BizRemote by certSIGN Finanțe Stiri

BNR reduce gradual dobânzile, fără a destabiliza cursul

02/07/2020 < 1 min read

BNR reduce gradual dobânzile, fără a destabiliza cursul

Reading Time: < 1 minut

Scenariul de bază al Băncii Naţionale a României presupune reducerea graduală, treptată, a dobânzilor, fără a destabiliza cursul, a explicat Cristian Popa, CFA, membru al Consiliului de Administraţie al BNR, în cadrul dezbaterii „Pulsul Pieţei Financiare” organizată de Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR).

„Banca Naţională a României acţionează pentru asigurarea stabilităţii preţurilor şi a stabilităţii financiare, iar cursul valutar este perceput de către români ca un indicator de stabilitate financiară, de aici, atenţia specială pe care i-o acordăm. În opinia mea, scenariul de bază la care ne uităm este reducerea graduală, treptată, a dobânzilor, fără a destabiliza cursul. De regulă, o reducere a dobânzii este urmată aproape imediat de o depreciere a monedei, alte state, în care euro este mai puţin folosit, nu au probleme în a-şi deprecia moneda, la noi însă chiar şi o depreciere de 1 ban constituie „breaking news”, astfel că banca centrală este nevoită să cântărească cu mare atenţie orice decizie de reducere a dobânzii”, a declarat Cristian Popa. El a arătat că este importantă şi economisirea internă, în moneda locală, pe care BNR nu vrea să o descurajeze, economia reală dar şi Guvernul îşi bazează finanţarea pe depozitele bancare constituite de populaţie şi companii.

„Cântărim bine orice decizie luăm, nu vrem să luăm decizii pripite, de aici şi gradualitatea măsurilor. Cu toate acestea, şi fără implicaţii negative asupra cursului sau economisirii, Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât reducerea în două rânduri a dobânzilor, scăzând rata dobânzii de politică monetară de la 2,5% la 1,75% şi îngustând coridorul, pe cale de consecinţă rata ROBOR a coborât de la 2,8% la 1,9%, deci costul de finanţare pentru economia reală s-a redus destul de consistent”, a spus Cristian Popa.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole pe aceeași temă