Finanțe Stiri

1 din 6 camioane produce in fiecare an un accident

15 iul. 2016 2 min

1 din 6 camioane produce in fiecare an un accident

Reading Time: 2 minute

Uniunea Naţionala a Societaţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR) este ingrijorata de frecvența mare cu care se produc, pe soselele din Romania, accidente grave in care sunt implicate vehicule ale companiilor de transport rutier.

Doar in ultima luna, mass-media a prezentat o serie de evenimente nedorite, care au lasat in urma 5 victime si aproape 50 de raniți, printre care si copii, accidente rutiere in care au fost implicate autocamioane, microbuze si autobuze supraincarcate.

Accidentele din ultima perioada confirma cifrele furnizate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) in urma analizei independente realizate de catre compania de consultanța Milliman pentru perioada 2013 – 2015. Acest raport a aratat ca cea mai mare frecvența medie a daunei, de 15,87% (1 din 6 camioane produce in fiecare an un accident), este inregistrata la nivelul camioanelor (vehicule de tip cap-tractor) deținute de persoane juridice. In randul acestui tip de vehicule se inregistreaza si cea mai ridicata valoare a daunei medii, de aproape 18.500 lei, o valoare de aproximativ trei ori mai mare decat dauna medie la nivelul pieței, de circa 6700 lei, inregistrata pentru aceeasi perioada.

Pe locurile doi si trei ca numar de accidente produse se afla autoutilitarele (1 din 7 autoutilitare, cu o frecvența a daunei de 13,46%) respectiv autobuzele (1 din 9 autobuze, cu o frecvența a daunei de 11,58%) deținute de catre firme. In ambele cazuri, dauna medie produsa este cu mult peste valoarea daunei medii la nivelul pieței pentru aceeasi perioada (aproximativ 6700 lei), mai precis circa 9400 de lei in cazul autoutilitarelor si 7500 de lei in cazul autobuzelor. 

”Din pacate, primim in fiecare zi vestea cate unui nou accident. Drumurile din Romania produc cele mai multe decese din Europa, aproape dublu fața de media Uniunii. Trebuie sa gasim soluții”, a declarat Florentina Almajanu, Director General UNSAR.

UNSAR apreciaza ca este nevoie ca autoritațile, companiile de transport si cele de asigurari sa ia masuri adecvate pentru a evita catastrofele produse de cei dispusi sa incalce legea si sa puna in pericol viețile romanilor prin comportamentul la volan.

Tocmai pentru a gasi soluții pentru acest fenomen, UNSAR si companiile membre ce subscriu asigurari RCA vor continua sa participe la dialogul cu instituțiile abilitate, autoritatea reglementatoare si reprezentanți ai asiguraților, contribuind activ la imbunatațirea legislației in materia asigurarilor, in general, si a formei finale a proiectului de lege privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse terților, in special.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: