Tech Stiri

Amendă de 345 mil. euro pentru TikTok în Irlanda pentru încălcarea regulilor de procesare a datelor personale ale copiilor. Ce spun reprezentanții rețelei sociale

15 sept. 2023 2 min

Amendă de 345 mil. euro pentru TikTok în Irlanda pentru încălcarea regulilor de procesare a datelor personale ale copiilor. Ce spun reprezentanții rețelei sociale

Reading Time: 2 minute

Comisia pentru Protecția Datelor din Irlanda (DPC) a anunțat că a amendat TikTok Technology Limited cu suma de 354 de milioane de euro pentru încălcarea regulilor de procesare a datelor personale ale copiilor.

DPC afirmă că a analizat modul în care TikTok procesează datele copiilor cercetând setările platformei pentru utilizatorii copii, inclusiv setarea Family Pairing, felul în care se face verificarea vârstei, precum și transparența informațiilor pentru copii. DPC a pornit analiza în septembrie 2021, fiind examinat felul în care TikTok a procesat datele copiilor între 31 iulie și 31 decembrie 2020.

TikTok contestă decizia autorităților irlandeze. „Cu tot respectul, nu suntem de acord cu decizia, în special cu nivelul amenzii aplicate. Constatările DPC se concentrează pe funcțiile și setările care erau valabile acum trei ani și pe care le-am modificat cu mult înainte ca investigația să înceapă chiar, cum ar fi setarea tuturor conturilor sub 16 ani ca private în mod implicit”, afirmă reprezentanții TikTok.

Potrivit reprezentanților rețelei sociale, DPC a analizat cum anumite setări și funcții de confidențialitate funcționau acum trei ani, iar majoritatea concluziilor anchetei au fost adresate de TikTok cu mult timp înainte ca investigația să înceapă chiar.

În ianuarie 2021, cu opt luni înainte ca DPC să înceapă investigația, TikTok a devenit prima platformă majoră care a setat în mod implicit ca private toate conturile existente și noi ale celor cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani.

Funcția Family Pairing a fost introdusă în 2020, permițându-le părinților și tutorilor să-și conecteze contul lor TikTok cu cel al adolescentului, pentru a vedea și a ajusta varietatea de conținut și setările de confidențialitate.

Noile funcții adăugate la începutul acestui an permit părinților și tutorilor: să personalizeze limitele zilnice de utilizare a ecranului; să acceseze rezumatul timpului de utilizare a ecranului adolescentului; să programeze oprirea notificărilor; și să activeze instrumentul de filtrare a conținutului, pentru a interzice conținutul care include anumite cuvinte sau hashtag-uri să apară pe feed-ul adolescentului.

„În timp ce nici DPC, nici Comitetul European pentru Protecția Datelor nu au constatat că măsurile TikTok de asigurare a vârstei au încălcat GDPR, având în vedere importanța subiectului la nivel de industrie, compania a vrut să evidențieze munca pe care o face pentru a se asigura că TikTok rămâne o platformă doar pentru utilizatorii cu vârsta peste 13 ani”, mai arată reprezentanții TikTok.

Articole pe aceeași temă: