Management Stiri

Ce aptitudini vor căuta angajatorii în viitor?

25 oct. 2019 2 min

Ce aptitudini vor căuta angajatorii în viitor?

Reading Time: 2 minute

Abilitățile care vor conta cel mai mult în viitor pentru angajatori vor fi creativitatea, adaptabilitatea și capacitatea de a lucra bine în echipă

IT-ul este cel mai căutat domeniu al momentului și se pare că acest lucru nu se va schimba prea curând, arată rezultatele celui mai recent studiu derulat de eJobs și Bookster, care plasează IT-ul nu doar în topul preferințelor actuale ale candidaților, dar și în lista pentru următorii ani. 77% dintre români cred că IT-ul va fi cel mai căutat domeniu în viitor. Asta nu doar pentru că IT-iștii au cele mai mari salarii din piață, ci și pentru că oportunitățile de angajare cresc de la an la an, atât în țară cât și în străinătate. Tot potrivit studiului, următoarele cele mai căutate domenii, deși la distanță considerabilă față de IT, vor fi telecomunicațiile (27,4% dintre respondenți cred că va fi unul dintre cele mai căutate domenii în viitor), marketingil (26,1%) și ingineria (25,5%).

La polul opus se află jurnalismul, domeniu în viitorul căruia mai cred doar 0,5% dintre respondenți, urmat de administrație publică, automotive și distribuție.

„Se vorbește la nivel internațional despre inovație, despre a fi mereu cu un pas înaintea celorlalți, despre a crea răspunsuri pentru nevoi care încă nu există și aproape toate acestea au legătură cu IT-ul. Felul în care românii percep viitorul raportat la piața muncii se observă și din setul de aptitudini de care cred că vor avea nevoie în următorii ani pentru a rămâne dezirabili din punct de vedere profesional. Astfel, calitatea despre care cred că va fi cea mai căutată de angajatori este creativitatea”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Aproape la fel de importante sunt, cred românii, adaptabilitatea, capacitatea de a lucra bine în echipă, de a rezolva situații complexe, de a lua decizii rapid sau aptitudinile digitale.

„În mod surprinzător, având în vedere că tot mai mulți angajați și-ar dori să-și deschidă propriul business, 5 din 10 români având această dorință, după cum arată un studiu eJobs derulat în luna septembrie, puțini sunt cei care cred că, în viitor, angajatorii vor căuta în candidați calități precum spiritul antreprenorial, capacitatea de a vorbi lejer în public sau de a socializa ușor”, adaugă Bogdan Badea.

Întrebați care sunt aptitudinile pe care le stăpânesc cel mai bine, 40,7% dintre respondenți au răspuns că principala lor calitate profesională este spiritul de echipă. 31,2% menționează creativitatea, 27% adaptabilitatea și 26,2% spun că au o gândire analitică. Nu la fel de bine stau românii atunci când vine vorba despre vorbitul în public (doar 3,4% spun că pot face acest lucru cu ușurință), despre mentalitatea de antreprenor (3,2%) sau despre abilitățile de negociere.

De altfel, anul acesta, aptitudinile pe care românii au vrut să și le dezvolte au fost adaptabilitatea (25,3% au investit timp sau bani în acest scop), cunoștințele digitale (23,5%) sau creativitatea (21,8%). „Companiile pentru care lucrează i-au trimis, în schimb, la cursuri care să-i ajute să lucreze mai bine în echipă, să înțeleagă mai bine nevoile clientului, să fie mai ușor adaptabili, mai creativi sau să poată lua decizii mai ușor”, mai spune Bogdan Badea.

Foto: © Andrii Yalanskyi | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: