Management Stiri

Angajații români sunt optimiști

28 feb. 2017 2 min

Angajații români sunt optimiști

Reading Time: 2 minute

Peste jumătate dintre angajații din țară așteaptă creșteri salariale în acest an și 39% își doresc schimbarea locului de muncă.

Românii sunt optimiști cu privire la situația lor profesională în 2017, mai bine de jumătate (52%) așteptându-se la o mărire salarială în următoarele 12 luni, după cum arată un studiu realizat de eJobs, dat astăzi publicității. Sondajul mai arată că peste 35% dintre angajații români au în plan să își schimbe locul de muncă în acest an, aspirând la o situație profesională mai bună și la venituri mai mari. Optimismul vine pe fondul evoluției pozitive a pieței muncii în 2016, atât din punct de vedere al numărului de locuri de muncă, cât și al salariilor, trend care se va menține și în acest an.

Cu toate că 23% dintre români sunt mulțumiți și foarte mulțumiți de actualul loc de muncă, peste jumătate (54%) consideră că este loc de mai bine, în timp ce. Totuși, la polul opus, peste 20% nu sunt deloc fericiți la job. Majoritatea angajaților participanți la sondaj se declară mulțumiți și foarte mulțumiți de proximitatea locului de muncă (61%), de siguranța locului de muncă (59%), de atribuțiile pe care le au (55%) sau de echipa cu care lucrează (54%). La polul opus, cu cele mai multe dezamăgiri pentru români, se află oportunitățile de promovare: 54% dintre respondenți s-au declarat nemulțumiți și foarte nemulțumiți de oportunitățile de promovare din cadrul companiei pentru care lucrează.

Aproape jumătate (46%) dintre participanții la studiul realizat de portalul de recrutare online se declară mulțumiți și foarte mulțumiți de relația cu superiorul direct, în timp ce 26% spun că nu au o relație tocmai strălucită. Calitatea vieții la locul de muncă și împlinirea profesională sunt componente esențiale ale satisfacției angajaților la job. 58% dintre respondenți susțin că locul de muncă actual îi inspiră și îi motivează să își îndeplinească atribuțiile la cele mai înalte standarde, în timp ce 49% dintre respondenți afirmă că sunt chiar mândri că lucrează la compania actuală. În același timp, 63% dintre salariați spun că nivelul de stres la actualul loc de muncă este mare, femeile fiind mai stresate la job decât bărbații, (64% dintre femei față de 62% dintre bărbați).

39% dintre participanții la studiu plănuiesc să își schmbe locul de muncă în acest an. Pe lângă motivele de ordin financiar – 24% indică salariul ca motiv pentru schimbarea jobului – cei mai mulți români (27%) vor să își schimbe jobul întrucât consideră că abilitățile lor profesionale nu sunt exploatate la maximum de către angajator. Analizând după profilul studiilor, pentru românii cu studii superioare este mult mai important ca job-ul să le stimuleze abilitățile, în timp ce pentru cei cu studii medii, contează mai mult salariul. În ceea ce privește criteriile pe care angajații le au în vedere atunci când își aleg angajatorul, pe lângă salariu și pachetul de beneficii (86%) sau responsabilitățile și activitatea de zi cu zi (84%), flexibilitatea companiei și programul de lucru sunt de asemenea prioritare.

Foto: © Bsilvia | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: