Antreprenori by eMAG Tech

Câte miliarde valorează cei mai mari zece unicorni

18 feb. 2020 2 min

Câte miliarde valorează cei mai mari zece unicorni

Reading Time: 2 minute

Cel mai valoros unicorn la nivel global este în acest moment compania chineză Ant Financial, cu valoare estimată la nu mai puțin de 125 de miliarde de dolari, potrivit unui studiu realizat de Learnbonds.com.

Unicornii sunt companii private a căror valoare de piață este estimată la cel puțin un miliard de dolari. Termenul a fost creat în 2013, când existau 40 de astfel de companii, dar numărul lor a ajuns astăzi la aproape 600.

Cei mai mari zece unicorni din lume valorează, în acest moment, 546 de miliarde de dolari conform studiului citat, care folosește date Statista.com.

Furnica uriașă

Fondat acum cinci ani, Ant Financial a devenit unul dintre cei mai mari jucători din lume în segmentul financiar. Poate cunoașteți mai bine numele precedent al companiei, Alipay. Ant Financial este o platformă de procesare de plăți și face parte din grupul chinez Alibaba.

Baza de creștere a companiei a fost China, au urmat țările asiatice și acum se extinde în Europa și SUA, bazându-se în principal pe numărul mare de turiști chinezi care călătoresc în aceste zone și își doresc să poată plăti prin aplicația Alipay. Aceasta are peste 900 de milioane de clienți activi.

SUA versus China

Sursa: Statista.com

Ca în aproape orice domeniu, și la nivel de unicorni lupta se dă între Statele Unite și China. Peste 500 de unicorni, reprezentând 85% din total, sunt fie din China, fie din SUA. În ianuarie 2020, erau 268 de unicorni americani și 262 în zona Asia-Pacific (în principal în China).

Europa are doar 61 de unicorni, Orientul Mijlociu are 13, iar Africa – 11 unicorni. România are și ea un unicorn – UiPath, evaluat la peste 7 miliarde de dolari.

Unicornii din zona Asia-Pacific, dominată de China, au depășit ca evaluare companiile-unicorn din America de Nord, cu un total de peste 971 miliarde de dolari față de aproape 858 de miliarde de dolari. Valoarea unicornilor europeni este de 125,8 miliarde de dolari.

Revenind la clasament, pe locul 2 în top 10 se află ByteDance, compania chineză din spatele celebrei aplicații TikTok, evaluată în prezent la 75 de miliarde de dolari. Pe trei avem compania americană Infor, care oferă produse și servicii în cloud pentru companii, urmată de Didi Chuxing, companie de transport care a cumpărat businessul Uber din China, evaluată la 53 de miliarde de dolari. Pe cinci vine JUUL Labs, companie americană care produce țigări electronice evaluată la 50 de miliarde de dolari.

Deși a avut probleme mari când a încercat să listeze WeWork, The We Company are o evaluare de 47 de miliarde de dolari, ceea ce o plasează pe locul 6 în clasament. Pe șapte vine alt jucător chinez din domeniul financiar, Lu.com (Lufax), evaluat la 39 de miliarde de dolari, apoi americanii de la compania de plăți online Stripe cu 35 de miliarde de dolari, Airbnb – 31 de miliarde de dolari și SpaceX – 31 de miliarde de dolari.

Ilustrație: Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: