Management Opinii

4 semne că ai un loc de muncă „toxic”

12 oct. 2016 3 min

4 semne că ai un loc de muncă „toxic”

Reading Time: 3 minute

Cu toții am avut la un moment dat mici probleme la locul de muncă – sarcini plictisitoare, șefi iritabili, colegi bârfitori – dar, uneori, toți factorii mici care fac ca o zi la birou să fie proastă se pot transforma în ceva mult mai rău: într-un loc de muncă toxic.

De Diana Goantă

Acesta este reprezentat de o situație de lucru care devine de nesuportat psihologic, nu din cauza muncii efective pe care o faci, ci pentru că dinamica emoțională a locului este profund disfuncțională. Într-un asemenea loc de muncă angajații ar putea fi intimidați de către șefi sau colegi neprofesioniști, politicile companiei ar putea fi total neclare sau munca pe care o depun angajații ar putea trece nerecunoscută. 

Locurile de muncă toxice nu pot fi întotdeauna schimbate. În timp ce, uneori, noua conducere poate transforma mersul lucrurilor din companie, angajații nu au de obicei puterea de a iniția acest tip de schimbare. Astfel că, dacă te afli într-un astfel de job, singura opțiune poate fi să încerci să treci cu bine de fiecare zi, până când poți găsi o nouă companie pentru care să lucrezi.

Primul pas în a te elibera dintr-o situație de muncă toxică este să înțelegi că te afli într-una de acest fel, lucru care nu este întotdeauna ușor. Astfel că îți prezentăm mai jos patru semne care denotă că un loc de muncă este toxic.

Șeful tău este toxic

Sefii nu creează întotdeauna singuri o atmosferă de muncă toxică, însă dacă veți găsi un astfel de loc de muncă, atunci de obicei va fi în apropiere un șef care nu are limite, are abilități de comunicare slabe sau moduri nepotrivite de exprimare a furiei.

Este destul de dificil să îți ignori șeful dacă este unul toxic, deoarece este practic treaba ta să îl asculți. Însă, poți să îți setezi limite emoționale, cum ar fi să îți amintești că lucrurile pe care șeful tău ți le spune nu sunt o reflectare a ta sau a muncii tale, ci mai degrabă o reflectare a propriilor lui probleme de ego și stimă de sine. Deci trebuie să înțelegi că șeful tău nu este rău pentru că are ceva personal cu tine sau că ai vreun defect atât de oribil pe care merită să îl tratezi în acest fel. Șeful tău este pur și simplu neprofesionist.

Colegii tăi nu comunică clar

Abilitățile de comunicare sunt extrem de importante la locul de munca. Comunicarea eficienta la birou, atât între colegi, cât și în special din partea șefilor noștri, ne ajută să înțelegem ce se așteaptă de la noi și dacă ne apropiem de aceste așteptări. Astfel că atunci când liniile de comunicare sunt încurcate sau inexistente, este un semn destul de clar al unui loc de muncă toxic.

Din păcate, nu poți obliga pe nimeni să fie direct cu tine. Tot ceea ce poți face este să comunici clar chiar tu la rândul tău și îți păstrezi cât mai multe emailuri și comunicări scrise.

Nimeni nu vrea să își asume responsabilitatea

Într-o lume ideală, nimeni nu ar trebui să își asume responsabilitatea pentru ceva ce nu a funcționat sau ce a mers greșit, atât la muncă, cât și în viața personala. Din păcate, însă, asumarea responsabilității reprezintă unul din punctele cheie ale maturității și eticii, astfel că pasarea responsabilității de la un coleg la altul denotă un loc de muncă iresponsabil și nesatisfăcător.

Munca ta nu este apreciată

Promovările de la locul tău de muncă par că nu au vreo legatură cu persoana care chiar a rezolvat o anumită treabă? Este munca ta nerecunoscută de șefii tăi? Ai acceptat să faci sarcinile colegilor, însă munca ta nu a fost apreciată, dimpotrivaă primești feedback doar când faci ceva greșit? Subevaluarea muncii angajaților este clar un semn că locul de muncă este unul toxic și trebuie să faci cât mai repede ceva pentru a-ți găsi un nou loc de munca.

Dacă regăsești unul din semnele de mai sus la tine la birou, atunci ar putea fi un moment potrivit să-ți actualizezi CV-ul.

Diana Goantă este Online Marketing Specialist la ABC Human Capital.

Urmăriți și alte articole ale ABC Human Capital aici

Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: