Lifestyle Stiri

Ce traditii mai tin romanii de Paste?2 min

08/04/2015 2 min read

Ce traditii mai tin romanii de Paste?2 min

Reading Time: 2 minute

76% dintre romanii cu varsta peste 18 ani, utilizatori de internet, ce locuiesc in orase cu peste 100.000 de locuitori recunosc ca respecta traditiile si obiceiurile de Paste, in timp de 65% admit ca sunt religiosi, indica un studiu realizat de Starcom MediaVest Group impreuna cu iVox, o platforma online care ofera posibilitatea de a realiza  sondaje de opinie si studii. 

Foto: © Aprescindere | Dreamstime.com

Cand vine vorba de Paste, 9 din 10 romani din targetul investigat pun pret pe traditii si le aplica fie ad literam, fie tinand cont de ele prin petrecerea timpului cu familia extinsa, sau vizitarea rudelor in a doua zi de Paste.

Cum sarbatorile de Paste sunt precedate de o perioada de post si prezinta obiceiuri specifice, precum slujba de Inviere, studiul Starcom arata ca desi doar 26% dintre romani admit ca tin post, 57% se duc in noaptea de Inviere la biserica pentru a lua lumina, iar 48% participa la toata slujba de Inviere.

Potrivit datelor, 36% dintre romani nu fac cadouri cu ocazia Pastelui, 39% urmeaza traditia si cumpara haine noi pentru cei dragi, iar 22% cumpara produse cosmetice.

Cand vine vorba de bugetul necesar pentru cumparaturile de Paste, media este de 620 RON, cea mai mare parte din buget fiind alocata mancarii. In mai mult de 90% dintre cazuri, mancarea de Paste este traditionala. Patru din 10 romani vor avea la masa de Paste exclusiv mancare traditionala, precum oua colorate, cozonac, pasca, drob de miel sau friptura de miel, in timp ce cinci din 10 romani vor avea bucate traditionale combinate cu mancaruri moderne.

Nu in ultimul rand, pregatirile pentru Paste sunt intense si de cele mai multe ori obositoare: 68% prefera sa ia parte direct in procesul de pregatire a mancarii, in mare parte traditionala, iar 63% dau casa peste cap pentru a face curatenie. In cele din urma le ramane prea putin timp pentru a se bucura de roadele muncii lor.

Romanii se informeaza cu privire la traditiile si mesele de Paste aducandu-si aminte de sarbatorile Pascale din copilarie (67%), folosindu-se de experienta proprie (56%), sau discutand cu familia (45%). Astfel, Pastele este ocazia perfecta de reconectare la momente frumoase din copilarie, alaturi de cei dragi.

 

 

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea POLITICI DE CONFIDENȚIALITATE