Analize Finanțe

Banca Mondială vede în 2020 cea mai gravă recesiune globală de după 1945. Cât va scădea PIB-ul României

9 iun. 2020 2 min

Banca Mondială vede în 2020 cea mai gravă recesiune globală de după 1945. Cât va scădea PIB-ul României

Reading Time: 2 minute

Impactul uriaș al pandemiei de COVID-19 și al măsurilor de stăvilire a acesteia au împins economia lumii în cea mai gravă recesiune de după cel de-al doilea război mondial. Banca Mondială estimează o scădere minimă de 5,2% la nivel global în 2020.

Totuși, criza nu va dura prea mult, fiindcă anul viitor economia globală urmează să revină la o creștere de 4,2%. De remarcat, însă, că nu se vor putea recupera într-un singur an pierderile provocate de noul coronavirus.

Pentru România, Banca Mondială estimează în acest an o scădere masivă a economiei, de 5,7%, urmată de o revenire puternică de +5,4% în 2021. Asta în condițiile în care, în 2019, creșterea economică a României a fost de 4,1%.

Impact devastator în țările dezvoltate

Cele mai avansate economii ale lumii vor avea o scădere masivă în 2020, de 7%, din cauză că cererea internă, comerțul și piețele financiare au fost grav afectate de pandemie. În SUA, scăderea minimă estimată este de 6,1% în acest an, în timp ce zona euro se va contracta cu nu mai puțin de 9,1%. Japonia se pregătește de o scădere de 6,1% a economiei.

Țările emergente și cele în curs de dezvoltare (EMDE) vor cunoaște prima scădere ca grup din ultimii 60 de ani, cu -2,5%. În același timp, venitul pe cap de locuitor va scădea cu 3,6%, ceea ce va aduce milioane de oameni în zona sărăciei extreme.

„Estimarea este extrem de dură. Criza va lăsa sechele grave și va ridica probleme majore la nivel global. Prima noastră grijă este să ne ocupăm de urgența de sănătate, dar și de cea economică de la nivel global. Apoi, comunitatea globală trecuite să se unească și să găsească modalități de a realiza o revenire cât mai robustă, pentru a preveni ca mai mulți oameni să fie afectați de sărăcie și șomaj”, a declarat Ceyla Pazarbasioglu, vicepreședinte al Băncii Mondial pentru creștere, finanțe și instituții echitabile.

Scenariul pesimit prevede o prăbușire cu până la 8% a economiei globale în acest an, urmată de o revenire timidă de numai +1% în 2021. Piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare ar avea o scădere de 5% în 2020 conform acestui scenariu.

Cum va arăta revirimentul economic

Revenirea de 4,2% estimată pentru 2021 pornește de la premisa că pandemia va permite ridicarea restricțiilor în economiile dezvoltate până la jumătatea anului și puțin mai târziu în țările emergente și în curs de dezvoltare și că problemele de pe piețele financiare nu se vor croniciza. În acest scenariu, țările dezvoltate vor avea o creștere de 3,9%, în timp ce țările EMDE vor avea o revenire mai puternică, de 4,6%.

Zonele emergente

Asia de Est și Pacific va reuși să aibă o scădere minimă, de 0,5%, care tot este cea mai gravă situație de după 1967, iar Asia de Sud va scădea cu 2,7%. Țările emergente și în curs de dezvoltare din Europa și Asia Centrală, printre care se află și România, vor înregistra împreună o scădere de 4,7%, singurele state din regiune ferite de recesiune fiind Uzbekistanul (+1,5%) și Turkmenistanul (0%).

În America Latină și Caraibe, impactul pandemiei va aduce o scădere economică de 7,2% în 2020, în timă ce în Orientul Mijlociu și Africa de Nord economia se va contracta cu 4,2%. Africa subsahariană se pregătește de o scădere de 2,8%.

Foto: © Sidelnikov | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: