Antreprenori by eMAG Stiri Tech

Ascendis investește în startup-ul .lumen, fondat de Cornel Amariei

16 apr. 2021 3 min

Ascendis investește în startup-ul .lumen, fondat de Cornel Amariei

Reading Time: 3 minute

Compania Ascendis, lider al pieței de training din Europa de Est, anunță intrarea în acționariatul startup-ului românesc .lumen, care concepe, dezvoltă și produce sisteme de asistență pentru nevăzători.

Ochelarii .lumen permit utilizatorilor o mobilitate mai bună, ajutându-i să aibă acces mai ușor la educație și apoi la locuri de muncă, contribuind astfel la îmbunătățirea vieții lor sociale.

Soluție modernă și accesibilă pentru nevăzători

Potrivit lui Cornel Amariei, fondator și CEO .lumen, actuala soluție de mobilitate avansată pentru nevăzători, câinele-ghid, este nu doar insuficientă (28.000 de câini la peste 40 milioane de nevăzători) ci și costisitoare – antrenamentul unui astfel de câine costă între 30 și 60.000 de dolari antrenamentul.

În practică, .lumen îndeplinește aceeași funcție ca un câine ghid pentru nevăzători, însă la costuri mult mai mici, fără să necesite același grad de îngrijire. Dacă antrenamentul unui câine ghid durează ani de zile, ochelarii pot fi produși rapid, în serii mari, la cerere.

Prețul unei perechi de ochelari .lumen este de 4.999 de euro, însă, spune Cornel Amariei, compania nu are în vedere în primul rând comercializarea în retail, vizând sistemele de finanțare publice care le permit persoanelor cu dizabilități să achiziționeze tehnologii de asistență gratuit ori cu subvenții.

Andrei Goșu
Andrei Goșu, Managing Partner Ascendis

„Am fost atrași de misiunea .lumen de a ajuta persoanele nevăzătoare. În fiecare an, investim o parte din profitul realizat de Ascendis în start-up-uri în care credem. Ne-am dorit mult să contribuim la această idee, iar când s-a ivit ocazia de a investi nu am stat pe gânduri. Cornel și echipa sa au dezvoltat un produs extraordinar în domeniul atât de promițător al tehnologiilor inteligente de asistare a mobilității, care va ușura viața unui număr important de persoane cu deficiențe de vedere. Suntem încrezători că .lumen va fi un jucător global pe această nișă.”

Andrei Goșu, Managing Partner Ascendis

Idee, proiect și realizare românești

Proiectul .lumen este dezvoltat de o echipă formată din peste 30 de experți din domenii diferite precum inginerie, științe, psihologie, design industrial sau business development.

Startup-ul este fondat de antreprenorul Cornel Amariei, CEO, (fondator, fost Head of Innovation în cadrul companiei Continental Automotive Systems) și Gabriel Chindriș (CTO), conferențiar în cadrul Departamentului de Electronică Aplicată al Universității Tehnice Cluj-Napoca.

Alături de cei doi se află Mihai Ivașcu, cu rol de Chairman. Mihai este fondator și CEO al grupului de companii fintech M3 Holdings și al grupului de software Ingenium, cu birouri la Londra, București și Washington.

Ochelarii .lumen se află în acest în moment în faza de „design for manufacturing”, în care se fac pregătirile pentru lansarea în producție, planificată pentru a doua jumătate a acestui an. În cursul dezvoltării, proiectul a traversat deja opt generații de produs care au trecut prin faza de optimizare de design. Anul trecut, compania a atras finanțări de peste un milion de dolari din surse private.

Cornel Amariei
Cornel Amariei, fondator și CEO .lumen

„.lumen este un start-up ce crește cu un ritm incredibil de accelerat, mai ales pentru o companie din România. Să crești continuu este dificil. O bună parte din start-up-uri eșuează în această etapă și ne bucurăm să îi avem alături de noi pe cei de la Ascendis, a căror expertiză recunoscută internațional suntem convinși că ne va fi de un real ajutor în această perioadă crucială. Faptul că îi avem alături ca investitori nu poate decât să ne bucure și să arate cât de departe suntem de unde am început și cât de aproape suntem de a schimba viața a milioane de oameni.”

Cornel Amariei, fondator și CEO .lumen

În prezent, ochelarii .lumen sunt în teste continue de utilizare reală cu peste 200 de nevăzători, iar feedback-ul lor este atât util, cât și impresionant, după cum spune Cornel Amariei. „Ca să dau un exemplu, avem nevăzători care ne-au spus că își puteau imagina că o astfel de soluție va putea exista cândva în viitor, dar nu în timpul vieții lor. La nivel internațional, interesul cu privire la produsul nostru este major. În anumite zone ale lumii, discutăm deja de precomenzi de peste 10.000 de unități.”

Ascendis, companie 100% românească, este liderul pieței de training și dezvoltare organizațională din Europa de Est. Cu peste 20 de ani de experiență, Ascendis lucrează cu peste 550 de companii din regiune. În ultimii trei ani s-a dezvoltat accelerat, deschizând birouri și construind echipe locale în Ucraina, Serbia, Croația, Slovenia, Muntenegru, Republica Moldova, Macedonia, Bosnia și Herțegovina. Ascendis a cofondat Code of Talent, o platformă de microlearning adoptată deja de organizații de pe 5 continente.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: