Opinii

Avem potențial în agricultură. Cum îl putem accesa?

16 nov. 2017 3 min

Avem potențial în agricultură. Cum îl putem accesa?

Reading Time: 3 minute

România are a șasea cea mai mare suprafață agricolă utilizată dintre țările Uniunii Europene și este printre primii zece exportatori mondiali de grâu și porumb. Vorbim despre o industrie care produce, anual, 15-18 miliarde euro. În tot acest timp, ȋn agricultură lucrează aproximativ un sfert din forța de muncă ocupată din România. Este evident potenţialul subexploatat al agriculturii.

de Călin Matei, Director General Adjunct, Groupama Asigurări

Problemele cu care se confruntă agricultura sunt acumulate ȋn decenii. Transformarea structurală a economiei românești dupa anii ’90, de la o economie preponderent industrial-agrară, la una bazată în principal pe servicii a fost făcută la un cost scump pentru agricultură. Această schimbare de paradigmă a ȋnsemnat fragmentarea masivă a suprafeţelor agricole, învechirea tehnologiei folosite, distrugerea completă a sistemelor de irigaţii şi a centrelor de stocare a producţiilor agricole și scăderea pregătirii oamenilor care lucrează în această industrie.

În ultimii ani a ȋnceput revigorarea agriculturii româneşti, ȋnsă este nevoie de sprijin pentru ca ȋntregul sector să devină performant şi să fie valorificat la ȋntregul potenţial. Pentru ca acest lucru să se ȋntâmple, suportul instituţional este util, atât pentru crearea unor condiţii, cât şi pentru susţinerea unor instrumente ce le-ar permite fermierilor să ȋşi desfăşoare activitatea mai uşor, mai eficient şi performant.

Îmbunătățirea sistemului național de cadastrare, ce ar permite optimizarea dimensiunilor exploatărilor agricole, modernizarea și promovarea învâțământului profesional și tehnic agricol și facilitarea accesului fermierilor la credite bancare prin mecanisme de garantare sunt doar câteva măsuri. O altă zonă care ar putea beneficia semnificativ de susţinere este cea legată de riscurile dificil de contracarat, precum seceta sau inundațiile. Acestea au un impact major asupra producţiei agricole, ȋnsă pot fi gestionate.

Asigurările agricole reprezintă un instrument prea puțin utilizat de fermierii din România – conform estimărilor statistice, doar 20-25% din suprafața agricolă a țării este asigurată. Creşterea gradului de acoperire ar putea avea un impact benefic semnificativ asupra sectorului agricol, iar acest lucru nu este dificil de realizat ȋn condiţiile ȋn care România poate accesa fonduri de ordinul zecilor de milioane de euro în cadrul exercițiului financiar european 2014-2020. De altfel, interesul fermierilor români pentru acest tip de poliță este în creștere, iar fenomenele meteo exagerate înregistrate în prima parte a acestui an au dovedit importanța continuității pe care o asigurare agricolă o oferă fermierilor. Din datele proprii, numărul de cereri pentru prime subscrie pe zona asigurărilor agricole a crescut cu 14% în perioada ianuarie-septembrie 2017, în comparație cu anul trecut.

Creșterea suprafeței agricole acoperite este un demers nu doar de dorit, dar şi necesar în contextul în care fermierii români trebuie să concureze cu agricultorii din alte state europene. Este nevoie ȋnsă de efortul conjugat al părţilor implicate. Un prim pas ȋn acest sens a fost deja realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care a demarat un grup de lucru cu obiectivul principal de a elabora un pachet de măsuri pentru creşterea gradului de accesibilitate şi atractivitate a pieţei asigurărilor agricole. Totodată, se are în vedere și elaborarea cadrului de reglementare aferent fondurilor mutuale pentru agricultură, dar și promovarea unor modificări a legislaţiei specifice. Ultima noutate este decizia guvernului de a completa PNDR 2014-2020 cu o submăsura care va face posibilă subvenţionarea primelor de asigurare.

Există şi o serie de iniţiative punctuale, ȋn sensul comunicării eficiente către agricultorii din diferitele segmente cu privire la riscurile acoperite de asigurările agricole, astfel ȋncât aceştia să fie informaţi cu privire la gama largă de riscuri ce se pot asigura, ȋncepând de la cele legate de culturi şi până la asigurările pentru animale. De asemenea, agricultorii trebuie să privească cu atenție anumite lucruri atunci când aleg o asigurare agricolă: să înțeleagă și să fie de acord cu mecanismul și condițiile de funcționare a asigurării, să ofere transparent toate informațiile solicitate de compania de asigurare, iar în decizia lui să nu primeze valoarea primei de asigurare în sine, ci modul în care aceasta este corelată cu nivelul de protecție de care va baneficia în cazul apariției unei daune (riscurile acoperite, riscurile excluse, condițiile de servisare, etc.)

Pentru valorificarea potenţialului agricol, este necesară o implementare mai rapidă a măsurilor cu efect benefic, iar acest demers trebuie să fie un efort comun și susținut, al tuturor actorilor implicați.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: