Finanțe Stiri

FinTech-ul Omnicredit vrea să finanțeze 400 de antreprenori anul acesta

iun. 4, 2019 3 min

FinTech-ul Omnicredit vrea să finanțeze 400 de antreprenori anul acesta

Reading Time: 3 minute

FinTech-ul Omnicredit, susținut de fondul de investiții Reconstruction Capital II LTD, își propune să finanțeze 400 de antreprenori în 2019, acordând credite de 5 milioane de euro.

Platforma se adresează cu precădere persoanelor juridice și în special microîntreprinderilor.

Statisticile arată că 94% dintre companiile românești sunt microîntreprinderi, iar, dintre acestea, 70% nu sunt eligibile pentru accesarea unui credit bancar clasic. Cu toate acestea, conform Cartei albe a IMM-urilor, obținerea unui credit bancar este pe primul loc în preferințele micilor antreprenori când vine vorba despre accesarea de fonduri.

Realitatea din piață nu coincide, nici pe departe, cu preferințele antreprenorilor, în contextul în care, în anii anteriori, 72% dintre IMM-urile din Romania s-au autofinanţat, doar 23% dintre ele au obţinut credite bancare, iar 21% dintre IMM-uri au recurs la credit furnizor. Pentru 8% sursa de finanţare a fost leasingul, 3% din întreprinderi au utilizat creditul (avansuri) clienți, iar 2,5% facilitățile de la FNGCIMM.

“Ne dorim să venim în întâmpinarea nevoii de finanțare a mediului privat, în special a micilor întreprinderi. Preocuparea noastră este să oferim produse foarte ușor accesibile și suficient de diversificate încât să acoperim o gama largă de activități. Antreprenorul trebuie să își folosească timpul și energia pentru a își dezvoltă afacerea fără grija finanțării și în felul acesta putem crește împreună”, a declarat Elisa Rusu, CEO al companiei, la conferința de lansarea platformei.

Principalele criterii ale antreprenorului în alegerea unui anumit finanțator au fost: rapiditatea serviciilor (43% din companii), flexibilitatea opțiunilor de finanțare (34%); diversitatea produselor (24%) și servicii financiare disponibile online (12%). Platforma acoperă toate aceste criterii, timpul scurs până la primirea banilor fiind extrem de scurt, operațiunile derulându-se online, iar pachetul de servicii fiind diversificat, cu 8 tipuri de produse disponibile on-line.

Înregistrarea pe platforma www.omnicredit.ro se face in 30 de secunde, decizia de creditare pentru cererile de până la 25. 000 lei este luată într-o oră de la încărcarea documentelor, iar banii ajung, în contul clientului, în maximum 8 ore de la aprobare. Nu este nevoie de prezența fizică în niciuna dintre etapele de creditare, absolut toate deciziile și procedurile desfășurându-se online. Acționarul majoritar al companiei este fondul de investiții Reconstruction Capital II Limited (RC2), prezent în Romania din 2005 și cotat pe bursa de valori de la Londra.

“Micii antreprenori sunt bine pregătiți, pasionați și dinamici. Adesea au abandonat slujbe importante și bine plătite pentru a-și urma visul, calea antrprenoriatului. Acești antreprenori ar trebui sustinuți mai mult, mai ales financiar. Din pacate nu se intamplă așa. Legat de contextul actual, trăim era tehnologiei, România performează și la acest capitol. Și atunci, apare întrebarea, evidentă, dacă din ce în ce mai multe lucruri sunt acum la un click distanță, finanțarea nu ar trebui sa fie la fel?! Este evident că lipsa de ofertare financiară pe acest segment reprezintă o oportunitate pe care RC2 a identificat-o, investind într-un proiect de largă anvergură, care își propune să devină lider de piață pentru zona de finanțare a micro-întreprinderilor”, a subliniat domnul Ion Florescu, principalul investitor.

Compania este condusă de Elisa Rusu, om de banking cu peste 20 de ani de carieră în zona financiară, care a decis să își urmeze visul de a face lucrurile altfel și de a schimba anumite standarde legate de sistemul de creditare. Planurile Omnicredit pentru următorii trei ani sunt extrem de ambițioase. “Ne-am propus ca, în 2019, să lansăm înca patru noi produse pentru clienții noștri, față de cele 8 pe care le lansam astăzi. 2020 este anul tehnologiei pentru Omnicredit și avem în plan să integrăm conceptele de machine learning și deep learning în gestionarea riscului de credit, pentru ca în 2021, în al treilea an de funcționare, să ne gandim sa oferim și mai mult suport antreprenorilor, lansând și prima „Academie de Educație” o platforma on-line care îi va ajuta pe micii antreprenori să întelegă mai bine zona financiară și de credit, în așa fel încat să aibă acces facil și în cunoștință la instrumentele de finantare”, a declarat Elisa Rusu, referitor la planurile pentru perioada următoare.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: