BizRemote by certSIGN Stiri

Cererea pentru case, în creștere în pandemie

26 oct. 2020 2 min

Cererea pentru case, în creștere în pandemie

Reading Time: 2 minute

Noul context social determinat de criza Covid-19 a adus modificări în ceea ce privește interesul pentru locuințe al românilor: în ultimele luni a crescut exponential cererea pentru achiziția de case, cu peste 50% în cel de-al treilea trimestru al anului, față de aceeași perioadă a lui 2019.

Potrivit unei analize realizate de RE/MAX România noul context social determinat de criza Covid-19 a adus modificări în ceea ce privește interesul locativ al românilor.

„Starea de urgență, respectiv izolarea socială, a reprezentat factorul declanșator al acestor schimbări, iar potrivit informațiilor noastre tendința se va menține. Având în vedere evoluția pandemiei și amenințarea unei noi situații de lockdown, dar și accesul facil la creditare, considerăm că cererea pentru case atât urbane, cât și limitrofe marilor orașe, va fi în creștere și în perioada următoare”, a declarat Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România.

Potrivit reprezentanților RE/MAX, cererea pe segmentul case la nivel național a cunoscut în ultimele luni o creștere remarcabilă față de aceeași perioadă a anului precedent. Concret, în T3 2020 s-a înregistrat o creștere a cererii cu 54,3% pe acest tip de proprietăți față de T3 2019. Totodată, cererea de case a crescut cu cca. 125% în lunile ulterioare stării de urgență, respectiv iunie – septembrie 2020 față de perioada ianuarie-martie 2020, procente înregistrate cumulat pe segmentele vânzare și închiriere.

Cele mai multe cereri s-au înregistrat în orașe mari ale țării, cu o puternică piață imobiliară, în top trei fiind București, Cluj și Brașov. Printre principalele criterii de selecție solicitate de posibilii cumpărători sau chiriași se numără, preponderent în această ordine – suprafața construită, suprafața terenului, locația și prețul.

Totodată, specialiștii au remarcat și creșterea interesului pentru apartamentele mai mari, în special pentru cele cu terase generoase sau grădini. La nivel general, cererea pentru apartamente a cunoscut o creștere de 17,5% în T3 2020, față de T3 2019.

Foto:© Andrii Yalanskyi | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: