Tech

Windows 10: holograme, Cortana si un browser nou

22 ian. 2015 2 min

Windows 10: holograme, Cortana si un browser nou

Reading Time: 2 minute

Daca Windows 8 mai degraba a dezamagit, Windows 10 se anunta revolutionar. Cea mai spectaculoasa noutate este posibilitatea de a transforma aplicatiile in holograme interactive prin intermediul Microsoft HoloLens.

Microsoft a prezentat noul sistem de operare Windows 10, care va fi disponibil ca upgrade gratuit pentru clientii Windows 7, Windows 8.1 si Windows Phone 8.1 care vor face migratia in primul an.

Poate cea mai spectaculoasa noutate este Microsoft HoloLens, ochelarii care transforma Windows 10 in prima platforma de calcul holografic din lume. Noul sistem de operare include un set de API-uri care permit dezvoltatorilor sa creeze holograme interactive pentru lumea reala. Hologramele devin, astfel, aplicatii universale Windows, iar toate aplicatiile universale Windows pot functiona ca holograme.

Ochelarii HoloLens nu necesita cabluri, telefoane sau conexiune la un PC si au lentile holografice HD transparente si sunet ce tine cont de spatiu, ca sa poti vedea si auzi hologramele din jurul tau. Experienta de utilizare prezentata de Microsoft seamana cu celebrele secvente din Minority Report, cu mentiunea ca totul se petrece virtual, nu pe un ecran fix. „In aceasta era, cea care primeaza este mobilitatea experientei si nu cea a dispozitivului, iar experientele trebuie sa functioneze intr-o maniera unitara si familiara indiferent de dispozitivul folosit. Utilizatorii ar trebui sa aiba posibilitatea de a interactiona cu tehnologia in acelasi mod in care interactioneaza cu alti oameni – prin voce, gesturi si privire”, se arata intr-un comunicat al Microsoft.

O alta noutate este disponibilitatea asistentului digital Cortana (rivala lui Siri de pe iPhone) pe PC si tableta. Cortana invata preferintele individuale ale utilizatorului si ofera recomandari relevante, acces rapid la informatii si notificari importante. Interactiunea se face prin voce sau text.

Windows 10 vine cu noul browser Microsoft, cunoscut sub numele de cod „Project Spartan”, care este integrat cu Cortana si are un design construit special pentru noul sistem de operare. Utilizatorii pot face adnotari direct pe pagina web fie cu ajutorul tastaturii, fie cu un stylus si pot transmite informatia respectiva prietenilor. Pentru o experienta de citire mai buna a articolelor web, Project Spartan ofera posibilitatea afisarii articolul intr-un layout simplificat.

Pentru utilizatorii pachetului Office, au fost construite de la zero noi versiuni Word, Excel, PowerPoint, OneNote si Outlook, pentru o experienta adaptata ecranelor tactile. Microsoft a facut modificari astfel incat crearea si modificarea fisierelor sa fie mai simpla chiar si fara tastatura sau mouse.

Windows 10 pune accentul pe experienta unitara indiferent de dispozitiv. Sistemul de operare va oferi noi aplicatii universale pentru Fotografii, Clipuri Video, Muzica, Mesagerie si Contacte, dar si pentru Mail si Calendar. Continutul este stocat si sincronizat prin intermediul OneDrive.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: