Business Stiri Tech

Aproape 60% dintre companii acceptă să plătească o sumă de bani pentru a recupera datele blocate de un ransomware

10 iun. 2020 < 1 min

Aproape 60% dintre companii acceptă să plătească o sumă de bani pentru a recupera datele blocate de un ransomware

Reading Time: < 1 minut

Tot mai multe companii sunt de acord să plătească o taxă de „răscumpărare” în schimbul informațiilor blocate în urma unui atac informatic de tip ransomware. În 2020, 57% dintre companiile care au suferit de un atac de ransomware au recunoscut că au plătit răscumpărarea pentru a-și recupera datele. În 2018, numărul acestora a fost de 38%. Ransomware, una dintre cele mai prolifice amenințări în lumea IT, este un tip de virus care, odată instalat pe un terminal (computer, smartphone), “cere” o recompensă pentru a debloca sistemul.

Din nefericire, plata răscumpărării nu aduce neapărat informațiile blocate de cyberinfractori. Sondajul din acest an realizat de specialiștii de la Atlas VPN a arătat că doar 66% dintre companii au putut recupera datele blocate.

„Companiile atacate nu ar trebui să plătească răscumpărarea și ar trebui să se concentreze pe metode de prevenire pentru a se asigura că aceste atacuri nu se vor produce. Angajarea unui profesionist sau chiar a unui „white hacker” este cea mai bună metodă de a preveni incidentele cibernetice”, spune Rachel Welsh, COO al Atlas VPN.

Cât ar plăti românii

Suma medie pe care ar fi dispuși să o plătească românii în cazul unui santaj informatic de tip ransomware este 550 de lei, potrivit unui studiu realizat de iSense Solutions pentru Bitdefender.

Românii spun că ar plăti în primul rând pentru programele software din computer, urmate de documentele de serviciu si de fotografiile personale.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: