Stiri Tech

Windows 7: fără actualizări, dar cu mare priză la public

28 apr. 2021 2 min

Windows 7: fără actualizări, dar cu mare priză la public

Reading Time: 2 minute

Deși un sistem de operare de încredere poate arăta bine la suprafață, pentru că face în continuare tot ce trebuie să facă, dacă furnizorul nu-l mai susține, poate fi susceptibil la atacuri. Când sistemele de operare ajung la sfârșitul vieții, vulnerabilitățile rămân fără patch-uri de actualizare pentru a rezolva problemele, oferind atacatorilor cibernetici modalități multiple de a avea acces la un sistem.

Kaspersky a realizat un studiu bazat pe metadate anonimizate ale sistemului de operare furnizate de utilizatorii rețelei de securitate Kaspersky. Sondajul a arătat că aproape un sfert (22%) dintre utilizatorii de computere folosesc în continuare sistemul de operare Windows 7, care a încetat să mai primească asistență generală în ianuarie 2020.

Cine mai folosește Windows 7

Dintre cei care încă folosesc Windows 7, consumatorii, companiile mici și mijlocii (IMM-urile) și business-urile foarte mici (VSB-urile) ocupă aproape aceeași cotă – 22% fiecare. Este demn de remarcat faptul că aproape un sfert dintre VSB-uri folosesc încă sistemul de operare învechit și, în special având în vedere că nu au personal IT dedicat exclusiv pentru securitatea cibernetică – este mai important să se asigure că sistemul lor de operare este actualizat. Deocamdată, companiile pot primi în continuare asistență extinsă cu plată pentru Windows 7, dar aceasta înseamnă cheltuieli suplimentare – iar oferta nu va fi disponibilă pentru totdeauna. Descoperirile Kaspersky au arătat, de asemenea, că doar un procent mic (mai puțin de 1%) dintre oameni și companii utilizează încă sisteme de operare și mai vechi, cum ar fi Windows XP și Vista, susținerea acestora fiind încheiată în 2014 și, respectiv, 2017. În general, aproape un sfert (24%) dintre utilizatori încă rulează un sistem de operare Windows fără suport tehnic.

Uși deschise pentru cyberinfractori

72% dintre utilizatori folosesc Windows 10, cea mai recentă versiune a sistemului de operare Windows, care pare să fie și cea mai sigură alegere.

„Actualizarea sistemului de operare poate părea o problemă pentru mulți. Dar actualizările sistemului de operare nu sunt acolo doar pentru a remedia erorile sau pentru a activa cea mai nouă interfață. Procedura introduce remedieri pentru acele erori care pot reprezenta o ușă deschisă pentru infractorii cibernetici. Chiar dacă credeți că sunteți vigilent și protejat în timp ce desfășurați activități online, actualizarea sistemului dumneavoastră de operare este un element esențial de securitate care nu ar trebui trecut cu vederea, indiferent de prezența oricărei soluții de securitate. Dacă sistemul de operare este învechit, nu mai poate primi aceste actualizări critice. Dacă casa dumneavoastră este veche și se prăbușește, nu are rost să instalați o ușă nouă. Este mai logic să găsești o casă nouă, mai devreme sau mai târziu. Aceeași atitudine este necesară și atunci când vine vorba de asigurarea securității sistemului de operare în care aveți încredere, care deține datele dumneavoastră”, spune Oleg Gorobets, Senior Marketing Marketing Manager la Kaspersky.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: