Finanțe Stiri

Cristian Popa, vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii

26/02/2016 2 min read

Cristian Popa, vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii

Reading Time: 2 minute

Cristian Popa a fost numit vicepresedinte si membru al Comitetului de directie al Bancii Europene de Investitii (BEI) de catre Consiliul guvernatorilor bancii, alcatuit din cei 28 de ministri de finante din Uniunea Europeana.

Fost viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, Cristian Popa a fost numit de Consiliul guvernatorilor BEI in baza unei propuneri a Ministerului Finantelor Publice din Romania. El va prelua functia la 1 martie 2016, anunta BEI, intr-un comunicat de presa.

„Este o onoare si un privilegiu sa ma alatur Comitetului de directie al bancii si astept cu interes sa sprijin implicarea bancii in Romania, Europa si la nivel mondial. In ultimii 25 de ani, Banca Europeana de Investitii a jucat un rol crucial in sprijinirea unor oportunitati economice mai favorabile, a accesului la finantare, a inovarii si infrastructurii atat in Europa si in afara acesteia si astept cu nerabdare sa contribui la activitatea in echipa a bancii, pe baza acestui palmaresului sau notabil si a experientei demonstrate”, a spus vicepresedintele Cristian Popa.

Inainte de numirea sa la BEI, Cristian Popa a fost viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In aceasta calitate, acesta a coordonat directiile de politica monetara, cercetare, publicatii, modelare econometrica si prognoze, afaceri europene și relatii internationale, precum si stabilitate financiara. Printre responsabilitatile acestuia s-au numarat conducerea grupului de lucru al BNR pentru tintirea inflatiei, coordonarea participarii BNR in dialogul cu agentiile de rating suveran si bancile de investitii, precum si un rol cheie in negocierile BNR si activitatile de zi cu zi cu institutiile financiare internationale. Popa a fost vicepresedinte al comitetelor BNR de politica monetara si supraveghere si membru al consiliului de administratie al acesteia. In plus, Popa a detinut pozitia de guvernator supleant pentru Romania al Bancii Mondiale si cea de membru al comitetelor de relatii internationale al BCE si al comitetului economic si financiar (EFC). De asemenea, acesta a fost membru supleant pentru Romania in Consiliul general al BCE.

Cristian Popa are un doctorat in stiinte economice, cu o specializare in economie internationala/politici monetare comparate, acordat de Facultatea de Relatii Economice Internationale a Academiei de Studii Economice din Bucuresti. In septembrie 1994, acesta a obtinut o bursa Fulbright la Harvard University GSAS Department of Economics. De asemenea, a fost profesor invitat la University of Michigan Ann Arbor si cercetator bursier ACE-PHARE la NIESR, Londra, ambele in 1997.

Vicepresedintii BEI sunt numiti de Consiliul guvernatorilor, la propunerea Consiliului de administratie.

Presedintele BEI si cei opt vicepresedinti compun Comitetul de directie, organul executiv colegial permanent al bancii. Sub autoritatea presedintelui bancii si sub controlul Consiliului de administratie, Comitetul de directie gestioneaza afacerile curente ale BEI, pregateste deciziile pentru administratori si asigura executarea acestor decizii.

 

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă