Finanțe Stiri

Scade încrederea în economie. Analiștii cred că proprietăţile imobiliare din marile oraşe sunt supraevaluate

23/11/2020 2 min read

Scade încrederea în economie. Analiștii cred că proprietăţile imobiliare din marile oraşe sunt supraevaluate

Reading Time: 2 minute

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în octombrie faţă de luna anterioară cu 2,3 puncte, până la valoarea de 32,1 puncte.

Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a scăzut cu 22,4 puncte, arată CFA România, într-un comunicat de presă.

Această evoluţie s-a datorat componentei de condiţii curente a Indicatorului. Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 13,2 puncte, până la valoarea de 19,9 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 45,2 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 3,2 puncte faţă de luna anterioară, până la valoarea de 38,2 puncte (comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 11,0 puncte).

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/lei, toţi participanţii la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni este de 4,9398, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0102 lei pentru un euro.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2021/noiembrie 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,68%.

Peste 60% dintre participanţii la sondaj consideră preţul proprietăţilor imobiliare din marile oraşe ca fiind supraevaluat.

Din luna aprilie a acestui an, în cadrul sondajului au fost adăugate şi întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naţionale, iar rezultatele pentru luna octombrie 2020 relevă: durata impactului economic al cornavirusului – cea mai mare parte a respondenţilor (peste 67%) anticipează că acesta se va resimţi puternic până în trimestrul III al anului 2021; deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este 8,6%; evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este -5%.

În ceea ce priveşte rata şomajului la finalul anului 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este 6,7%. Pentru anul 2021, anticipaţiile de evoluţie în termeni reali a PIB sunt de +2,9%.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a fost lansat de Asociaţia CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Indicatorul de incredere macroeconomica poate avea valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a șase intrebari cu privire la conditiile curente, referitoare la mediul de afaceri si piata muncii; anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an, pentru mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

foto: © VectorMine | Dreamstime.com

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă