Antreprenori Interviuri Lifestyle

Arhitectura antreprenoriatului

31 ian. 2019 4 min

Arhitectura antreprenoriatului

Reading Time: 4 minute

Arhitectă și designer de interior, dar și antreprenoare, Miruna Ardelean ne-a vorbit despre planurile și provocările pe care le întâmpină în domeniu, despre greșelile făcute de companii în amenajarea spațiilor de birouri, dar și despre experiența de trainer la Atelierele ILBAH. 

miruna 1

Când și cum a apărut ideea din spatele MIAR Design și care sunt planurile pe care le aveți ca antreprenoare în acest domeniu?

MIAR Design a pornit acum câțiva ani, dar practic simt că a fost dintotdeauna în viața mea. Fac parte din generația care și-a construit totul în carieră și în drumul pe care am pornit pas cu pas, fără să ard etapele. Îmi doresc să evo­luez, să-mi măresc echipa și să mă maturizez în acest domeniu al frumosului cât mai mult, să ofer servicii de calitate și proiecte care să bucure pe ceilalți și să mă împlinească ca profesionist.

Care sunt principalele provocări cu care vă confruntați ca antreprenoare în acest domeniu?

În 15 ani de activitate în acest domeniu al designului de interior și arhitectură mereu m-au atras provocările și nici­decum nu am căutat un singur răspuns. În meseria mea, ca arhitect, designer de interior, mai simplu spus creator de frumos, am lăsat ca fiecare proiect pe care l-am dezvoltat să trezescă un alt mod de a privi lucrurile și mă provoacă noutatea.

Tot mai mulți români apelează la un designer de interior când renovează o locuință. Cum se vede din interior această creștere și de ce credeți că are loc?
Mă bucur să o simt și mă bucur că fac parte dintre cei care ajută la educația în a descoperi arta frumosului. Cred din ce în ce mai mult că majoritatea beneficiarilor sunt oameni care caută evoluția personală, care își doresc un spațiu dedicat nevoilor lor, poveștii lor, spațiului lor vital de existență, practic universul lor personal în care să se simtă pe deplin fericiți.

Ce sfat le dați celor care vor să își renoveze locuința?

Să apeleze întotdeauna la specialiști și la consultanța lor avizată. În acest fel economisesc cu siguranță atât timp, cât și bani. Nu există un tarif exact, totul se calculează în funcție de nevoi, de intervenții și de suprafață. Iar touch-ul final este dat de anii de experiență și de calitatea profesionistului pe care îl alegi, ca în oricare alt domeniu.

Pe partea de spații de birouri, cât de important este designul în creșterea productivității și a eficienței anga­jaților?

Angajatorul își dorește angajații cât mai mult timp la birou și, de aceea, investește în spațiul fiecărui departament, dar mai ales în cel al spațiilor comune. Eficiența și productivitatea, eu, personal, cred că o dau: un mediu primitor, adecvat din punctul de vedere al funcționalității, al utilizării spațiului și al calității lui. Cu toții dăm randament într-un colectiv unit, unde există o stare de bine, și cred că are o mare valoare un spațiu coerent și practic în care să ne desfășurăm activitatea.

Care sunt principalele greșeli pe care le fac companiile atunci când amenajează un astfel de spațiu? Ce ar trebui să facă mai bine?

Important e să aleagă culorile și texturile potrivite, elementele ce vizează ergonomia și confortul. Modul în care le folosim, senzațiilor și emoțiilor transmise ar trebui să avem în vedere cum le folosim. Să ținem cont că toți suntem diferiți și că mereu acest lucru trebuie să fie prio­ritar. Factorul de unicitate face diferența chiar și în mediul de business, nu doar în spațiul personal. Aparte, sunt mobilierul funcțional și al spațiilor de interferență comună, spațiile de socializare și deconectare. Eu cred că cele cinci simțuri ar trebui să fie împlinite, dar prioritar trebuie mereu să avem grijă de starea de bine și de confortul astfel rezultat.

Când și cum ați descoperit pasiunea pentru design interior și cât de importantă este pasiunea în acest domeniu?

Pasiunea aceasta pot să spun că m-a găsit ea pe mine și pot spune că sunt o fericită făcându-mi o profesie din ea. De mică, în familie mi-a fost dezvoltată latura creativă, începând cu bunica, cu părinții mei și continuând cu fratele meu mai mare, care mi-a deschis ochii către acest domeniu fără de care acum îmi e greu să funcționez și chiar să trăiesc în armonie. Eu cred că pasiunea este totul în orice domeniu, dar mai ales în domeniile creative și implicit în acela al arhitecturii și designului de interior. Aș mai adăuga atenția către client, responsabilitatea, cuvântul dat și respectul față de client, de mediu înconjurător și nu în ultimul rând față de tine ca profesionist.

Sunteți și trainer de design interior la Atelierele ILBAH. Cine sunt cursanții dumneavoastră, cât de receptivi sunt și ce fac după ce termină cursurile?

Cursanții mei vin cu dorința de a descoperi cât mai multe în acest domeniu minunat, iar eu nu pot decât să le ofer pasiunea mea și să le împărtășesc cu bunătate toată experiența mea acumulată până în acest moment, în acest domeniu. Sunt arhitecți care își doresc să aprofundeze această specializare a designului de interior, dar cei mai mulți sunt oameni din domenii care nu au legătură cu designul de interior și pe care îi invit de la început într-o călătorie frumoasă care sper eu că le rămâne în suflet și care, de ce nu, se poate transforma mai apoi într-o nouă meserie care să le aducă bucurii. În număr mare, ca o pondere de 10-15%, sute de cursanți care au finalizat cursul pur și simplu și‑au schimbat traiectoria vieții după ce m-au întâlnit. Iar pe mine, acest lucru mă motivează și mă bucură în același timp.

Ați studiat arhitectura și în Italia. De ce Italia, cum v-a ajutat această experiență și ce a însemnat pentru cariera dumneavoastră?

A fost o conjunctură fericită și o bursă binemeritată în anul IV de facultate. Îmi doream o experiență în afara țării pentru că mereu mi-am dorit să descopăr și în continuare îmi place să o fac. Nu mă voi opri niciodată din a învăța în permanență pentru că niciodată nu ajungem să știm suficient sau să fim atotsuficienți. Italia mi-a îmbogățit bagajul cultural, informațional, dar mi-a și bucurat sufletul. Sunt onorată că am putut studia în facultate acolo, să cunosc profesori cu har de mentori și mă bucur de fiecare dată când sunt conectată profesional și acum în diferite proiecte în Italia. Și mai cred cu tărie că designul de calitate, de produs, s-a născut și continuă să fie dezvoltat în această țară minunată, care a lansat multe stiluri, curente, mișcări și inovație în domeniu, continuând să o facă.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: