fbpx
Lifestyle Stiri

Cat costa vara la romani?3 min

09/07/2015 2 min read

author:

Cat costa vara la romani?3 min

Reading Time: 2 minute

Romanii dedica cheltuielilor de vacanta aproape jumatate din veniturile familiale, usor peste media europeana de 47,2%, arata Barometrul de vara Ferratum.

Potrivit barometrului, 16% dintre romani vor cheltui cel mai mult pe calatorii in tara, 14% pe activitati distractive de o zi (plaja, piscina, club, restaurant) si doar 10% vor cheltui pe calatorii in strainatate.

In randul celor 17 tari europene, Romania se pozitioneaza usor peste medie, dedicand cheltuielilor de vacanta aproape 50% din veniturile lunare familiale (49.7%) – echivalentul a 291 de euro -, in timp ce media europeana este de 47.2%.

Sondajul arat ca peste 30% dintre familiiile europene planuiesc cheltuieli mai mari in vacanta din aceasta vara comparativ cu anul precedent, iar 40% mentin aceleasi cheltuieli ca in vara lui 2014.

Vara nu-i ca iarna!

Interesant este ca, pentru vacanta de vara, romanii cheltuie aproape dublu fata de bugetul alocat vacantelor de iarna (47% vara, fata de 25%, iarna). Cu toate acestea, in raport cu media europeana, daca ne referim strict la cheltuielile de Craciun, tindem sa fim mai generosi decat in perioada estivala (index 121 – iarna, fata de 105 – vara).Summer Barometer_003

In tarile din estul Europei, sumele relative alocate pentru vacanta sunt mult mai mari decat in Vest. Cu exceptia Spaniei, tarile care cheltuie cel mai mult in vacante sunt cele din estul Europei – peste media (47%) venitului disponibil.

Conform Barometrului European de vara Ferratum Grup, Estonia si Letonia se afla in topul acestei liste, cu cheltuieli de vacanta (raportat la venitul familiei)de peste 60% (Estonia – 629 euro, Letonia – 621 EUR).

Danemarca si Germania dedica vacantelor de vara cele mai mici bugete (27%, respectiv 28%). Pentru a finaliza trendul tarilor vestice (cele mai conservatoare tari cand vine vorba desprebugetele vacantelor de vara de anul acesta), tabelul este completat de Tarile Nordice si de Regatul Unit.

In Europa de Vest exista diferente mari intre tari cu privire la sumele aferente vacantelor din aceasta vara. O familie daneza din clasa mijlociealocadoar 27% din venitul disponibil familiei pentru vacanta de vara, in timp ce omologii lor spanioli cheltuie aproape 55% pe calatorie, relaxare si tendinte estivale. Ocupanta locului al doilea in topul celor mai cheltuitoare tari vestice este Suedia unde procentul este de 41% (1,171 euro).

Calatoriile in propria tara constituie cele mai frecvente cheltuieli in Barometrul European de Vara, reprezentand o medie de 17% din venitul disponibil al unei familii. O destinatie de vacanta atat de populara,poate ca nu este suprinzator ca Spania cheltuie cel mai mult pe calatorii in propriatara (25%), urmata de Lituania (21%) si Danemarca (20%). Suedia, Finlanda si Bulgaria ocupa locul 4, cu un procent de 19%.

Pe de alta parte, cei mai pasionati turisti straini in aceasta vara sunt olandezii si britanicii (17%), urmati de danezi si suedezi (15%), nemti (13%) si bulgari (12%).

Clubbing-ul, restaurantele, plaja implica cea de-a doua categorie de cheluieli de vacanta in randul celor 17 tari din studiu, cu Spania conducand din nou clasamentul cu un procent de 24%.

Sondajul s-a efectuat in 17 tari europene (5.685 de familii) in care opereaza Grupul Ferratum si s-a prezentat sub forma unui chestionar web standardizat pentru toate locatiile. Respondentii au varste cuprinse intre 21-65 de ani (dintre care 60% sunt femei), iar venitul mediu net disponibil al familiilor participante este de de 720 – 3.800 euro.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *