BizRemote by certSIGN Finanțe

Banca Modială estimează contracția cu 5,7% a economiei românești în acest an și un deficit de 9%

7 oct. 2020 2 min

Banca Modială estimează contracția cu 5,7% a economiei românești în acest an și un deficit de 9%

Reading Time: 2 minute

Banca Mondială prognozează o contracție cu 5,7% a economiei românești în 2020, pe fondul pandemiei, dar și al unui an agricol dificil.

Severitatea recesiunii şi magnitudinea revenirii din 2021 vor depinde de evoluţia crizei sanitare şi răspunsul decidenţilor, de impactul stimulentelor economice şi de consecinţele stimulentelor adoptate la nivelul UE, arată instituția internațională în cea mai recenta actualizare a raportului privind Europa şi Asia Centrală.

Totodată, Banca Mondială (BM) se aşteaptă ca deficitul fiscal să ajungă la 9,1% din PIB în 2020, de la un nivel planificat de 3,6% din PIB înainte de criză.

„O reducere substanţială a deficitului în 2021 este puţin probabilă deoarece Guvernul va trebui să sprijine procesul de revenire economică”, precizează Banca Mondială.

În ceea ce priveşte riscurile şi provocările cu care se va confrunta România, Banca Mondială arată că, pe termen scurt, principala provocare este gestionarea a crizei COVID-19 şi limitarea consecinţelor sale economice şi sanitare.

„O criză prelungită cu măsuri suplimentare de atenuare pentru a reduce transmiterea ar reduce perspectivele de creştere şi ar amâna relansarea incipientă a activităţii, crescând în acelaşi tip şomajul şi sărăcia”, arată raportul BM. Pe de altă parte, traiectoria pro-ciclică înregistrată de politica fiscală înainte de criza COVID-19 a agravat constrângerile fiscale, reducând încrederea investitorilor şi majorând costurile de finanţare.

„În plus, dacă majorarea pensiilor cu 40%, adoptată recent de Parlament, nu va fi inversată, aceasta ar afecta în mod serios stabilitatea macroeconomică şi, pe termen scurt, ar conduce la o retrogradare a ratingului suveran al României”, avertizează Banca Mondială.

Un alt risc îl reprezintă gradul redus de absorbţie al fondurilor europene, ceea ce în opinia Băncii Mondiale pune sub semnul întrebării capacitatea României de a profita de fondul de relansare al UE, care este unul dintre principalele motoare ale relansării economice.

Banca Mondială se aşteaptă în acest an la o scădere cu până la 4,4% a economiilor emergente şi aflate în curs de dezvoltare din Europa şi Asia Centrală. Se estimează că procesul de creştere va înregistra o redresare în anul 2021, cu 1,1% – 3,3%. În raport se precizează însă că ritmul de redresare depinde de durata de manifestare a pandemiei de COVID-19, de disponibilitatea şi distribuirea unui vaccin.

foto: © Kheng Ho Toh | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: