AstraZeneca și-a asigurat o capacitate de producție de 2 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19

7 iun. 2020 2 min

AstraZeneca și-a asigurat o capacitate de producție de 2 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19

Reading Time: 2 minute

Gigantul farmaceutic AstraZeneca a anunțat că are capacitatea de a produce 2 miliarde de doze de vaccin contra noului coronavirus, pe care îl are în dezvoltare cu cercetătorii de la Oxford.

Joia trecută, compania cu sediul în Marea Britanie a încheiat un acord de 750 de milioane de dolari cu Coaliția pentru inovații în domeniul pregătirii epidemiologice (CEPI) și Gavi, Alianța globală pentru vaccinuri, în vederea producției și distribuției a 300 de milioane de doze de vaccin, livrările urmând să înceapă la sfârșitul acestui an.

În plus, AstraZeneca a încheiat un acord de licențiere cu Serum Institute of India (SII), pentru a furniza un miliard de doze de vaccin pentru țările cu venituri mici și mijlocii pe cap de locuitor, dintre care 400 de milioane de doze vor fi livrate până la sfârșitul acestui an. Acestea se adaugă acordurilor încheiate cu Marea Britanie și SUA pentru livrarea a 400 de milioane de doze.

„Lucrăm intens pentru a ne onora angajamentul de a asigura acces larg și echitabil la vaccinul dezvoltat la Oxford pe plan global și fără marje de profit. Azi am făcut un pas important care ne ajută să livrăm vaccinul către sute de milioane de oameni din toată lumea, inclusiv din țările cele mai sărace”, a declarat Pascal Soriot, CEO al AstraZeneca.

Compania a construit lanțuri de furnizori la nivel global pentru a putea oferi vaccinul fără marje de profit în timpul pandemiei și a reușit până acum să asigure o capacitate de producție de două miliarde de doze de vaccin.

Universitatea Oxford a anunțat recent că a început testele clinice pentru faza a doua și a treia a vaccinului AZD1222 cu 10.000 de voluntari adulți. Alte teste clinice din fazele ulterioare urmează să fie pornite în mai multe țări. Încă nu este clar dacă vaccinul este eficient, dar AstraZeneca a decis să riște și să pregătească oricum lanțul de producție.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: