Interviuri CSR

Beneficiile inovației în eficientizarea energetică a clădirilor de birouri

18 dec. 2018 6 min

Beneficiile inovației în eficientizarea energetică a clădirilor de birouri

Reading Time: 6 minute

Pe o piață cu potențial cuprins între 3 și 5 miliarde de euro pe an, eficientizarea energetică a clădirilor de birouri existente poate aduce reduceri de costuri importante pentru ocupanții acestora. Fadi Rida, CEO al Global Technical Group, care oferă soluții inovatoare în domeniu, spune că presiunea normelor europene în domeniu se face simțită tot mai mult în România, dar este lipsa de personal calificat și experimentat încă pune probleme.

Fadi Rida CEO Global Technical GroupCum stă România în acest moment în ceea ce privește eficiența energetică a spațiilor de birouri?

Majoritatea clădirilor de birouri care se construiesc în prezent sunt certificate cu standarde internaționale LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) și BREEAM (BRE Environmental Assessment Method). În ultimii 3-4 ani, interesul investitorilor în sistemele de certificare a construcțiilor ecologice a crescut. Clienții noștri au început încă de anii trecuți procese de certificare sustenabilă a imobilelor pe care le dețin.

Suntem aliniați legislativ la normele europene, din punctul de vedere al eficienței energetice a clădirilor?

S-au înregistrat progrese semnificative în ultimii ani în ceea ce privește îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor, determinate de îmbunătățirile tehnologice, de diferitele cerințe de reglementare și de inițiativele legislative pentru alinierea României la normele europene. Eficiența energetică reprezintă o componentă importantă a politicii energetice a secolului XXI și este esențială pentru atingerea obiectivelor directivelor europene. Țările din Europa de Vest au început măsurători ale eficienței energetice a clădirilor, începând cu anii 2000 – 2005. Au întocmit strategii de îmbunătățire și creștere a eficienței energetice, au găsit și dezvoltat noi căi și metode pentru punerea în aplicare a acestora. Romania a început să lucreze la acest domeniu în urmă cu 10 ani, dar strategiile implementate nu au fost la același nivel cu cele din vestul Europei. O problemă a țării noastre o reprezintă lipsa de personal calificat și experimentat în acest domeniu. Nevoile de soluții rapide și îmbunătățiri imediate sunt esențiale pentru durabilitatea și competitivitatea pe termen lung. Noi am pus foarte mult accent pe formarea specialiștilor și dezvoltarea de soluții software in-house, aceste investiții sunt o preocupare continuă și o direcție strategică a dezvoltării companiei. La Global Technical Group, atât tinerii absolvenți cât și specialiștii din industria de profil, vor găsi o cultura orientată spre învățare și dezvoltare, având oportunitatea de a experimenta diferite metode de învățare a noilor tehnologii în domeniul eficientei energetice și adaptarea acestora la normele UE.

Ce presupune retrofittingul unei clădiri deja construite pentru a fi la standardele europene de eficiență energetică și de siguranță?

Retrofittingul unei clădiri poate genera o reducere cu 40-50% a consumului de energie, iar investiția în astfel de soluții reprezintă doar 15-20% din costurile de investiții ale unui clădiri noi, similare. Având în vedere că se înregistrează un trend de creștere de cost cu utilitățile, iar costul tehnologiei este în scădere, în general este foarte predictibil de calculat ROI pentru o astfel de investiție. Înainte de a face o investiție majoră, este important de stabilit dacă modernizarea unei clădiri merită, comparativ cu alte condiții de construire. În această fază, noi putem elabora un audit al echipamentelor și sistemelor existente și propunem un plan de implementare al legislației și normelor actuale în modernizarea clădirii. Ulterior, oferim servicii de proiectare eficientă din punct de vedere energetic, implementate utilizând soluții tehnologice inovatoare și monitorizare pentru consumul de energie.

Costurile suplimentare ale unei clădiri care utilizează standarde ecologice constituie 7-12% din costul întregului proiect. În acest moment există o implicare mai mare a instituțiilor financiare în a lua în considerare costurile totale ale ciclului de viată în procesul de aprobare privind finanțarea unui proiect. Observăm și schimbări periodice ale normelor în vigoare ce conduc spre clădiri mai sigure și mai eficiente.

La cât estimați potențialul pieței de investiții în tehnologizarea clădirilor de birouri în România?

Dacă piața de construcții noi este de aproximativ 1 miliard de euro pe an, probabil că parcul de clădiri vechi, ce necesită upgrade-uri este unul uriaș și nu îl pot intui exact. Cred însă că este probabil de 3-5 ori mai mare comparat cu cel al clădirilor noi. Apoi discutăm despre sisteme avansate de management ale parcurilor de clădiri sau, cum observăm noi în mediul enterprise, companii cu multe sedii de diverse dimensiuni ce au nevoie de soluții de management ale sistemelor existente, dar și de un plan bine gândit de investiții pentru viitor. Ne poziționăm întotdeauna consultativ față de clienții noștri și încercăm să furnizăm cele mai bune soluții în funcție de specificul fiecărui client. De aceea am dezvoltat o aplicație, CAVI Connected Buildings, o supra-platformă chiar și peste sistemele de tip BMS (Building Management System). Cele mai multe sisteme de gestionare a clădirilor sunt inflexibile când vine vorba de adăugarea de noi soluții, în schimb aplicația noastră este deschisă și suportă orice protocoale de comunicare cu diverse dispozitive și sisteme. Companiile din sectorul bancar, din industria de petrol și gaze, din retail și dezvoltatorii de clădiri comerciale de tip mall și de birouri sunt principalii investitori din România în soluții de eficientizare energetică. Investițiile sunt orientate către servicii pe care noi le oferim: soluții IoT; strategii de funcționare, certificare din punct de vedere al eficienței energetice; monitorizarea și controlul sistemelor unei clădiri; schimbarea echipamentelor și automatizarea acestora; înlocuirea sistemului de iluminat vechi cu unul tip LED; întreținere tehnică și mentenanța echipamentelor etc. Există oportunități pentru furnizorii de materiale și servicii capabili să furnizeze expertiză sau sisteme pentru controlul eficient al energiei. CAVI este unul din produsele noastre care are un impact mare pe piața investițiilor tehnologice, fiindcă oferă posibilitatea de a cumula funcțiile tuturor sistemelor dintr-o clădire și de a le controla dintr-un singur punct de comandă. Echipa noastră creează soluții inovatoare și integrate, astfel livrăm proiecte care implică soluții tehnice adaptate cerințelor reale de management și securitate ale clienților.

Ce reduceri de costuri generează, în cele din urmă, aceste investiții?

Investițiile în tehnologizarea clădirilor de birouri reduc costurile operaționale, cele cu personalul de administrare și exploatare a clădirii și facturile de utilități. O altă reducere semnificativă este capacitatea de a gestiona și controla managementul sistemelor clădirii prin platformele care interconectează echipamentele și orientează activitatea de mentenanță corectivă, către mentenanță preventivă. De asemenea, există beneficii care țin de majorarea duratei de viață a echipamentelor, confortul chiriașilor, quality of life și impactul asupra mediului, pe întreaga durată de viață a obiectivului. Scăderea bugetului operațional cu 20-25% nu este, în general, foarte greu de obținut. Un beneficiu major este și creșterea perioadei de viață a echipamentelor în cazul adoptării unor sisteme de monitorizare, management și mentenanță predictivă.

În cât timp se amortizează investițiile în eficientizarea tehnologică a spațiilor de birouri, spre exemplu?

Perioada în care se amortizează astfel de investiții diferă foarte mult, în funcție de dimensiunea proiectului, de metodele folosite în modernizare, de criteriile de acceptanță ale investitorilor etc. Spre exemplu, am realizat într-o simplă automatizare pentru o clădire de birouri, o operație rapidă, asociată unui cost de 15.000 euro, iar în următoarea lună, reducerile cheltuielilor cu energia electrică au fost de 9.000 euro. În acest caz, amortizarea investiției a fost foarte rapidă. Pentru proiectele mari și foarte mari, investițiile în eficiența energetică sunt recuperate, în medie, într-un termen de până la 3-7 ani datorită consumului redus de energie al construcției și optimizării procesului de exploatare.

Ce servicii oferă Global Technical Group pe piața locală?

Global Technical Group este unul dintre cei mai mari integratori de tehnologie din România, specializat în dezvoltare de software și furnizare de soluții tehnologice pentru eficiența clădirilor și a infrastructurilor de securitate. Prezent de peste 11 ani pe piața din România, grupul este compus din cinci companii: Global Technical Systems (construcții/instalații), Global Technical Controls (Building Management Systems și Eficientă Energetică), Global Technical Services (mentenanță și integrare), Global Intelligence (software) și Global Operations Center (operare). Credem că putem să afirmăm că suntem o companie ce poate furniza end to end building management systems and services.

Cum a evoluat businessul Global Technical Group în România în 2018 și ce estimări aveți pentru 2019?

Pentru anul în curs, Global Technical Group estimează o cifră de afaceri de peste 30 de milioane de euro, aproape dublu față de anul trecut. Creșterea este generată, în principal, de calitatea proiectelor livrate, precum și de dezvoltarea accelerată pe orizontală și verticală a companiei în ultima perioadă. Evoluția businessului nostru are la baza performanța angajaților și ne mândrim că anul acesta suntem peste 300. Ne desfășurăm activitatea în București și în aproximativ alte zece puncte de prezență. Pentru a susține nevoile pieței de profil, ce se doresc aliniate la standardele UE, suntem într-o continuă expansiune mereu în căutare de colegi noi: programatori, ingineri cu specializare în domeniul electric, manageri de proiect etc. Cât privește anul viitor, vom continua să facem ceea ce știm mai bine, avem câteva lansări de produse noi în zona software, ne vom extinde teritorial și numeric, vom continuă să livrăm proiecte frumoase și complexe pentru o eficiență mai bună, un grad de confort sporit, simplificarea operațiunilor clienților noștri și reducerea costurilor asociate cu diverse sisteme. Vom investi în continuare în inovație. Ne dorim să devenim un jucător regional puternic în piețele în care activăm și vizăm extindere în zona CEE.

Cum văd proprietarii de clădiri acest tip de servicii? Sunt mai deschiși la astfel de investiții?

Chiar dacă proprietarii de clădiri sunt tentați să caute economii în stadiile incipiente ale unui proiect, înțeleg beneficiile pe care eficientizarea energetică le aduce pe termen lung. Proprietarii de clădiri au ales să investească în sisteme profesionale de ultimă generație, deoarece un CAPEX mai mare duce adesea la un OPEX mai mic (costuri reduse de întreținere și reparații/ costuri de utilități mai mici). Orientarea României către fiscalitatea redusă a reprezentat în ultimii doi ani un avantaj în atragerea investitorilor. Proprietarii de clădiri se orientează către serviciile noastre și datorită reputației pe care o avem în acest moment. Dar încrederea lor nu am câștigat-o peste noapte, ci a început în urmă cu un deceniu. Am trecut alături de clienții noștri prin toate schimbările legislative, adaptându-ne soluțiile la standardele și normele europene.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: