Finanțe Stiri

BT: piața imobiliară a intrat în faza de maturitate

29 aug. 2017 2 min

BT: piața imobiliară a intrat în faza de maturitate

Reading Time: 2 minute

Economiştii de la Banca Transilvania atrag atenţia cu privire la faptul că piaţa imobiliară a intrat în faza de maturitate, aspect reflectat de evoluţia recentă a preţurilor.

“Considerăm că am putea asista la ajustări în trimestrele următoare, pe măsură ce costurile de finanţare se vor majora”, arată Andrei Rădulescu, senior economist BT, în analiza BTmacroFOCUS.

Statisticile indică accelerarea dinamicii anuale a autorizațiilor în iulie (cel mai bun ritm din august 2015), evoluție care exprimă premise de continuare a climatului pozitiv în sfera construcțiilor rezidențiale (motorul sectorului de construcții în ultimele trimestre) pe termen scurt. Astfel, autorizațiile de construcții rezidențiale au crescut cu 20% an/an în iulie (cea mai bună evoluție din august 2015, în accelerare de la 2.7% an/an în iunie), la 4,282 unități, arată analiza BT.

Această evoluție a fost determinată de dinamica componentei rurale, în urcare cu 33.4% an/an, la 2,713 unități. De asemenea, creștere a consemnat și segmentul urban, 2.1% an/an, la 1,569 unități. Prin urmare, în perioada ianuarie – iulie 2017 numărul autorizațiilor de construcții rezidențiale s-a majorat cu 5.3% an/an, la 23,190 unități. Se evidențiază majorarea componentei rurale cu 8.5% an/an, la 14,961 unități.

Pe de altă parte, pe segmentul urban numărul autorizațiilor de construcții rezidențiale a stagnat an/an la 8,229 unități în primele șapte luni ale anului curent.

Andrei Rădulescu apreciază că majorarea autorizaţiilor de construcţii rezidenţiale în intervalul ianuarie – iulie a fost determinată de factori precum: ameliorarea venitului real disponibil al populaţiei, accelerarea economică din Zona Euro şi migraţia populaţiei active, cu impact pozitiv pentru evoluţia remitenţelor; nivelul redus al costurilor reale de finanţare şi avântul creditului ipotecar (creştere cu un ritm mediu anual de 11.8%), dar şi de oportunităţile investiţionale oferite de piaţa imobiliară.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: