Lifestyle Stiri

Bucureștiul devine capitala dezbaterilor academice

20 aug. 2019 2 min

Bucureștiul devine capitala dezbaterilor academice

Reading Time: 2 minute

Cu ocazia aniversării a 25 de ani de când în România se organizează dezbateri academice, în perioada 20-26 august, în Capitală se va desfășura Forumul Național de Dezbateri Academice (FNDA), o competiție de dezbateri la care vor participa 300 dintre cei mai buni liceeni practicanți de ”debate” din țară.

FNDA este un eveniment cu tradiție, prima sa ediție, cea din 1994, fiind considerată momentul de debut al fenomenului de ”debate” în spațiul românesc.

”FNDA este o oportunitate de a întâlni viitori lideri ai societății românești. Anul acesta avem motive de celebrare în plus, nu doar pentru că dezbaterile din România împlinesc un sfert de secol, ci și pentru că suntem una dintre țările est-europene cu cei mai mulți liceeni practicanți de dezbateri, iar tinerii au constant rezultate remarcabile în turnee internaționale”, a declarat Emanuel Beteringhe, președinte executiv al Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR).

În competiție s-au înscris 70 de echipe care se vor întâlni, două câte două, în cadrul mai multor runde unde vor dezbate o temă pregătită sau o moțiune la prima vedere pentru care au la dispoziție o oră pentru a se pregăti înainte de meci.

Moțiunile competiției

  • ”Acest Parlament (AP) crede că România ar trebui să introducă mandatul imperativ”- care va fi și tema finalei;
  • ”AP crede că statul român ar trebui să plătească daune financiare comunității rome pentru nedreptățile istorice comise împotriva acesteia”;
  • „AP susține alegerea membrilor Parlamentului European pe liste pan-europene”.

30 de actuali sau foști campioni mondiali, europeni și naționali de dezbateri vor arbitra competiția, în echipe de trei, pe baza unui sistem care are în vedere calitatea și coerența argumentării.

Cu ocazia aniversării unui sfert de secol de dezbateri academice în România, anul acesta vor avea loc în același timp alte două competiții: un turneu de ”public speaking”, unde liceenii îți vor prezenta discursurile creative, și un turneu de dezbateri între arbitri și instructori, elevii având astfel ocazia să-și vadă coordonatorii practicând.

Finala competiției de debate va avea loc luni, 26 august, în Aula Magna a Facultății de Drept a Universității București și este deschisă publicului, pe baza unei înscrieri realizate în prealabil aici.

Programul complet al evenimentului dar și detalii despre specificul competiției sau despre organizatori se regăsesc aici.

FNDA este co-finanțată prin Programul ”Europa pentru cetățeni” al Uniunii Europene fiind parte a proiectului ”Future of Europe Debates” desfășurat de ”International Debate Education Association” și este sprijinit de Fundația Konrad-Adenauer Stiftung, Banca Comercială Română (BCR), Arcca Student Housing, Decât o Revistă (DoR), și Colegiul Național ”Mihai Viteazul” din București.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: