Companii Digital Lifestyle Stiri

“Balanța”, primul film românesc restaurat în format digital 4K

14 ian. 2020 2 min

“Balanța”, primul film românesc restaurat în format digital 4K

Reading Time: 2 minute

Filmul “Balanța” (1992), regizat de Lucian Pintilie, revine în cinematografele din țară, fiind prima producție românească restaurată în format digital 4K de către Fundația9 și BRD – Groupe Société Générale.

Filmul va avea premiera de gală pe 4 februarie, la ora 20:00, în Sala Mare a Teatrului Național București și din 6 februarie va ajunge în cinematografele din România, fiind distribuit de Transilvania Film.

“Balanța” este o co-producție româno-franceză care a avut premiera în urmă cu 28 de ani, la Festivalul de la Cannes. Filmul prezintă povestea unei profesoare și a unui medic dintr-un spital local, care se străduiesc să facă față ultimelor zile ale comunismului într-o Românie plină de stereotipuri.

Maia Morgenstern, Răzvan Vasilescu, Victor Rebengiuc și Marcel Iureș sunt doar câțiva dintre actorii de renume care fac parte din distribuție.

Negativul original al filmului a fost digitializat în laboratorul Hiventy, din Franța, iar restaurarea în 4K a fost realizată în România de studioul Avanpost Media. Procesul a durat peste 6 luni și a vizat îmbunătățirea imaginii și a sunetului, precum și transpunerea filmului în format digital 4K.

“Balanța e unul dintre filmele mele de suflet. L-am văzut în anii ‘90, când eram student la cinema, și țin minte că m-a bulversat, era diferit de toate filmele românești pe care le văzusem până atunci. Ani mai târziu, întâlnirea cu Lucian Pintilie pe platourile de filmare pentru «Prea târziu» a fost esențială pentru mine, ca regizor. Restaurarea acestui film e un gest de normalitate într-o țară în care multe filme vechi riscă să nu mai poată fi recuperate niciodată. Digitalizarea și restaurarea lor ar trebui să devină o prioritate, altfel vom pierde opere valoroase, adică o parte din istoria noastră”, a declarat Tudor Giurgiu, fondator Transilvania Film, distribuitorul filmului în România.

Restaurarea operei lui Lucian Pintilie este parte din programul Fundației9 – Fondul de cinema “Lucian Pintilie”, lansat în 2018 la inițiativa Corinei Șuteu, membră a Consiliului Director al Fundației9. Prin Fondul de cinema “Lucian Pintilie”, Fundația9 sprijină tinerii regizori de film aflați la debut, revitalizând patrimoniul artistic.

Varianta restaurată a filmului “Balanța” a avut premiera mondială în octombrie 2019, la Lumière – Grand Lyon Film Festival, în prezența doamnei Marie-France Ionesco și a regizorului francez Christian Carion.

Accesul la premiera galei este deschis publicului, biletele fiind disponibile la casa de bilete a Teatrului Național București și online.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: