Finanțe

Cat au platit romanii cu carduri Visa in 2014

4 feb. 2015 2 min

Cat au platit romanii cu carduri Visa in 2014

Reading Time: 2 minute

Romanii par sa fi prins gustul folosii cardului. Cel putin asta arata cheltuielile totale pe cardurile Visa emise in Romania, care au crescut cu 9% in anul fiscal 2014, pana la aproximativ 21 miliarde euro. Platile la comercianti au depasit in medie 10 milioane euro zilnic.

Cardurile de debit, care domina portofoliul Visa Europe din Romania, au sustinut cresterea de 12,4% inregistrata de cheltuielile efectuate la POS cu toate tipurile de carduri Visa, precum si majorarea cu 16,6% a numarului tranzactiilor la comercianti. Aici, insa, valoarea medie a tranzactiei a inregistrat o reducere semnificativa pentru al doilea an consecutiv, scazand cu 3,6% pana la 33,7 euro. Potrivit Visa, acest fapt arata ca romanii isi folosesc cardurile pentru a face plati frecvente si de valoare mai mica direct la comercianti. Numarul de carduri Visa emise in Romania a crescut anul trecut cu 2,6%, ajungand la 7,3 milioane de unitati.

„Platile cu cardul au depasit mai multe praguri importante de-a lungul anului 2014, inclusiv peste 10 milioane de euro cheltuiti in medie zilnic la comercianti si peste 10 milioane de tranzactii realizate lunar la POS, dintre care peste 1 milion de plati realizate lunar cu cardurile pentru companii”, a afirmat Catalin Cretu, director regional pentru Romania, Croatia si Slovenia al Visa Europe. De altfel, segmentul cardurilor emise pentru companii a inregistrat pentru al patrulea an consecutiv o crestere de doua cifre a tuturor indicatorilor: +10% carduri emise, +14,1% la cheltuieli, +16,3% plati la comercianti, +21,4% pentru tranzactii la POS.

In Europa exista peste 500 de milioane de carduri Visa in circulatie, dintre care peste 100 de milioane sunt contactless. In prezent, 1 din fiecare 6 euro cheltuiti in Europa este pe un card Visa. Cheltuielile totale realizate pe cardurile Visa, inclusiv tranzactiile la ATM-uri, se situeaza la 2.000 miliarde euro. Comertul electronic a crescut cu 17% anul trecut, la peste 280 miliarde euro.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: