Management Stiri

Ce sperie mediul de afaceri?

22 ian. 2015 2 min

Ce sperie mediul de afaceri?

Reading Time: 2 minute

Mediul de business din tara considera ca cele mai importante riscuri sunt crizele fiscale din economiile cheie, crizele de lichiditate si esecul major al sistemelor financiare

La nivel global, cea mai mare amenintare in urmatorul deceniu este data de riscul unui conflict international, dupa cum arata cea mai recenta editie a raportului „Global Risks 2015”, lansat ieri in cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos. Raportul in care sunt prezentate cele mai importante riscuri globale evaluate de experti internationali in termeni de probabilitate si impact in urmatorul deceniu arata ca un conflict interstatal este principalul risc in ceea ce priveste probabilitatea si al patrulea cel mai grav risc in functie de impact.

 „Dupa 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului, lumea se confrunta din nou cu riscul de conflict major intre state. Cu toate acestea astazi mijloacele de a purta un astfel de conflict, fie prin atac cibernetic, competitie pe resurse, sanctiuni sau alte instrumente economice, sunt mai extinse ca oricand. Abordarea tuturor acestor declansatori si incercarea de a intoarce lumea catre calea parteneriatului si nu a concurentei, ar trebui sa fie o prioritate pentru lideri pe masura ce inaintam in 2015”, spune Margareta Drzeniek-Hanouz, economist principal al Forumului Economic Mondial.

Pentru prima oara, raportul prezinta, pe langa analiza expertilor si opinia comunitatii de business din fiecare tara legata de riscurile globale. Oamenii de afaceri din tara considera ca cele mai importante riscuri sunt crizele fiscale din economiile cheie, crizele de lichiditate si esecul major al sistemelor financiare. Acestea sunt urmate de instabilitatea politica si sociala, neglijarea infrastructurii si a conflictelor interstatale cu consecinte regionale. Aceste riscuri se regasesc si printre cele mai importante riscuri identificare de tarile din regiune, precum Polonia, Bulgaria Serbia sau Ungaria. In Moldova, instabilitatea politica si sociala si conflictul interstatal cu consecinte regionale ocupa primele doua pozitii. In Ucraina, crizele fiscale din economiile cheie reprezinta principalul risc, urmat de instabilitatea politica si sociala si de conflictul interstatal.

Esecul guvernarii nationale, unul dintre cele mai importante riscuri identificate de raport, fiind al treilea cel mai probabil la nivel global a produs o serie de schimbari in ceea ce priveste conducerea. Acest risc cuprinde o serie de elemente importante ce tin de inabilitatea unei guvernari eficiente, ca rezultat al coruptiei, pietei negre, crimei organizate, in general datorat unei slabe aplicari a legii. In lipsa unei reactii mai puternice din partea sectorului public si a celui privat, riscul unei guvernari ineficiente poate afecata stabilitatea economica si politica si poate eroda increderea in lideri. In mai multe tari, printre care si in Romania, noii lideri au fost alesi in mare parte datorita promisiunilor facute pentru o guvernare transparenta si fara coruptie, raspunzand nevoii de schimbare a alegatorilor.  

Tabel Riscuri Globale 2015

 

 

Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: