Finanțe

Cea mai mare creștere economică din UE

15 feb. 2017 < 1 min

Cea mai mare creștere economică din UE

Reading Time: < 1 minut

România a înregistrat o creștere economică de 4,8% în trimestrul patru 2016, comparativ cu perioada similară din 2015, acesta fiind cel mai mare ritm de creștere din Uniunea Europeană, conform unei estimări publicate de Oficiul European pentru Statistică – Eurostat.

Potrivit Eurostat, economia românească a accelerat la finele anului trecut, ritmul de creștere anuală urcând de la 4,4% în trimestrul al treilea până la 4,8% în trimestrul patru.

Comparativ, economia zonei euro a crescut cu 1,7% în trimestrul patru 2016 comparativ cu perioada similară a lui 2015, iar Uniunea Europeană a înregistrat o creștere economică anuală de 1,8%, în ambele cazuri fiind vorba de o creștere mai mică decât cea înregistrată în trimestrul al treilea.

De asemenea, în trimestrul patru comparativ cu trimestrul trei 2016, PIB-ul României a înregistrat o majorare de 1,3%, față de un avans de 0,5% în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea. Doar Polonia a înregistrat o creștere trimestrială mai mare decât România, respectiv 1,7%. În ceea ce privește economia zonei euro, aceasta a înregistrat o creștere economică trimestrială de 0,4%, în timp ce PIB-ul UE a consemnat un avans de 0,5%.

Potrivit datelor publicate de Institutul Național Statistică (INS), Produsul Intern Brut a crescut cu 4,8% în anul 2016, comparativ cu anul 2015, după un avans de 4,7% pe seria brută (4,8% pe serie ajustată sezonier) în ultimele trei luni din 2016 față de perioada corespunzătoare din anul precedent. În trimestrul patru, Produsul intern brut a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,3% comparativ cu trimestrul precedent.

Pentru acest an, estimările privind creșterea economiei românești oscilează între 3,7% (prognoză Banca Mondială) și 5,2% (Comisia Națională de Prognoză).

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: