Business Tech

KIM: Automatizare românească la export

6 aug. 2021 4 min

KIM: Automatizare românească la export

Reading Time: 4 minute

Alături de o companie franceză, a fost implicat într-o serie de proiecte tech internaționale în Vietnam, Iran, Insulele Maldive și Pakistan. Revenit în țară, a fondat propria afacere software, bazată pe automatizarea proceselor de producție. Vicențiu Corbu, fondator și CEO al KIM, vizează acum piețele externe, susținut și de o investiție din partea Simple Capital.  

Compania românească de soluții software KIM, fondată de Vicențiu Corbu, dezvoltă soluții software pentru automatizarea proceselor de business. Până în prezent, soluțiile companiei au fost integrate în mai multe multinaționale, 7 fabrici și o serie de IMM-uri din România.

Investiția de 100.000 de euro din partea Simple Capital, vehicul de investiții private fondat de Andrei Pitiș, va fi axată pe trei direcții: crearea unui departament specializat de product development care va asigura scalarea produselor dezvoltate de KIM, extinderea echipei de programatori, precum și lansarea pe plan internațional.

„Concret, dacă ne referim la sectorul de producție, prin soluțiile KIM putem avea trasabilitate completă, de la intrarea materiei prime în patrimoniul unei fabrici până la ieșirea produsului finit. Pe tot acest flux au fost automatizate anumite procese care creșteau semnificativ timpul de producție, consumau materie primă în exces și creșteau numărul de erori umane. Dacă ne referim la sectorul de servicii, prin soluțiile noastre orice manager poate avea vizibilitate completă asupra activității personalului din teren și poate deschide noi linii de business.”

Vicențiu Corbu, CEO al KIM

Pe de altă parte, în premieră pe piață, KIM aduce și un nou modul cu capabilități VR/AR pentru creșterea productivității, astfel că operatorii de la mașini pot vedea în timp real ce comenzi le-au fost alocate și își pot înregistra activitățile realizate. „Am introdus modulul de VR/AR în sectorul de producție pentru inspecțiile tehnice.

Astfel, un inspector care va trebui să certifice construcția unui produs va putea vedea în paralel proiecția 3D a acestuia și toate informațiile venite din KIM referitoare la componența și procesul de producție. Pentru sectorul de servicii, prin adăugarea acestui modul, personalul de mentenanță va putea remedia și diagnostica în teren o defecțiune prin suportul în timp real al colegilor din backoffice”, explică Vicențiu Corbu.

De la aviație și meteorologie la tech

Estimările financiare ale compa­niei pentru anul 2021 se ridică la un mili­on de euro, iar pentru anul următor Vicențiu Corbu se așteaptă la o du­blare a acestei cifre. În ceea ce privește echipa firmei, KIM se bazează în prezent pe 15 specialiști IT și ingineri software și până la finalul anului se dorește angajarea a încă 5 ingineri cu experiență în domeniu. „Povestea KIM începe oficial în 2012, însă povestea membrilor echipei începe încă din 2007, când ne-am cunoscut, angajați fiind ai unei companii importante din zona de aviație și meteorologie.

Până acum am investit în dezvoltare soluțiilor undeva la un milion de euro, iar la acest moment obiectivul nostru este să pătrundem în alte țări cu produsele proprii. Iar Simple Capital a venit ­exact cu această componentă și anume expe­riență în internaționalizare”, explică fondatorul KIM.

În ceea ce privește sectorul în care activează, Vicențiu Corbu spune că din piața IT/software din România doar 5% sunt companii care dezvoltă produse proprii sau oferă servicii de dezvoltare software direct utilizatorilor finali. „Aceasta este categoria în care ne încadrăm noi, restul este reprezentat de outsourcing. Din acești 5%, un procent și mai mic este reprezentat de companii care dezvoltă software pentru zona industrială.”

Despre lecțiile pandemiei, Vicențiu Corbu este de părere că „pentru business, o lecție importantă se referă la flexibilitatea și deschiderea în permanență la nou. Cei care și-au readaptat pozițiile rapid au fost cei câștigători. Se pare că soluțiile de automatizare au jucat un rol important în această criză întrucât chiar și în momente dificile există vizibilitate la date. Dacă avem date din teren putem lua decizii rapide, dacă nu, doar facem supoziții și deciziile pot fi subiective”, spune CEO-ul KIM.

Experiență internațională pe proiecte complexe

Înainte de a dezvolta propria afacere, Vicențiu Corbu a fost implicat într-o serie de proiecte IT internaționale, alături de compania franceză Corobor Systems: digitalizarea sistemului de monitorizare a traficului aerian din Vietnam, implementarea unui sistem de climatologie în Iran, iar în Pakistan, dezvoltarea unui sistem de avertizare de tsunami.

A fost angajat al unei companii franceze care dezvolta și livra soluții pentru industria de aviație și meteorologie. Pentru implementarea anumitor proiecte a fost detașat în mai multe zone din Asia pentru a duce la bun sfârșit o serie de proiecte în care era implicat direct.

„Pot aminti aici proiectul de la aeroportul din Hanoi, Vietnam, un proiect foarte important unde am implementat o soluție software care utiliza un sistem de distribuție prin satelit numit SADIS (sistem a cărui instalare fizică în aeroport a fost coordonată tot de mine). SADIS este un sistem mondial de difuzare prin satelit dedicat distribuirii în primul rând a informațiilor meteorologice aeronautice în conformitate cu stan­dardele Organizației Aviației Civile Internaționale (ICAO). De asemenea, în Iran am implementat un sistem climatologic, două intervenții de aproximativ o lună fiecare. Am întâlnit acolo o echipă foarte competentă de profesioniști cu care am rămas în contact și de la care am învățat la rândul meu foarte multe”, adaugă Vicențiu Corbu.

Experiența din Pakis­tan a fost una destul de complicată întrucât măsurile de securitate erau foarte ridicate, având alocată escortă înarmată, dar proiectul a fost implementat cu succes și a durat cam 5 săptămâni. Vicențiu Corbu a implementat un sistem de climatologie și în Insulele Maldive.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 355 (20 iulie – 15 septembrie 2021). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: