Interviuri Lifestyle

Adios, Buena Vista!

10 iun. 2014 4 min

Adios, Buena Vista!

Reading Time: 4 minute

Legendarii Orquesta Buena Vista Social Club pornesc din nou la drum, de data aceasta pentru ultima data, intr-un turneu global care va dura un an si jumatate. Concertele de adio incep in vara acestui an la Praga si se vor incheia in toamna anului viitor la Havana.

OBVSC_Alejandro-Gonzalez-2
Orquesta Buena Vista Social Club foto: Alejandro Gonzalez / montunoecards.com

Bucurestiul, prin concertul organizat cu sprijinul Fundatiei Phoenix, pe 28 iunie la Sala Palatului, este a doua destinatie din turneul mondial al celebrei trupe cubaneze.

La 83 de ani, Omara Portuondo porneste alaturi de Orquesta Buena Vista Social Club intr-un lung si spectaculos turneu mondial pe harta caruia este inclus si Bucurestiul. Inainte sa ajunga pe scena Salii Palatului, a avut amabilitatea sa raspunda catorva intrebari Biz.

Omara-Portuondo_Alejandro-Gonzalez
Omara Portuondo foto: Alejandro Gonzalez / montunoecards.com

 

Cum gasiti energia si puterea sa porniti intr-un turneu de un an si jumatate, pe patru continente?

Pur si simplu imi place ceea ce fac. Cred ca este cel mai bun mod de a gasi energia pentru un turneu atat de lung. Muzica este viata mea si sunt extrem de fericita si onorata ca pot pana in ziua de azi sa fac ceea ce iubesc.

Ce ne puteti impartasi in legatura cu gala de adio, care va incheia turneul mondial, in toamna anului viitor in Havana?

Concertul din Havana va fi ultimul spectacol pe care il dam impreuna in calitate de Orquesta Buena Vista Social Club. Ce alt loc mai bun puteam sa gasim decat acasa alaturi de prieteni si familie? Va fi un tribut adus culturii cubaneze, oamenilor de acolo si muzicii. Insa pana la acel moment mai avem multe detalii de pus cap la cap.

Turneul incepe la Praga si se va incheia in Havana. Cate orase aveti confirmate in total?

Pana in prezent pentru turneul de vara avem confirmate peste 20 de concerte in Europa si avem deja cateva spectacole cu casa inchisa pentru toamna. Este incredibil, suntem extrem de recunoscatori fata de toti oamenii care ne sustin de atatia ani.

De cate ori ati sutinut turnee in Europa? Dar in Europa de Est?

De multe ori! Nici nu mai tin minte de cate ori, desi am memorie buna!

De cate ori ati fost in Romania?

De cateva ori si de fiecare data este o placere sa revin intr-o tara cu oameni care ne primesc cu asa multa caldura.

Abia astept sa revin si sa ma bucur de energia pozitiva din timpul concertului de la Bucuresti.

Ce piese aveti pregatite pentru 28 iunie la Bucuresti?

Planuim sa interpretam cateva piese clasice cubaneze, precum Chan Chan, Cuarto de Tula si Veinte Años, dar vom avea si cateva surprize. Este concertul de adio, deci nu va putem impartasi toate secretele.

Cate tari ati vizitat pana acum?

O multime. Daca incep sa le enumar pe toate, nu terminam niciodata. Importanta este experienta pe care am avut-o si faptul ca am putut sa impartasim lumii cultura si muzica noastra. Ne bucuram de ceea ce facem. Nu cred ca imi puteam dori mai mult de la viata.

Care este locul dvs. preferat din intreaga lume?

Fiecare loc in care am fost ocupa un loc special in inima mea. Insa locul favorit este acolo unde se afla prietenii si familia mea.

Dupa 16 ani de spectacole si calatorii in toate colturile lumii, Orquesta Buena Vista Social Club le spune fanilor din intreaga lume “Adios”.

Din culisele unui ADIO

Adios-Tour-Poster-Red_1

Potrivit reprezentantilor Fundatiei Phoenix, nu a fost deloc dificil sa includa Bucurestiul pe traseul turneului mondial, in conditiile in care au o relatie speciala atat cu muzicienii, cat si cu managementul si agentia lor de booking, dezvoltata de-a lungul a 10 ani si cel putin tot atâtea concerte. De altfel, cu ocazia acestui turneu, Fundatia Phoenix a intermediat inca doua concerte – unul la Sofia si celalalt la Plovdiv, intr-un amfiteatru roman foarte bine conservat. Discutiile pentru stabilirea concertului de la Bucuresti au durat in jur de doua luni (noiembrie-decembrie 2013), purtandu-se in paralel cu multi alti organizatori de concerte din regiunea noastra, dar si din Europa de Vest, pentru ca totul sa se sincronizeze foarte bine din punct de vedere logistic.

Fundatia Phoenix a organizat concertele Buena Vista Social Club din Bucuresti inca din anul 2004, o parte din ele (cele de dinainte de 2008 –2009) cu casa inchisa si niciodata in pierdere. In perioada 2006 – 2010, cea mai mare provocare a fost contracararea trupelor cubaneze care foloseau “cu imprumut”, sintagma de Buena Vista Social Club si capitalizau de pe urma concertelor de succes cu adevaratele legende Ibrahim Ferrer, Omara Portuondo, Eliades Ochoa, Manuel Galban, Guajiro Mirabal sau Cachaito Lopez. “Din fericire, aceasta situatie nu a durat prea mult si acum publicul e ceva mai bine informat”, precizeaza Mircea Nanca, de la Fundatia Phoenix, care spera ca si de data aceasta legendara trupa cubaneza va umple Sala Palatului.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: