Finanțe Stiri

80 milioane de euro pentru IMM-uri inovatoare

26 iul. 2017 2 min

80 milioane de euro pentru IMM-uri inovatoare

Reading Time: 2 minute

Fondul European de Investiții (FEI) si Grupul ProCredit au semnat extinderea Acordului de Garantare pentru IMM-uri InnovFin și majorarea plafonului cu 450 milioane euro, oferind astfel 820 milioane euro întreprinderilor mici și mijloci (IMM) inovatoare din 11 țări în care operează băncile ProCredit, inclusiv România.

Sumele alocate prin programul de finanțare InnovFin cu garanții europene oferită IMM-urilor de către ProCredit Bank Romania începând din ianuarie 2016 se dublează de la 40 la 80 milioane euro și pot fi accesate de către companiile care utilizează tehnologii noi, manufacturează produse noi si investesc în inovarea afacerilor lor, arată banca, într-un comunicat de presă. 

“Încurajăm și susținem IMM-urile să investească în dezvoltare, acesta fiind și obiectivul nostru instituțional. Extinderea Programului de Garantare pentru IMM-uri InnovFin este rezultatul unui interest crescut din partea clienților IMM care doresc sa investească în modernizarea afacerilor lor, conștienți fiind de faptul că inovația face diferența în piață”, afirmă Mariyana Petkova, Director General Adjunct la ProCredit Bank.

Acordul a fost semnat sub inițiativa InnovFin a Comisiei Europene, garantat prin Programul Cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare si Inovare Orizont 2020 și susținut de Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS). FEIS este pilonul central al Planului Comisiei Europene de Investiții pentru Europa, cunoscut sub denumirea de “Planul Junker”. Programul InnovFin permite ProCredit Bank continuarea procesului de finanțare a companiilor inovatoare care vor beneficia astfel de acoperire cu garanții din partea FEI în proporție de 50%. De la semnarea acordului InnovFin, respectiv din ianuarie 2016 și până în prezent, ProCredit Bank a finanțat peste 100 IMM-uri prin acordarea de credite în valoare de cel putin 25 milioane Euro, contribuind astfel la dezvoltarea și creșterea competitivității acestor afaceri. Obiectivul băncii pentru următorii ani este să ofere finanțare în condiții extrem de avantajoase cât mai multor companii.

Programul de Garantare pentru IMM-uri InnovFin este parte a “InnovFin – Finanțare UE pentru Inovatori”, sub Programul Cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare și Inovare, Orizont 2020. InnovFin oferă garanții și contra-garanții pentru finanțarea împrumuturilor între 25.000 euro și 7,5 milioane euro, în vederea îmbunătățirii accesului la finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare medie (până la 499 de angajați) inovatoare.  Programul de Garantare pentru IMM-uri InnovFin este implementat de către FEI și se desfășoară cu sprijinul intermediarilor financiari – bănci și alte instituții financiare – în statele membre ale Uniunii Europene si țările asociate. Sub Programul de Garantare pentru IMM-uri InnovFin, intermediarii financiari vor avea garantată de către FEI o cotă parte din pierderile apărute în cadrul procesului de creditare.

“Experiența noastra exhaustivă în deservirea IMM-urilor, atât pe zona de servicii bancare dar mai ales pe zona de finanțare a acestor clienți, este atuul nostru care ne-a transformat într-un partener de încredere pentru instituțiile financiare europene. Sub parteneriatele cu aceste instituții și în calitate Hausbank pentru un număr semnificativ de IMM-uri inovatoare, susținem, promovăm și stimulăm ideile inovatoare și investițiile, facilitând astfel creșterea competitivității în piață a afacerilor clienților noștri”, afirmă Mariyana Petkova, Director General Adjunct la ProCredit Bank.

ProCredit Bank, singura bancă din România cu acționariat 100% german, este parte a grupului de bănci ProCredit și își desfășoară activitatea în plan național din anul 2002.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: