Analize Management

Care sunt cel mai bine remunerate joburi

7 sept. 2016 2 min

Care sunt cel mai bine remunerate joburi

Reading Time: 2 minute

În ultimii ani, situația pieței joburilor din România a devenit din ce în ce mai activă, iar rata șomajului este în continuă scădere.

La începutul crizei economice din anul 2008, foarte mulți oameni au rămas fără loc de munca, iar cei care l-au păstrat, au făcut-o cu condiția unei scăderi a veniturilor. După 8 ani în care piața joburilor a fost una fluctuantă acum par să se îndrepte spre făgașul normal. Hipo.ro a realizat un studiu cu peste 2700 de respondenți, dintre care 210 angajatori, iar restul absolvenți.

1Potrivit acestui studiu, în anul 2016 aproximativ 25% dintre absolvenți au un salariu care poate ajunge până la 350 de euro, față de 19% în 2014.

Topul salariilor din România

La fel ca în anii trecuți, domeniul IT ocupă o poziție fruntașă, veniturile ajungând până la 5.079 RON, fiind urmat îndeaproape de domeniul Transporturilor aeriene, care asigură angajaților salarii de până la 5. 077 RON. Pe cea de-a treia poziție se situează domeniul Intermedierilor financiare și asigurărilor cu salarii de până la 4.982 RON pe lună. Alte industrii care se regăsesc în topul celor mai mari salarii sunt: Industria extractivă: 3.740 RON și industria Telecomunicațiilor: 3.711 RON

 

2În primăvara aceasta, salariul mediu pe economie a ajuns la 2. 086 RON înregistrând o creștere cu 12,3% mai mare față de acceași perioadă a anului trecut. Pe parcursul ultimilor ani, numarul joburilor din Bucuresti și din provincie scoase la concurs pe internet este în continuă evoluție, iar salariile par sa crească și ele de la an la an.

În urma studiului a reieșit că tot mai mulți candidați sunt mulțumiți de ofertele salariale, 60% dintre ei declarând că au obținut salarii similare așteptărilor, iar în unele cazuri chiar și peste așteptările setate inițial.

3

Care sunt așteptările salariale ale candidaților

În capitală, un angajat cu background economic, având experiență de cel putin un an, se așteaptă să primească un salariu de 2000 RON, iar în provincie, așteptările sunt de 1700 RON pentru 0-1 an experiență. Salariile cresc odată la doi ani cu aproximativ 1000 RON, suma atingându-și apogeul undeva la 4500 de RON pentru cei cu peste 5 ani de experiență.

În domeniul tehnic, salariile cresc treptat, majorându-se cu aproximativ 1000 RON odată la doi ani și ajungând la un apogeu de 6000 RON pentru cei cu o experiență mai mare de 5 ani. Și în anul 2016 cele mai mari câștiguri se înregistrează în sectorul IT, iar cele mai mici în industria hotelieră. Din perspectiva dinamicii pieței, cea mai semnificativă creștere a câștigului salarial s-a înregistrat în industria de silvicultură și exploatare forestieră (32, 5%).

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: