Management

Angajații vor schimbare

16 ian. 2019 3 min

Angajații vor schimbare

Reading Time: 3 minute

Unul din cinci angajați români crede că lucrează în domeniul nepotrivit și ia în calcul o reconversie profesională

Doi din cinci angajați din țară se declară nemulțumiți de actuala lor situație profesională și își doresc o schimbare de job anul acesta. Mai mult, unul din cinci se gândește chiar la o schimbare de carieră, considerând că lucrează în domeniul nepotrivit, după cum arată un studiu realizat de portalul de recrutare BestJobs. Dintre aceștia, 10% se gândesc să își caute de lucru în afara țării.

dreamstime s 39259308

Cel mai important motiv pentru care românii și-ar schimba locul de muncă sau chiar cariera este salariul, pentru mai mult de jumătate dintre cei care iau în calcul să facă un astfel de pas în 2019, urmat de lipsa oportunităților suficiente pentru dezvoltare profesională – 39 de procente – sau de nevoia de schimbare a angajatorului, a mediului de lucru ori a echipei – 28,5 procente. Alți aproape 18% dintre cei care se gândesc să-și schimbe jobul nu se simt motivați în poziția actuală, 14% își doresc mai mult timp liber, iar pentru 10,7% dintre respondenți este dificil să avanseze în cadrul companiei.

Nu în ultimul rând, aproximativ 27% susțin că nu le place ceea ce fac sau consideră că domeniul în care lucrează nu se potrivește cu aptitudinile lor profesionale, majoritatea fiind din rândul angajaților care se gândesc la o reconversie profesională. Când evaluează o nouă oportunitate de job, cele mai importante două criterii sunt, la egalitate, salariul și beneficiile extra-salariale împreună cu programul de lucru, pentru circa 86% dintre respondenți. Urmează domeniul de activitate al companiei, de care țin cont 39,3% dintre angajați, și proximitatea biroului față de casă, care contează la fel de mult ca perspectivele de dezvoltare în cadrul companiei, după cum au punctat 32% dintre respondenții sondajului BestJobs. Totodată, candidații mai evaluează poziția în piață și reputația angajatorului (14,3%) și inclusiv părerile despre angajator din social media (7,7%).

„Interesant este că, în premieră, programul de lucru contează la fel de mult ca pachetul salarial la evaluarea unei oferte de job. Cu alte cuvinte, oamenii pun tot mai mult preț pe echilibrul dintre viața la job și timpul personal, pe care nu mai sunt dispuși să-l sacrifice atât de ușor în folosul companiei. În plus, generația tânără este mult mai flexibilă și dispusă la schimbări radicale în carieră, pe care le vede ca pe o provocare, dar și ca pe un mod de a-și descoperi talentele. De aceea vedem un procent atât de mare de salariați care vor să își schimbe jobul sau, mai mult, să ia decizia radicală de a-și schimba complet domeniul de activitate”, spune Călin Fusu, CEO al companiei de recrutare BestJobs.

Flexibilitatea, când vine vorba despre programul de lucru, dar și în ceea ce privește evoluția profesională în cadrul companiei, sunt principalele beneficii pe care le doresc de la un potențial angajator aproximativ 68% dintre cei chestionați, urmat de posibilitatea de a lucra de acasă – 52% – precum și de acordarea mai multor zile de concediu de odihnă – 44%. Totodată, jumătate dintre respondenți își doresc de la viitorul angajator abonamente la clinici medicale private și programe de dezvoltare și training-uri. Un sfert dintre salariați pun preț pe programele de reduceri pentru serviciile oferite de partenerii agreați ai companiei, alți 17,8% vor abonamente la săli de sport, iar 7,2% și-ar dori un spațiu pentru recreere la birou.

foto – Dreamstime

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: