Interviuri

Alecsandra Costin, 2032communication: „Focusul principal este pe extinderea internațională, dar și pe campanii interne de promovare a afacerilor românești”

5 feb. 2024 3 min

Alecsandra Costin, 2032communication: „Focusul principal este pe extinderea internațională, dar și pe campanii interne de promovare a afacerilor românești”

Reading Time: 3 minute

Alecsandra Costin, fondatoare 2032communication ne-a vorbit despre cum arată anul 2024 pentru piața de relații publice din România, despre cum este redefinită creativitatea în această industrie și cât de importantă este inovația

Cum arată anul 2024 pentru piața de relații publice din România și care crezi că vor fi principalele provocări?

Piața de relații publice a crescut de la an la an și este suficient să ne uităm la marii jucători de pe piață ca să observăm acest lucru. Evident, creșterea se datorează și companiilor mai mici care, la fel, sunt tot mai multe, în fiecare an. Iar asta ar putea să însemne că există cerere. Însă, uneori cererea se și creează, direct sau indirect. Direct, prin campaniile creative de comunicare pe care le creează agențiile din domeniu și astfel serviciile oferite devin atractive. Indirect, prin schimbările din piață. O piață invadată de informații în care ai nevoie să ieși în față, adică să comunici strategic, dacă vrei să fii auzit. De aici și nevoia de a inova în domeniu. Și nu mă refer la reinventarea comunicării, ci la adaptarea ei la nevoile companiilor și ale clienților lor direcți.

Cum se vor adapta companiile la aceste schimbări și ce instrumente specifice pot folosi?

Se vor adapta dacă vor apela la specialiști, dacă se vor deschide la schimbări și dacă vor comunica autentic. Clar, instrumentele clasice, și aici mă refer la canalele de social media, la canalele de Youtube sau la newsletter vor funcționa în continuare. Diferența însă o va face felul în care se comunică, cine comunică și mai ales ce poveste spune.

În PR, povestea este totul și orice business are o poveste bună, ea doar trebuie conturată și „povestită” în mediile potrivite.

Cum este redefinită creativitatea în această industrie și cât de importantă este inovația?

Inovația în comunicare nu înseamnă neapărat platforme digitale sau instrumente de AI, ci servicii noi, gândite să satisfacă anumite nevoi. Înseamnă creativitate. Să gândești diferit și să comunici autentic. Când ne gândim la autenticitate pare ceva ușor, natural. Doar că în mediul de business cel mai greu este să fii natural și să respecți și regulile în același timp. Atunci când antreprenorii sunt așezați în fața unei camere video, pentru mulți, ca să nu spunem majoritatea, primul instinct este de disimulare. Însă disimularea este percepută de publicul larg și astfel acel interviu nu-și atinge scopul, acela de a genera credibilitate. Dimpotrivă. De asta eu cred că e bine și sănătos să spunem lucrurilor pe nume, evident, ținând cont de reguli și mediul din care facem parte, însă e bine să fim sinceri. Nimic nu este mereu roz și nici nu ar trebui să fie așa, pentru că provocările ne scot din zona de confort și pun neuronii în mișcare. Iar din provocările noastre pot învăța alții și din felul în care am depășit noi anume obstacole. Astfel povestea noastră se poate transforma într-un ghid pentru alții. Clar, autenticitatea aduce plus valoare și creează conexiuni și încredere.

Cum se reflectă acest concept în activitățile desfășurate de 2032communication?

De exemplu, pe piața muncii este tot mai greu să găsești profesioniști, iar atunci când pleacă un om cheie dintr-o companie, e aproape o tragedie pentru că va fi greu de înlocuit.

Un serviciu de PR FOR RENT este menit să rezolve, imediat, această problemă. Practic, o companie care are, să spunem, departament intern de comunicare și relații publice, rămâne fără o persoană în acel departament, în locul ei poate fi „închiriat” un PR, un om de comunicare, care însă va lucra cu sprijinul întregii echipe a agenției. O achiziție rapidă, eficientă și rentabilă, din toate punctele de vedere. Este un serviciu pe care noi îl oferim tocmai pentru că am identificat această nevoie a companiilor.

În concluzie, există soluții pentru orice problemă și nenumărate instrumente de comunicare care pot fi folosite, trebuie doar să schimbi perspectiva și să vezi ceea ce, uneori, e chiar în fața ta. Cert este că în era digitală alertă în care trăim, companiile care nu comunică nu au șanse să fie văzute, știute și astfel  au șanse  minime de creștere.

Un alt intrument pe care îl folosim noi și îl folosesc și alte agenții, creat tot pentru a  rezolva o nevoie a pieței, este acela de comunicare media internațională. E un serviciu pe care îl oferim de anul trecut, iar acum avem parteneri media în aproape toate Europa, în SUA și în Emiratele Arabe Unite.

Care este viziunea ta pentru dezvoltarea acestei piețe și ce acțiuni concrete ai pus în aplicare sau ai în plan pentru acest an?

Vrem să creștem și să fim și mai creativi. Focusul principal este pe extinderea internațională, dar și pe campanii interne de promovare a afacerilor românești. Ne punem propriile canalele de social media cât mai bine în valoare și oferim aceste platforme antreprenoarelor care doresc un plus de vizibilitate, fără niciun cost. Credem și am crezut mereu în puterea afacerilor românești care au în spate oameni extrem de creativi și care merită să fie auziți.

Mă bazez mult pe echipa mea, pentru toate planurile pe care le am. Oamenii sunt cea mai de preț resursă dintr-o companie.

Array

Articole pe aceeași temă: