Finanțe Stiri

2016 – inceputul sfarsitului crizei din zona euro

18 ian. 2016 4 min

2016 – inceputul sfarsitului crizei din zona euro

Reading Time: 4 minute

pwc zona euro 2016Anul 2016 va marca sfarsitul crizei zonei euro. Economiile periferice ale zonei euro vor avea, pentru al doilea an consecutiv, o crestere mai rapida decat cea a economiilor centrale.

Criza din Grecia ar putea sa se aprinda din nou, insa ea nu va contamina intregul bloc, motiv pentru care economistii PwC se asteapta ca 2016 sa marcheze cel putin inceputul sfarsitului crizei financiare din zona euro extinsa.

Majoritatea dezechilibrelor din economiile periferice fiind sub control iar reformele structurale in plina desfasurare, este de asteptat ca PIB-ul zonei euro sa creasca in 2016 cu aproximativ 1,6% – cea mai rapida rata de crestere dupa 2011.

Previziunile economistilor PwC penstru 2016 arat ca este de asteptat ca grupul G7 sa inregistreze o crestere a PIB mai mare de 2%, ajungand astfel la cel mai rapid ritm de crestere inregistrat dupa 2010. Spre deosebire de statele G7, economiile emergente din E7 vor avea un ritm de crestere mai lent decat tendinta ultimilor ani (dar mai rapid decat G7). Dintre statele E7, economiile Braziliei si Rusiei se vor contracta, iar a Chinei va incetini, insa India va avea o performanta de top.

Geopolitica “bate” economia

Geopolitica, mai degraba decat economia, va fi prioritara pe agenda decidenţilor politici: trei subiecte geopolitice vor continua sa fie in vizorul presei, considera economistii PwC. Prima problema este criza migrantilor in Europa, care se poate estompa in timpul iernii, pentru ca mai apoi sa se reaprinda in primavara. Al doilea subiect va fi raspunsul comunitatii internationale la criza din Orientul Mijlociu. Al treilea, referendumul cu privire la soarta apartenentei Marii Britanii la Uniunea Europeana.

Preturile marfurilor vor continua insa sa ramana scazute. Aceasta este o veste buna pentru majoritatea afacerilor, gospodariilor si decidenţilor politici din economiile importatoare de petrol si materii prime, insa si o provocare pentru tarile exportator.

“Ne asteptam ca revenirea economica Statelor Unite sa prinda viteza in 2016, iar Marea Britanie se va bucura si ea de o crestere continua bazata pe consum. De asemenea, ar trebui sa vedem cel puţin inceputul sfarsitului crizei Zonei Euro. Pe de alta parte, ţarile BRICs (Brazilia, Rusia, India si China) vor avea un 2016 dificil, cu excepţia notabila a Indiei“, a declarat John John Hawksworth, economist sef al PwC Marea Britanie.

SUA va conduce liga G7 din punct de vedere al ritmului cresterii PIB. Economia Statelor Unite va creste cu aproape 3% in acest an, contribuind cu aproape doua treimi la cresterea per ansamblu a economiilor grupului G7 in anul 2016. Este de asteptat ca SUA sa continue sa creeze o medie de aproximativ 200 000 de locuri de munca pe luna, sustinand in acest fel si cresterea consumului, estimeaza economistii PwC. Cu toate acestea, SUA nu va avea locul intai asigurat in topul economiilor cu cea mai rapida crestere din G7; Marea Britanie ii va fi principalul rival in aceasta competitie, cresterea economica a acesteia fiind estimata intre 2 si 2,5%.

Ratele dobanzilor in SUA si Marea Britanie vor creste in 2016. In luna decembrie a anului trecut, Rezerva Federala americana (Fed) a dat tonul prin prima crestere de dobanda dupa 2006. Economistii PwC se asteapta ca Fed sa continue sa creasca ratele dobanzilor in 2016, in mod treptat. Excluzand eventuale socuri globale majore nefavorabile, ne asteptam ca Banca Angliei sa urmeze acelasi traseu in 2016. Faţa de SUA si Marea Britanie, se preconizeaza ca Banca Centrala Europeana, Banca Japoniei si Banca Poporului din China vor mentine o politica monetara precauta in 2016.pwc G7

India va avea cea mai buna performanţa dintre statele E7. Pentru al doilea an consecutiv, estimam ca India va avea o crestere mai rapida decat cea a Chinei, dezvoltandu-se cu aproape 7,7% in termeni reali. India va continua sa culeaga roadele reformelor recente. Reducerea ratei rezervelor minime obligatorii de la 8% la 6,75% in cursul anului trecut de catre Banca Centrala a Indiei va incuraja consumul si cresterea investitiilor in 2016. In acest sens, investitiile straine directe in industria prelucratoare inca subdezvoltata a Indiei ar putea sa creasca intrucat majoritatea limitarilor pentru accesul investiţiilor straine in tara au fost eliminate.

Cresterea Chinei incetineste la 6,5%

Rata de crestere a PIB-ului Chinei va incetini la 6,5%. Incetinirea economiei Chinei pare sa continue, pe fondul procesului actual de recalibrare a economiei. Cresterea industriei prelucratoare si a exporturilor va continua sa incetineasca. Cu toate acestea, liderii mediului de afaceri chinez vor continua sa se mute in zone de producţie cu o valoare adaugata mai mare. Pentru atingerea acestui obiectiv, economistii PwC sunt de parere ca vor creste investitiile peste hotare facute de companiile din China, in special prin cumpararea unor afaceri implicate in noile tehnologii si in activitaţi de cercetare-dezvoltare. Este de asteptat ca procesul de internationalizare a renminbi-ului sa continue, pe masura ce se fac mai multi pasi in direcţia liberalizarii valorii capitalului, cum ar fi eliminarea restrictiilor asupra ofertelor publice iniţiale (IPOs). In concluzie, desi economistii PwC nu considera ca scenariul principal pentru China ar fi o “aterizare fortata”, companiile ar trebui sa tina cont de riscul semnificativ asociat cu efectele pe care aceasta unda de soc le-ar putea avea asupra unora dintre economiile din Asia de Sud-Est.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: