Companii CSR Stiri

BCR acordă finanțare „verde” de 12,7 mil. euro pentru Grupul TeraPlast

1 iul. 2021 2 min

BCR acordă finanțare „verde” de 12,7 mil. euro pentru Grupul TeraPlast

Reading Time: 2 minute

Grupul TeraPlast, unul dintre cei mai mari producători români de materiale de construcții, a semnat un acord cu Banca Comercială Română pentru obținerea unui pachet de finanțare verde de 12,7 milioane de euro.

Fondurile vor fi utilizate pentru o investiție de tip greenfield într-o capacitate de producție de folii biodegradabile. Împrumutul va fi folosit pentru construirea și echiparea unei unități de producție pentru fabricarea ambalajelor biodegradabile, pungi și saci, în conformitate cu legislația privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile.

„Proiectul de peste 12 milioane de euro pentru fabrica de folii biodegradabile este cea mai mare investiție de până acum a Grupului în produse sustenabile și ne bucură sprijinul oferit de BCR pentru dezvoltarea acestei fabrici. Avem interese convergente în abordarea sustenabilă a afacerilor. Noua investiție va reprezenta o nouă bază de dezvoltare durabilă a Grupului.”

Ioana Birta, CFO TeraPlast

Proiectul Grupului TeraPlast beneficiază de o finanțare mixtă, care include aportul acționarilor, împrumutul bancar în acord cu principiile de finanțare verde și un ajutor de stat, care acoperă 50% din costurile eligibile.

Pachetul de finanțare verde în valoare de 12,7 milioane euro va fi acordat în două tranșe: 6,9 milioane de euro cu o scadență de până la 7 ani și 5,8 milioane de euro ca finanțare punte pentru subvenția de stat care urmează să fie primită.

Pentru această investiție, Grupul TeraPlast a înființat o nouă companie, TeraBio Pack SRL, iar fabrica va fi operațională din trimestrul trei al acestui an. Acestă unitate va deservi piața din România, dar și piețe din Europa.

Principalele materii prime pentru această unitate sunt acidul polilactic și amidonul de cartof, care se încadrează în categoria materiilor prime regenerabile – activitate bazată pe materii prime regenerabile, în conformitate cu taxonomia UE.

TeraPlast, liderul pieței de canalizări exterioare din PVC și al celei de granule PVC, investește în 2021 și în dublarea capacității de reciclare, pentru a deveni unul dintre primii cinci reciclatori europeni de PVC rigid.

Grupul va continua investițiile și în extinderea producției de energie regenerabilă, în prezent 11% din necesarul de producție fiind acoperit prin panouri fotovoltaice.

Compania își propune să reducă cu 100% emisiile de gaze cu efect de seră, să crească ponderea energiei provenite din surse regenerabile cu până la 20%-30% și să continue digitalizarea proceselor interne.

„Suntem un susținător activ al mediului de afaceri, în special atunci când vorbim despre investiții sustenabile, unde avem un model de business bazat pe respect pentru mediu și cu responsabilitate pentru viitor. Finanțăm investițiile verzi în România, cu precădere în domeniul energiei regenerabile, iar Grupul TeraPlast este un exemplu de lider în zona de investiții verzi. Sperăm ca modelul lor să fie preluat cât mai des în mediul de business românesc.”

Ioana Voinescu, Head of Construction & Transportation BCR.

Grupul TeraPlast este compus din companiile TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack și Somplast. Începând cu 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori București sub simbolul TRP.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: