul a venit de la sine. Alegerea numelui pentru reteaua medicala – Regina Maria – este un astfel de exemplu. Logica ne spunea ca nu trebuia sa schimbam, ci doar sa cosmetizam numele de CMU, care era un brand de 15 ani. Am luat hotararea sa fac aceasta schimbare aducandu-mi aminte de ce am venit in Romania. Mi-am spus ca sufletul reginei va fi fericit daca eu fac asta. Si s-a dovedit o alegere buna. Rebrandingul a fost foarte bine primit.

Dar o situatie in care au contat mai multe rezultatele financiare?

S-a intamplat uneori sa vreau sa obtin sau sa pastrez un spatiu cu tot dinandinsul. Bateam cu pumnul in masa si ma inversunam. Insa indiferent de resursele pe care le alocam, nu se intampla cum voiam si intr-un final imi dadeam seama ca era mai bine, pentru ca se dovedea fie ca spatiul respectiv avea probleme, fie gaseam un spatiu de zece ori mai bun. De aceea m-am obisnuit sa las si mana lui Dumnezeu.

Va dati seama singur cand gresiti?

Da. Cred ca nu am orgolii de genul acesta. Primesc sfaturi de la oricine, de la femeia de serviciu pana la prim-ministru. Vreau sa aud ce are fiecare de zis. Nu se stie niciodata de unde apare scanteia adevarului. Orgoliul este cel mai mare pacat al unui lider. Cine are orgoliu nu este de fapt un lider.

Sunt generosi antreprenorii romani?

Nu. Dar nu as vrea sa generalizez. Si nu este vorba numai de antreprenori. Fiecare om poate sa ajute. Fiecare la nivelul lui trebuie sa faca ceva.

Se simte o efervescenta pe piata serviciilor medicale private. Cum va explicati aceasta stare a lucrurilor?

Efervescenta se resimte de acum trei-patru ani. Eu de atunci am zis ca domeniul medical a devenit un “bubble”, cum era domeniul imobiliar acum cativa ani. Multi cred ca pot face bani in acest domeniu si investesc sume enorme fara sa aiba o infrastructura in spate. Din cauza asta o dau in bara rau de tot si in Bucuresti, si in tara. Deschid policlinici sau centre de imagistica fara sa realizeze ca este un domeniu extrem de complicat. Nu e ca in import – export. Domeniul medical necesita resurse umane de mare calibru, infrastructura si un sistem integrat de servicii medicale. Sunt lucruri care nu se fac prin bani. Nu e suficient sa ai o cladire cu aparatura de ultima generatie.

Dupa atatia ani in acest domeniu, credeti ca i-ati deslusit toate tainele?

Cred ca am o experienta mai mare decat cei care o dau in bara. Dar si eu pot sa o dau in bara. E adevarat ca in cazul meu, cu experienta acumulata, riscurile sunt mai mici decat in cazul cuiva care abia paseste pe acest teritoriu.

Care este greseala pe care ati observant ca o fac cei care acum deschid clinici?

Nu au infrastructura. Nu are cum sa mearga daca deschizi un spital din nimic. Sunt unii care au relatii politice. Le va merge pentru o perioada, insa dupa aceea o vor da in bara. Fara o infrastructura bine pusa la punct nu merge. Noi avem aproape 20 de policlinici si 120.000 de abonati. Cu un sigur centru medical, chiar daca este dotat cu echipamente de ultima ora, nu ai ce face.

Sunteti multumit cum a mers reteaua Regina Maria anul acesta?

Da. Avem si noi de luptat. Nu este o perioada foarte calma, insa avem o strategie foarte bine pusa la punct.

Ca volum, reteaua Regina Maria ocupa locul doi. Vizati pozitia de lider pe piata serviciilor medicale?

Eu personal nu. Lider pentru mine inseamna sa fii lider pe partea de profesionalism. Lider in zona de inovatie. La aceste puncte noi suntem clar lideri. Nu e vorba de ambitie. E vorba de excelenta in ceea ce facem si de servicii cu suflet.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: