Analize

Agricultura in transformare

19 iun. 2012 4 min

Agricultura in transformare

Reading Time: 4 minute

Stefan Poienaru, unul dintre primii zece agricultori din Romania, detine la Fetesti 25.000 ha pe care le cultiva in special cu utilaje New Holland. Fermierul investeste anual peste doua milioane de euro in retehnologizare.

 

Campuri si pasuni verzi, cat vezi cu ochii. In zona Fetesti, in judetele Ialomita si Calarasi, se intind majoritatea celor 25.000 de hectare pe care le are in exploatare Stefan Poienaru, fondatorul grupului Agrofam. Pe aceasta intindere mai vezi, din cand in cand, unul dintre utilajele de ultima generatie detinute de grup, aflate in teren pentru a pregati urmatoarea recolta. “A dat Dumnezeu ploaie! Ne prinde bine”, spune fermierul, spre disperarea noastra, pentru ca urma sa realizam si sedinta foto. Dar in agricultura nu ai ce sa faci, recolta  depinde de capriciile vremii, indiferent de gradul de tehnologizare din dotare. Munca e destula pentru cei 50 de angajati ai Agrofam, pentru ca, pe langa culturile de floarea-soarelui, orz, porumb, furaje, mai exista si 3.000 de oi si 2.000 de capre, o fabrica de procesare a lactatelor, un abator si magazine de desfacere pentru acestea. O afacere integrata, asa cum au si ceilalti mari agricultori ai Romaniei – Adrian Porumboiu, Mihai Anghel si altii. Circa 70% din activitatea companiei reprezinta agricultura vegetala, iar restul de 30% inseamna zootehnie, crama, fabrica de ingrasaminte foliare si vie.

 

DE CE TEHNOLOGIE

Printre deciziile luate in cei douazeci de ani de “capitalism salbatic” (cum ii numeste Poienaru), cea de a asigura baza tehnica la standarde performante pentru a sustine activitatea agricola s-a numarat printre cele bune. Chiar daca prezenta strainilor cu terenuri in Romania nu este un subiect care sa-l bucure, Poienaru a invatat cate ceva de la acestia din toate locurile pe unde a fost. Inovatiile sale sunt inspirate din ce a vazut in afara. “Am construit o instalatie automata care mulge 120 de capre concomitent, luata din Israel, unica in Romania. Am construit o fabrica de procesare a laptelui pentru 4.000 de litri, un abator modern, din containere, pe care l-am gasit la Cercul Polar si pe care finlandezii il folosesc la sacrificarea renilor”, povesteste actionarul Agrofam Fetesti.

 

Acesta a vizitat abatorul si s-a gandit ca, daca e bun pentru reni, poate fi bun si pentru capre. L-a cumparat, platind aproape 800.000 de euro, si l-a adus in Romania. “Pe aceeasi linie ne-am orientat sa perfectionam si gama de tractoare, combine, sa modernizam silozurile. O masina performanta are mai multa putere, iti semnaleaza imediat orice fel de avarie, are aer conditionat, consumuri mai mici de motorina la hectar. De exemplu, ara cu 17 litri la hectar, nu cu 25”, mai spune Poienaru.

 

Tehnologie inseamna o precizie a semanatului foarte mare: boabele sunt semanate la adancimea si locul corespunza tor si distribuite foarte uniform. “Fiind la aceeasi adancime, toate rasar odata si inseamna ca avem o productie mai mare la hectar”, explica fermierul. La cei 65 de ani ai sai, Stefan Poienaru si-a atribuit acum doar rolul de consultant in firma. Ginerele sau, Laurentiu Valeanu, este directorul general al companiei si cel care, impreuna cu directorul tehnic, cauta cele mai performante utilaje pe care si le permite compania. Poienaru recunoaste ca nu ar avea nici timpul, dar nici abilitatea de a se documenta pe internet ori de a participa la targurile de profil. Spune, mai in gluma, mai in serios, ca la batranete si-a propus doar sa invete limba engleza (lucru pe care l-a reusit), nu si sa invete sa umble pe computer. Astfel, ultimele sugestii venite din partea celor tineri sunt de dotare a utilajelor cu sisteme urmarite prin satelit si de monitorizare a consumului de motorina.

 

BUSINESS LA HECTAR

Cifra de afaceri a grupului Agrofam a fost in 2011 de 25 de milioane de euro, dar pentru anul acesta estimarile sunt mai pesimiste, undeva la 23 milioane euro, din cauza productiei mai scazute. Stefan Poienaru evalueaza patrimoniul societatii sale la circa 50 de milioane euro, o valoare la care nu s-a gandit nici el la momentul inceperii afacerii. Dupa perioada comunista, cand a lucrat tot in agricultura, Poienaru a indurat o vreme repercusiunile faptului ca fusese membru de partid. Dar, istet, cu putere de munca si multe cunostinte, a reusit sa inceapa un mic business ca vanzator de peste. “Vindeam numai sturioni si icre negre, ca am vrut sa traiesc si eu mai bine”, isi aminteste acesta.

 

Cu banii facuti din aceasta activitate ilicita si-a cumparat primul tractor si s-a implicat in comertul cu cereale. A luat apoi prima exploatatie agricola de 140 de hectare, abandonata de altii. An de an a luat teren in arenda, insa nu s-a gandit sa-l cumpere, pentru ca nu avea mintea de acum. Doar in ultimii ani am inceput sa cumpar si acum am in familie si in societate circa 1.000 de hectare in proprietate, restul sunt in arenda. Am cumparat multe active ale fostelor IAS-uri, pentru ca se castiga bine la comertul cu cereale. Astazi avem 400 ha de curti constructii. Daca eram in Bucuresti, erau interesante imobiliar”, spune cu suparare Poienaru, care catalogheaza decizia in categoria celor proaste.

 

NISE PENTRU VIITOR

Pentru el, a avea teren si ferme nu a fost suficient si nici rentabil. A identificat o nisa, cea de crestere si valorificare a produselor din oaie si capra. Odata cu constructia fabricii de lactate, Grupul Agrofam a lansat pe piata marca Ovidiu, sub care comercializeaza lapte de capra pentru consum, branza telemea din lapte de oaie si de capra, crema din lapte de capra, cascaval (de oaie si de capra), iaurt. Compania este in curs de autorizare a productiei bio la capre, dupa ce, vreme de trei ani, a cultivat intai pasuni bio. Pentru ca deficitul de carne de oaie este de 35% la nivel mondial, Poienaru se gandeste sa dezvolte cea mai mare firma de ovine (20.000 de capete), impreuna cu un fond de investitii din Qatar, proiectul avand nevoie de circa patru milioane de euro. “Investitiile Agrofam se indreapta catre viitor, respectiv energii alternative. Unul dintre proiectele de biomasa presupune achizitia in viitorul apropiat a unei instalatii de peletizat, proiect de circa 1,5 milioane euro”, mai spune Poienaru.

 

Antreprenorul din Fetesti e constient ca, daca nu va tine pasul cu tehnologia, nici productiile sale nu vor fi pe masura. In Romania de azi, de la culture de peste 100 de hectare este nevoie de utilaje performante, care sa inlocuiasca forta umana si sa asigure productivitate maxima. Dar, de multe ori, tehnologia a ajuns doar in camp, nu si pe birourile fermierilor.

 

Citeste si:

Legume in sere pe vata minerala
Povestea merelor de Salaj
Depozit frigorific ghidat prin software
Vaci alintate cu muzica clasica
Pariul pe Penes Curcanul
Agricultura High Tech
 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: