Finanțe Stiri

Anul achiziţiilor în sectorul bancar

18 ian. 2017 2 min

Anul achiziţiilor în sectorul bancar

Reading Time: 2 minute

Avem tranzacții în desfășurare în sistemul bancar local, anul acesta urmând să fie cumpărate mai multe bănci, spune Radu Dumitrescu, partener departamentul de suport în tranzacții în cadrul firmei de consultanță Deloitte.

“S-ar putea să vedem  și niște bănci tranzacționate (anul acesta n.r.), mai mult de una – două”, a declarat Radu Dumitrescu, la o conferință de presă. El a arătat că în acest moment sunt tranzacții în desfășurare, dar “problema este la nivelul de așteptări”.

Radu Dumitrescu explicase anterior că cele mai importante caracteristici ale unei tranzacții sunt:  așteptarea  de preț și structurarea tranzacției. El a arătat că România este acum pe harta “investitorilor buni”, cu așteptări de creștere.

Reprezentantul Deloitte a arătat că România a fost în 2016 cea mai activă piață de credite neperformante  (NPL) din regiune.

”Acest an va fi similar cu 2016. Este posibil să vedem o creștere a tranzacțiilor cu creditele neperformante externalizate în entități care nu au sediul în România”, a spus Dumitrescu.

 

Piața de NPL din România este estimată la 1,5 – 2 miliarde de euro, iar Radu Dumitrescu se așteaptă ca în acest an să rămână aceeași valoare. El a arătat că discountul cu care se vând creditele neperformante ar putea scădea în 2017, de la 80-95% în 2016, pe fondul creșterii competiției între investitori. “Prețul depinde de portofoliu, de cât este de vechi, de <uscat>”, a precizat Radu Dumitrescu, adaugând că prețul depinde și de modul cum este structurat portofoliul, de apetitul din piață saude numărul de tranzacții în desfășurare.

deloitte-infografice-deloitte-npl

Din totalul de 6,4 miliarde euro credite neperformante existente în România, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR), circa 4,8 miliarde euro sunt portofolii corporative, iar 1,6 miliarde euro sunt rezidențiale și credite de consum.

Rata creditelor neperformante ajunsese în septembrie 2016 la 10%, potrivit definiției ABE, arată datele BNR. În regiunea Europei Centrale și de Est, peste nivelul României se situează Croația și Bulgaria (cu rate de 16%) și Serbia (22%).

În regiunea Europei Centrale și de Est, cel mai mare volum al creditelor neperformante le au Polonia (16,7 miliarde euro), România (6,4 miliarde euro), Croația (5,9 miliarde euro) și Ungaria (5,1 miliarde euro).

deloitte-grafice-npl

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: