BREAKING NEWS: Rusia spune că are gata un vaccin Covid-19

29/07/2020 2 min read

BREAKING NEWS: Rusia spune că are gata un vaccin Covid-19

Reading Time: 2 minute

Primul vaccin potențial Covid-19 dezvoltat de Rusia pare că va primi aprobarea autorităților de reglementare la jumătatea lunii august și va fi administrat personalului medical, spun surse apropiate situației citate de agenția Reuters.

Un institut de cercetare din Moscova, Gamaleya, a finalizat primele studii clinice pe oameni în această lună. Este așteptat ca studii clinice la scală largă să fie realizate în luna august.

Potențialul vaccin va primi autorizarea din partea autorităților ruse, în timp ce studiul clinic de fază 3 va continua. Această arată determinarea Rusiei de a fi prima țară din lume care aprobă un vaccin.

Viteza cu care Rusia a dezvoltat și aprobat acest potențial vaccin a făcut ca unele media vestice să pună sub semnul întrebării această determinare a Rusiei pentru prestigiu în fața dovezilor științifice solide. Deocamdată nu sunt foarte multe dovezi științifice legate de eficacitatea acestui vaccin. 

În prezent, sunt peste 100 de vaccinuri în dezvoltare, unele în stadii avansate, altele incipiente.  Alți candidați promițători sunt: două dintre cele patru vaccinuri aflate în curs de dezvoltare de către Pfizer și BioNTech care au obținut avizul Agenției de Medicamente și Alimente din Statele Unite (FDA) de a grăbi procesul de dezvoltare și aprobare, dar și un candidat al al asocierii Oxford – AstraZeneca.

Vaccin Covid-19 în lume

  • Vaccinul dezvoltat de Oxford protejează sistemul imunitar

Universitatea Oxford a anunțat primele rezultate legate de vaccinul pe care îl dezvoltă (ChAdOx1 nCoV-19), care sunt promițătoare, fiind sigure și par că ajută sistemul imunitar să se apere singur, potrivit BBC.

Studiile clinice realizate până în prezent și care au inclus 1.077 de persoane au demonstrat că acestea au dezvoltat anticorpi, iar celule albe au rezistat virusului.

Studiile sunt foarte promițătoare, dar încă este foarte devreme pentru a afirma cu tărie dacă candidatul vaccin oferă protecția necesară, iar pregătirea pentru studiile clinic faza 3 sunt în plină desfășurare.

  • Vaccinul Moderna intră în faza finală a testărilor pe oameni

Compania americană de biotehnologie Moderna va începe pe 27 iulie faza a treia a studiului clinic privind eficiența vaccinului ARNm-1273 împotriva Covid-19. Acest proces va include 30.000 de voluntari.

În prezent, Moderna desfășoară faza a 2-a, care a fost completată, în 8 iulie, cu alți candidați voluntari pentru candidatul  său la vaccin (ARNm-1273) împotriva COVID-19. Astfel au fost înscriși 300 de adulți mai tineri și 300 de adulți mai în vârstă în faza 2. Moderna și-a început procesul de faza 2 în mai 2020.

Compania a anunțat, de asemenea, că a finalizat rezultatele fazei clinice 1, care sunt promițătoare, sigure și au provocat un răspuns imun la toți cei 45 de  voluntari sănătoși înrolați în etapele de început ale studiului.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă