Companii Stiri

Achizitie istorica pe piata poloneza

22 dec. 2014 3 min

Achizitie istorica pe piata poloneza

Reading Time: 3 minute

Maspex Wadowice, care pe piata romaneasca este prezent prin Tymbark Maspex Romania, urmeaza sa achizitioneze active ale unei companii poloneze, devenind astfel un grup alimentar cu un rulaj de aproape 1 miliard de euro.

Compania a semnat un contract initial cu IK Investment Partners pentru achizitionarea anumitor active ale firmei Agros Nova constand in doua unitati de productie in orasele Łowicz si Wąsosz precum si a brandurilor: Łowicz, Krakus, Kotlin, Włocławek, Fruktus, Tarczyn, DrWitt.

Aceasta este cea de-a 17-a achizitie a grupului Maspex Wadowice, din care a 8-a de pe piata poloneza si cea mai mare din istoria acestuia.

Conditia intrarii in vigoare a contractului o reprezinta obtinerea aprobarii Oficiului pentru Protectia Concurentei si Consumatorului.

Prin intermediul firmei Agros Nova, Maspex are in plan sa construiasca o puternica zona de activitate, bazandu-se pe angajatii firmei Agros Nova,  un producator de top in domeniul FMGC, acoperind peste 10 segmente de piata din categoria gemuri, sosuri, supe si concentrate de supe, ketchup, si pe noile facilitati de productie achizitionate.

Maspex Wadowice este una dintre cele mai mari companii din domeniul produselor alimentare din Europa Centrala si de Est. Grupul detine, printre altele, brandurile Tymbark, Kubuś (in Romania acest brand este cunoscut sub denumirea de Tedi), Lubella.

Sucurile, nectarurile si bauturile racoritoare reprezinta 70% din rulajul Maspex Wadowice, in timp ce pastele fainoase, cerealele pentru mic dejun si produsele instant ocupa 30% din veniturile din vanzari, care, in 2014, au atins nivelul de 3,3 miliarde de zloti.

Preluarea noilor active permite dezvoltarea ofertei grupului Maspex Wadowice si prezenta pe alte categorii de produse. Grupul are in plan construirea unei noi zone puternice de activitate, cu sprijinul angajatilor firmei Agros Nova din Łowicz, Wąsosz si Varsovia si al angajatilor din Structura Comerciala. Compania are in plan continuarea si dezoltarea productiei in orasele Łowicz si Wąsosz.

Sediul firmei Agros Nova va activa neschimbat in Varsovia.

Cele mai mari achizitii de pana acum efectuate In Polonia au fost achizitionarea Tymbark (1999) si a Lubella (2003). Doar in zona de productie, din momentul integrarii in grupul Maspex Wadowice, investitiile in materie de productie in Lublin si Tymbark au fost de 180 milioane de zloti.

Grupul Maspex Wadowice este une din cele mai mari companii poloneze din Europa Centrala si de Est – in segmentul produselor alimentare. Societatea este lider pe piata de sucuri, nectaruri si bauturi racoritoare In Polonia, Cehia si Slovacia, producator principal In Ungaria, Romania, Bulgaria si Lituania. Este, de asemenea, un producator important al produselor instant (cappuccino, cacao, frisca instant pentru cafea, ceaiuri instant) din Europa Centrala si de Est. Maspex este, totodata, lider pe piata de paste fainoase din Polonia.

Pe parcursul a 25 de ani, grupul Maspex Wadowice a efectuat 16 achizitii, dintre care 9 peste hotare. Printre ele se numara achizitionarea diviziei de sucuri a firmei Walmark, lider pe pietele de sucuri, nectaruri si bauturi racoritoare din Cehia si Slovacia, preluarea a 100% parti sociale ale firmei Olympos – producatorul principal pe piata de sucuri, nectaruri si bauturi racoritoare din Ungaria, achizitionarea societatii Queen’s, producator important de sucuri din Bulgaria, preluarea partilor sociale ale firmei unguresti Plusssz Vitamin Kft – proprietarul marcii Plusssz, liderul de pe piata suplimentelor alimentare din Ungaria si al brandului Apenta, una din cele mai vechi marci Inregistrate de ape minerale de pe piata ungureasca, preluarea a 100% parti sociale ale firmei Arnos –producatori de paste fainoase. Anul trecut, Tymbark Maspex Romania a achizitionat liderii pietei romanesti de mini-crackers si mini-brezels – marcile Salatini si Capollini, iar pe piata poloneza, Maspex a cumparat marca Malma.

Produsele grupului Maspex Wadowice ajung In aproape 50 de tari din Intreaga lume. Compania colaboreaza cu clienti din tarile Uniunii Europene si din restul Europei, in SUA, Canada si In Orientul Apropiat si Indepartat. Vanzarile din strainatate constituie in prezent 1/3 din rulajul firmei care, In 2013, au depasit cifra de 3 miliarde de zloti, iar In 2014 se vor situa la un nivel de aproximativ 3,3 miliarde de zloti.

Societatea a intrat pe piata romaneasca in anul 1996 si in prezent este unul din cei mai mari investitori polonezi din Romania. La acest moment, portofoliul companiei cuprinde produse instant cum ar fi Chocolatta La Festa, La Festa 3in1 si Cappuccino La Festa, ceaiurile instant Ekland, cacao Brumi, crema pudra pentru cafea Coffeeta, precum si sucurile, nectarurile si bauturile racoritoare Tymbark, Tedi, Ciao si Figo. In anul 2007, prin preluarea companiei Arnos (Oradea), In oferta de produse a companiei au aparut pastele fainoase “Arnos”.

Incepand cu februarie 2013, compania noastra detine brandurile Salatini, Tismana, Rollini d’Oro precum si liniile de fabricatie a acestor produse.

Tymbark Maspex Romania dispune de un complex modern de productie si depozitare situat in orasul Valenii de Munte, judetul Prahova. In prezent, compania Tymbark Maspex Romania este lider pe piata romaneasca de sucuri pe baza de morcovi cu brand-ul Tedi, pe piata nectarurilor cu brandul Tymbark, pe piata produselor instant cu brandul La Festa, pe piata ceaiurilor instant cu brandul Ekland si pe piata cremei pudra pentru cafea cu brand-ul Coffeeta.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: