Business Tech

Capsula SpaceX s-a cuplat cu succes la Stația Spațială Internațională

31/05/2020 < 1 min read

Capsula SpaceX s-a cuplat cu succes la Stația Spațială Internațională

Reading Time: < 1 minut

Capsula SpaceX Crew Dragon cu cei doi astronauți NASA la bord, Bob Behnken și Doug Hurley, a ajuns la Stația Spațială Internațională de care s-a cuplat cu succes. Misiunea a început cu lansarea de sâmbătă, 30 mai, și marchează o premieră în colaborarea dintre administrația americană și mediul de business privat.

Lansarea Crew Dragon, botezată de cei doi astronauți, ”Endeavour”, a avut loc din Florida (SUA) sâmbătă, 30 mai, la ora 22.22 (ora României), iar la scurt timp după acest moment racheta Falcon 9 a aterizat cu succes pe o barjă aflată pe ocean. Capsula Crew Dragon ar putea rămâne la Stația Spațială Internațională până în luna august a acestui an.

[youtube v=nA9UZF-SZoQ]

 

După acest succes înregistrat de SpaceX, rușii nu mai dețin monopolul în privința trimiterii de cosmonauți către Stația Spațială Internațională, navetele Soyuz fiind din 2011 singurele ”taxiuri” spațiale funcționale până acum.

SpaceX (Space Exploration Technologies Corp.), fondată în 2002 de Elon Musk, este din 2012 prima companie privată care a trimis o capsulă cargo spre Stația Spațială Internațională, pe care o aprovizionează în mod regulat de atunci. În 2014, NASA a comandat trimiterea de oameni către Stația Spațială și a plătit către SpaceX 3 miliarde de dolari pentru adaptarea capsulei Dragon. Aceasta a fost construită și testată pentru a face față la 6 călătorii dus-întors. Procesul a fost unul complicat cu multe întârzieri, explozii și probleme. În cursa pentru realizarea acestui proiect, s-a aflat și compania Boeing, plătită să producă capsula Starliner, care nu a fost încă finalizată.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole pe aceeași temă