Brand Focus Stiri

Afaceri în creștere pentru Asirom VIG în 2020

18 mart. 2021 3 min

Afaceri în creștere pentru Asirom VIG în 2020

Reading Time: 3 minute

Asirom VIG a realizat, în 2020, venituri din prime brute subscrise de 633 milioane de lei, cu 16% mai mult decât în anul anterior. Asigurările generale au generat 81% din subscrieri – respectiv 511 milioane de lei, în timp ce veniturile din prime de asigurări de viață și de sănătate au depășit 122 milioane de lei, deținând o pondere de 19% în total portofoliu.

CASCO rămâne cea mai importantă clasa de asigurări

CASCO este cea mai importantă clasa de asigurări în portofoliul Asirom VIG, înregistrând în 2020 un volum al subscrierilor de 212 milioane de lei. Comparativ cu anul anterior, veniturile din prime de asigurări CASCO au înregistrat un plus de 19 procente.

Cu subscrieri de 161 milioane de lei, asigurările obligatorii RCA dețin o pondere de 25% în portofoliul companiei.

Vânzările de polițe de asigurări de bunuri și proprietăți au contabilizat în 2020 venituri anuale de 94 milioane de lei, consemnând o creștere cu 10 milioane de lei (+12%) față de anul 2019.

Cea mai dinamică linie de business rămâne cea a asigurărilor de sănătate care a generat venituri de aproximativ 25 milioane de lei în 2020, cu 33% mai mult decât cu un an înainte.

Între clasele de asigurări cu pondere superioară în portofoliul Asirom, segmentul reprezentat de asigurările de viață a fost cel mai puternic afectat de efectele pandemiei. Pe acest segment, subscrierile Asirom au înregistrat un ușor recul, de 2 procente, situându-se la 97 milioane de lei în 2020, față de 99 milioane de lei în 2019.

Cristian Ionescu Presedinte 2 2
“2020 a fost un an extrem de volatil, în care cuvântul de ordine a fost incertitudinea. Manifestarea pandemiei a generat efecte inedite, pe care nu le-am mai trăit, la nivelul societății în ansamblul său, situație care a afectat în mod direct evoluția afacerilor noastre. Am început anul în forță, cu creșteri spectaculoase ale veniturilor în lunile ianuarie și februarie. A urmat, însă, perioada de carantină care a determinat – cum era de așteptat – un recul al subscrierilor. Lunile de vară au adus o revigorare a activităților economice, pentru ca manifestarea celui de-al doilea val al pandemiei să genereze noi limitări la nivelul potențialului de dezvoltare a subscrierilor. Trăgând linie, am încheiat anul 2020 cu rezultate remarcabile, în contextul dat” a declarat Cristian Ionescu, Președinte al Directoratului Asirom VIG.

Asirom VIG a înregistrat costuri cu indemnizații datorate clienților săi și terților păgubiți de peste 400 milioane de lei. La nivelul portofoliului de asigurări generale, rata daunei (brut) a scăzut sub 65% (-4 puncte procentuale față de valoarea din 2019), continuând să se îmbunătățească pentru al treilea an consecutiv. Acesta este rezultatul implementării, începând cu 2018, a noii strategii ce vizează dezvoltarea, cu prioritate, a segmentelor de asigurări facultative. Ca urmare, portofoliul Asirom VIG este astăzi unul echilibrat, format din 75% asigurări facultative, respectiv 25% asigurări obligatorii.

În ceea ce privește cheltuielile de achiziție și de administrare, acestea au depășit 180 milioane de lei, generând o rată a cheltuielilor aferentă de aproape 36%. Reducerea ponderii acestor costuri rămâne nu doar o provocare, ci o prioritate pentru managementul Asirom, care vede în continuarea investițiilor în digitalizare și eficientizare a proceselor, retehnologizare și inovație, oportunități și pârghii capabile să genereze un control superior al costurilor și astfel să susțină acest obiectiv de reducere a ratei cheltuielilor.

“Pe parcursul unui an 2020 extrem de dificil, am demonstrat că organizația noastră are un nivel ridicat de flexibilitate și adaptabilitate”, subliniază Cristian Ionescu. “Programele de modernizare a operațiunilor Asirom, inițiate încă din 2018, ne-au permis să facem mult mai mult decât să ne menținem pe linia de plutire: am reușit să facem performanță într-un context mai degrabă nefavorabil. În plus, dincolo de rezultatele strict financiare pozitive, pe perioada pandemiei am continuat să ne dezvoltăm capabilitățile digitale, să optimizăm structura operațională și să îmbunătățim interacțiunile cu clienții companiei pe toate palierele.”

Referitor la perspective, Președintele Directoratului a declarat:

“În contextul persistenței unui mediu dominat de incertitudini, suntem precaut optimiști în privința evoluțiilor viitoare, pe termen scurt și mediu, ale afacerilor de asigurări. Așteptata revenire a creșterii economice,  încă din 2021, ar putea fi un semnal pozitiv, ce ne va permite să continuăm să ne dezvoltăm afacerile până la un nivel al subscrierilor apropiat de 700 milioane de lei, în anul curent. Mizăm, de asemenea, pe o îmbunătățire a daunalității, în primul rând ca urmare a abordării prudențiale și a controlului strict la nivelul segmentelor de asigurări auto.”

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: