Companii Stiri

Castigatorii competitiei “Create Your Bucharest”

23 mart. 2015 3 min

Castigatorii competitiei “Create Your Bucharest”

Reading Time: 3 minute

Ovidiu Anton si Alexandru Balasescu sunt castigatorii marelui premiu, in valoare de 10.000 de euro, al competitiei “Create Your Bucharest”.

Ovidiu Anton photo by Hanna Noller e1427117147199

 

Nascut in Timisoara in 1982, Ovidiu Anton locuieste si lucreaza deopotriva in Viena, cat si in Bucuresti. Absolvent al Academy of Fine Arts din Viena, Ovidiu Anton a castigat in 2015 o rezidenta artistica in Republica Moldova. Artistul si-a a expus lucrarile in multe orase europene, de la Viena, Salzburg, Ljubljana, si pana la Amsterdam si Marsilia.

Alexandru Balasescu photo by Ovidiu Anton e1427117202270

 

Nascut in Craiova in 1974, Alexandru Balasescu este doctor in Antropologie Culturala la Universitatea din Irvine, California si are o Diploma de Studii Avansate in Etnologie la Universitatea Lumiere din Lyon, Franta. In 2005, Alexandru Balasescu castigat un grant din partea  British Library pentru proiectul “Oameni si locuri in Iranul Modern”. In ultimii zece ani s-a implicat in numeroase colaborari multidisciplinare (arta, arhitectura si urbanism) si si‐a dezvoltat experienta in profesorat.

Proiectul lor, “How I miss Bucharest or The Journey of a Dog’s Life”, a fost desemnat castigator in unanimitate de catre membrii juriului:

“Sa explorezi istoria Bucurestiului contemporan urmarind vietile contrastante a doi dintre cainii orasului este o modalitate neobisnuit de elocventa, incisiva si originala de a aborda teme importante, dar, de cele mai multe ori, dureroase, precum mobilitatea, exilul, proprietatea, supravegherea, urbanismul si apartenenta. Unul dintre caini s-a nascut in Bucuresti, dar a fost luat de pe strazi, adoptat si dus la Viena. Celalalt a ajuns in Bucuresti caine de companie, impreuna cu stapanii lui vienezi, doar ca sa ajunga, in cele din urma, pe strazi. Soarta fiecarui caine actioneaza ca o metafora pentru vicisitudinile si promisiunile vietii de zi cu zi in oras.”

In competitie au fost inscrise 225 de proiecte creative despre Bucuresti, din domeniul artei, designului si arhitecturii, propuse de artisti romani din toata lumea.

In afara marelui premiu, juriul competitiei a acordat si noua premii speciale in valoare de 3.000 de euro fiecare.

Cele noua proiecte castigatoare sunt: “A Pedestal of Thoughts” de Anca Benera si Arnold Estefan; “Atelier 35 Cooperative” de Larisa Crunteanu si Xandra Popescu;  “Bucharest Veins.Resuscitation Intervention” de Carmen Secareanu;  “Discover Bucharest, The Open Air Museum” de Rares Tudor Pop; “Floreo: A Ruin Blossoms Downtown mapping emories of architectural heritage as public space. Bucharest 2015” de Razvan Delcea si Andrei Voica;  “Homeless Practices” de Maria Daria Oancea si George Octavian Marinescu;  “Kilobase Bucharest A­Z”, de Dragos Olea; “TableTalks” de Andra Racasan si Elena Rucsandra Maior;  “Your Concrete Shadows” de Gina Ster.

Competitia a fost organizata de MAK – Muzeul Austriac de Arta Aplicata / Arta Contemporana cu sprijinul financiar al OMV si OMV Petrom sub egida Vienna Biennale 2015: Ideas for Change (11 iunie – 4 octombrie 2015) initiata de directorul MAK Christoph Thun- Hohenstein.

Membrii juriului au fost: Christoph Thun- Hohenstein (director, MAK, Viena), Barbara Baum (consultant pentru proiecte artistice al OMV), Andreiana Mihail (consultant de arta, Bucuresti), Alice Rawsthorn (critic de design, International New York Times, Londra) si Baerbel Vischer (Curator, MAK, Viena)

Din 3 octombrie pana in 15 ianuarie, candidatii au avut posibilitatea sa prezinte concepte inovatoare si lucrari de arta, design si arhitectura special concepute pentru un anumit loc, avand ca scop transformarea dinamica a “Micului Paris“, cum este adesea denumit Bucurestiul datorita numeroaselor sale realizari din domeniul artei si arhitecturii.

Au fost invitati sa participe cetateni romani, romani care locuiesc peste hotare, precum si studenti si profesionisti straini din sfera creatiei care locuiesc in Romania.

Proiectele castigatoare ale concursului “Create Your Bucharest” vor fi prezentate in cadrul unei sectiuni special dedicate a expozitiei MAK Mapping Bucharest: Art, Memory, and Revolution 1916-2016, unul din proiectele centrale ale Vienna Biennale 2015, avandu-‐i drept curatori pe Peter Weibel, director al ZKM / Centrul pentru Arta si Media din Karlsruhe; profesor, Universitatea de Arta Aplicata din Viena si Baerbel Vischer, curator al colectiei MAK de arta contemporana.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: