Lifestyle

“Balanța”, primul film românesc restaurat în format digital 4K

Reading Time: 2 minute

Filmul “Balanța” (1992), regizat de Lucian Pintilie, revine în cinematografele din țară, fiind prima producție românească restaurată în format digital 4K de către Fundația9 și BRD – Groupe Société Générale.

Filmul va avea premiera de gală pe 4 februarie, la ora 20:00, în Sala Mare a Teatrului Național București și din 6 februarie va ajunge în cinematografele din România, fiind distribuit de Transilvania Film.

“Balanța” este o co-producție româno-franceză care a avut premiera în urmă cu 28 de ani, la Festivalul de la Cannes. Filmul prezintă povestea unei profesoare și a unui medic dintr-un spital local, care se străduiesc să facă față ultimelor zile ale comunismului într-o Românie plină de stereotipuri.

Maia Morgenstern, Răzvan Vasilescu, Victor Rebengiuc și Marcel Iureș sunt doar câțiva dintre actorii de renume care fac parte din distribuție.

Negativul original al filmului a fost digitializat în laboratorul Hiventy, din Franța, iar restaurarea în 4K a fost realizată în România de studioul Avanpost Media. Procesul a durat peste 6 luni și a vizat îmbunătățirea imaginii și a sunetului, precum și transpunerea filmului în format digital 4K.

“Balanța e unul dintre filmele mele de suflet. L-am văzut în anii ‘90, când eram student la cinema, și țin minte că m-a bulversat, era diferit de toate filmele românești pe care le văzusem până atunci. Ani mai târziu, întâlnirea cu Lucian Pintilie pe platourile de filmare pentru «Prea târziu» a fost esențială pentru mine, ca regizor. Restaurarea acestui film e un gest de normalitate într-o țară în care multe filme vechi riscă să nu mai poată fi recuperate niciodată. Digitalizarea și restaurarea lor ar trebui să devină o prioritate, altfel vom pierde opere valoroase, adică o parte din istoria noastră”, a declarat Tudor Giurgiu, fondator Transilvania Film, distribuitorul filmului în România.

Restaurarea operei lui Lucian Pintilie este parte din programul Fundației9 – Fondul de cinema “Lucian Pintilie”, lansat în 2018 la inițiativa Corinei Șuteu, membră a Consiliului Director al Fundației9. Prin Fondul de cinema “Lucian Pintilie”, Fundația9 sprijină tinerii regizori de film aflați la debut, revitalizând patrimoniul artistic.

Varianta restaurată a filmului “Balanța” a avut premiera mondială în octombrie 2019, la Lumière – Grand Lyon Film Festival, în prezența doamnei Marie-France Ionesco și a regizorului francez Christian Carion.

Accesul la premiera galei este deschis publicului, biletele fiind disponibile la casa de bilete a Teatrului Național București și online.

Team

Recent Posts

Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții

Garanti BBVA, una dintre cele mai dinamice bănci din România, își reafirmă angajamentul pentru digitalizare și lansează chatbot-ul de ultimă…

2 ore ago

Peste 1 milion de clienți ING Bank au beneficiat de protecție financiară din asigurări NN

NN România și ING Bank România au susținut peste 1 milion de clienți să beneficieze de protecție financiară prin soluțiile…

8 ore ago

Programul BCR de Paște: ce sucursale rămân deschise

Banca Comercială Română (BCR) anunță că de 1 mai 2024, precum și în perioada Sărbătorilor de Paște (3-6 mai), rămâne…

9 ore ago

Glovo: Ce deserturi au comandat românii în zilele de Paște 

Glovo, platforma multi-categorie care oferă acces la o varietate mare de produse, a realizat o analiză privind cele mai comandate…

9 ore ago

Iberdrola părăsește România, după ce a vândut Eolica Dobrogea One către Premier Energy Group, pentru 88 mil. euro

Spaniolii de la Iberdrola au vândut compania Eolica Dobrogea One, producător de energie eoliană cu o capacitate de 80 MW,…

9 ore ago

TAROM va primi ajutor financiar din partea statului român în valoare de peste 95,3 mil. euro

Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române, TAROM, va primi un ajutor financiar din partea statului român, în valoare de aproximativ…

9 ore ago