Analize Companii

Top 50 companii performante

29 dec. 2016 8 min

Top 50 companii performante

Reading Time: 8 minute

Au știut să aplice strategii de business care le-au adus creșteri spectaculoase, fără să sacrifice însă profitul și disciplina financiară. Sunt campionii economiei românești, cu afaceri care acumulează o creștere anuală de 28%, până la peste 5 miliarde de euro.

Vă prezentăm clasamentul celor mai performante companii  autohtone, realizat pentru Biz de Coface România.

top-50-companii-performante

Performanța adevărată presupune constanță, altfel e doar un accident fericit. Iar în această ediție de Top 50 cele mai performante companii din România figurează nu mai puțin de 17 companii care se află la a doua prezență consecutivă în clasament. Vorbim, practic, despre o treime din totalul companiilor pentru care ultimii doi ani au însemnat creșteri semnificative, dar și sustenabile, ale businessurilor proprii. Mai mult, șapte companii au reușit performanța de a se menține trei ani consecutiv în clasament: C&A Moda Retail, Dedeman, Formens, IBM România, Microsoft România, Pandora Prod și Premium Auto.

Ceea ce diferențiază Top 50 cele mai performante companii realizat de Coface România pentru Biz de celelalte topuri și clasamente de companii realizate și pu­blicate pe piață, care includ doar firmele cu cele mai mari cifre de afaceri, este că această ierarhie urmărește performanța de ansamblu a firmelor analizate, evaluată prin îmbinarea criteriilor de ordin cantitativ, calitativ și a comportamentului de plată. Detaliile tehnice care au stat la baza realizării topului sunt disponibile în metodologia de la finalul acestui articol.

Creșterea, în cifre

Companiile performante din top au contribuit la o evoluție spectaculoasă a economiei românești, înregistrând creșteri importante la nivelul cifrei de afaceri și profitului. În 2015, economia României a avut un an foarte bun, cu o creștere de 3,7%, deși a fost trasă în jos de contraperformanța agriculturii, care a înregistrat o scădere de 9,4%. Fără aceasta, creșterea ar fi fost chiar de 4,2%. Evoluția pozitivă a fost stimulată de consumul intern, pe fundalul unor reduceri de taxe cuplate cu creșteri de salarii și dobânzi bancare foarte mici. Tocmai de aceea comerțul a crescut cu 6,4%, încurajat și de prețul foarte scăzut al petrolului.

cifraPentru cele mai performante 50 de companii, evoluția pozitivă s-a concretizat într‑o creștere impresionantă a cifrei de afaceri cumulate, până la peste 5 miliarde de euro, afacerile acestor companii fiind astfel în creștere cu 28% față de 2014 și cu 39% față de 2013. În valoare absolută, cifra de afaceri cumulată a companiilor din clasamentul actual este semnificativ mai mare decât totalul cifrei de afaceri înregistrate de firmele prezente în edițiile anterioare – cu 9% față de 2014 și respectiv cu 27% față de 2013. Se observă, în același timp, tendința de creștere a calibrului firmelor din top, în special în segmentul celor cu cifre de afaceri între 50 și 100 milioane de euro, remarcată deja din clasamentul de anul trecut. Este un semnal clar că firmele de dimensiuni mai mari sunt tot mai preocupate de eficientizarea activității și asigurării unui echilibru financiar cât mai bun, în paralel cu eforturile de dezvoltare comercială.

Această tendință se reflectă și în profitabilitatea jucătorilor de top. Astfel, profitul operațional (EBIT) cumulat al celor 50 de companii din clasament a fost în 2015 de 693 de milioane de euro, în creștere cu 54% față de profitul operațional înregistrat în 2014. Prin urmare, dinamica profitului operațional înregistrat de companiile din clasament este superioară comparativ cu cea a cifrei de afaceri, elasticitatea fiind de 1,94 – o creștere cu 1% a cifrei de afaceri a generat o creștere cu 1,94% a EBIT.

Deși au creat 4.944 de noi locuri de muncă pe parcursul anului 2015, companiile din top au continuat să-și îmbunătățească productivitatea, în condițiile în care cifra de afaceri și profitul operațional au înregistrat avansuri superioare, de 28% și respectiv 54%, comparativ cu creșterea de 12% a numărului de angajați, până la un efectiv total de 44.519 salariați. Valoarea profitului brut per angajat în 2015 a avansat ușor, astfel că trei companii din clasamentul curent au reușit să depășească nivelul de 100.000 de euro profit brut / angajat față de două la ediția precedentă, în timp ce șase firme au declarat pentru 2015 un profit brut / angajat între 50.000 și 100.000 de euro.

Performanță de calibru tabelTendința de dominație a companiilor mari în topul realizat de Coface a continuat. La fel ca în ediția precedentă, în categoria firmelor cu cifra de afaceri între 25 și 50 mi­lioane de euro sunt mai puțin de jumătate din companii ca număr, acestea având o pondere a cifrei de afaceri în cifra agregată de sub 20%. În schimb, în categoria companiilor cu cifra de afaceri între 50 și 100 de milioane de euro sunt 21 firme, cu aproape jumătate mai multe decât în ediția anterioară. La vârf însă, numărul companiilor foarte mari, cu cifra de afaceri de peste 100 milioane de euro, a scăzut de la 13 la 9. Totuși, aceste companii generează în continuare cea mai mare parte din cifra de afaceri totală a celor 50 de firme din Top, ponderea segmentului în funcție de acest indicator menținându‑se la 58%. Per total, companiile de dimensiuni mari (cu cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro) formează segmentul cel mai bine reprezentat din punct de vedere numeric (30 de companii din 50) și al ponderii în total salariați (72%).

Eugen Anicescu Country Manager Coface Romania1 e1482918895537
Eugen Anicescu, Country Manager, Coface România

Potrivit analizei realizate de Coface, peste jumătate dintre cele 50 de companii au gestionat corespunzător în 2015 riscul de credit comercial. Astfel, analiza evoluției creanțelor în funcție de cifra de afaceri arată ca 11 dintre ele au reușit reducerea volumului creanțelor comerciale în condițiile creșterii cifrei de afaceri, iar 17 firme au înregistrat o creștere a creanțelor mai lentă decât cea a cifrei de afaceri. În același timp, 22 dintre ele s-au confruntat cu un avans al creanțelor mai mare decât cel al cifrei de afaceri și ar trebui să considere măsuri de îmbunătățire a managementului creanțelor comerciale. Specialiștii Coface România precizează însă că avansul semnificativ al creanțelor poate indica și o creștere a gradului de încredere între partenerii comerciali pe piețele unde activează aceste companii.

”Creșterea numărului de companii mari, cu cifra de afaceri între 50 și 100 de milioane de euro prezente în top, este un indiciu că, în viitor, economia românească ar putea sa aibă mai mulți jucători prezenți în topurile regionale.“ 

Campionii topului

dedeman
De trei ani, Dedeman este liderul clasamentului celor mai performante companii din România.

Pentru al treilea an consecutiv, clasamentul celor mai performante companii din România este condus de Dedeman, retailerul de bricolaj apropiindu-se de pragul de un miliard de euro în ceea ce privește cifra de afaceri (peste 981 de milioane de euro), în creștere cu 28% față de 2014. De altfel, în primul semestru din acest an, Dedeman a avut o creștere de 26% a cifrei de afaceri, până la aproximativ 500 de milioane de euro, semn clar că ținta miliardului e ca și atinsă. Compania, business antreprenorial construit de la zero de frații Pavăl, are deja 44 de magazine în România.

De productievestiging van Coca-Cola in Nederland (in Dongen) breidt de faciliteit uit met een productielijn voor blikjes. Deze wordt op 7 oktober officieel geopend door Staatssecretaris Heemskerk
Coca-Cola HBC România a reușit o creștere de 15% a cifrei de afaceri în 2015.

Locul doi revine Coca-Cola HBC România, care a reușit o creștere de 15% a cifrei de afaceri, depășind 475 de milioane de euro. Podiumul este completat de Delphi Diesel Systems România, companie de producție în domeniul auto deținută de grupul american Delphi, care a terminat anul 2015 cu o cifră de afaceri de peste 423 de milioane de euro, mai mare cu 25% decât în anul precedent.

Îmbucurătoare este prezența în top 10 a Bitdefender, compania de securitate informatică reușind o creștere spectaculoasă de 54% a cifrei de afaceri în 2015, până la 87 de milioane de euro. Bitdefender își realizează aproape integral vânzările pe piețele internaționale, produsele sale fiind constant pe primul loc în topurile comparative independente pentru soluțiile de securitate informatică.

Dominații pe domenii

Cele mai multe companii prezente în ediția din acest an a clasamentului provin din comerțul cu ridicata (8 firme), industria de mașini și echipamente (7 firme), comerțul cu amănuntul (6 firme), IT (6 firme), lista primelor cinci sectoare de activitate din punctul de vedere al numărului de companii performante fiind completată de industria metalurgică (4 firme). Numărul companiilor din domeniul construcțiilor prezente în top a crescut comparativ cu anul anterior, deși acest sector nu a reușit să reintre în primele 5 după numărul de companii, în timp ce industria de mașini și echipamente și cea de IT au căzut o treaptă, trecând pe locul 2, respectiv 3 printre domeniile care furnizează cele mai multe companii din Top 50 conform activității din anul 2015.

delphi
Delphi Diesel Systems România are patru centre de producție – la Iași, Ineu, Moldova Nouă și Sânnicolau Mare

Performerii economiei românești vin din 14 județe, față de 15 la ediția precedentă, distribuția geografică fiind și ea ușor diferită. Cele mai multe companii din top provin din București (25 firme). Ilfov, Timiș și Brașov sunt județele care se situează pe cea de-a doua poziție, fiind reprezentate prin câte 4 firme, în timp ce județul Bacău este prezent cu 2 firme, alături de Cluj și Arad.

Distribuția geografică a companiilor pre­zente în acest clasament arată clar tendința de concentrare geografică a firmelor din top. Numărul județelor reprezentate în Top 50 a scăzut în ultimele patru ediții de la 18 la 17, 15 și respectiv 14.

Metodologie

Top 50 urmărește performanța de ansamblu a firmelor analizate, evaluată prin îmbinarea criteriilor de ordin cantitativ, calitativ și al comportamentului de plată.

Studiul a inclus toate companiile românești cu capital privat care au depus la Ministerul Finanțelor situațiile financiare anuale aferente activității din 2015. Pentru întocmirea topului nu au fost considerate băncile și societățile de asigurări, datorită specificului diferit al activității acestora.

Primul nivel de selecție a companiilor a constat în aplicarea simultană a 4 criterii de filtrare:

  • Cifra de afaceri pentru anul 2015 de peste 1 milion de euro
  • Rezultatul net și rezultatul operațional în 2015 să fie pozitiv (profit)
  • Absența datoriilor restante către bugetul de stat (conform datelor publicate de ANAF pentru 30.09.2016)
  • Nivelul datoriilor comerciale restante (către furnizori) în 2015 să fie sub 10% din profitul brut

Companiile care au fost validate în baza primului nivel de selecție au fost verificate pentru respectarea unui model statistic în praguri, având 4 criterii care trebuie respectate simultan:

  • Indicele de creștere a cifrei de afaceri 2015/2014 > 10%
  • Rentabilitatea capitalurilor proprii (profit net /capitaluri proprii) > 20%
  • Rata profitului brut raportat la cifra de afaceri > 5%
  • Gradul de îndatorare (datorii totale / active totale) < 70%

Clasamentul final a fost realizat prin includerea primelor 50 companii în funcție de cifra de afaceri realizată pentru anul 2015 din lista tuturor companiilor românești care au îndeplinit toate criteriile menționate în cele două niveluri succesive de selecție.

Credit foto: © Alexander Kharchenko | Dreamstime.com

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: