fbpx
Finanțe Stiri

Cheltuielile cu cercetarea-dezvoltarea, în creștere2 min

02/07/2018 2 min read

author:

Cheltuielile cu cercetarea-dezvoltarea, în creștere2 min

Reading Time: 2 minute

Eficiența și claritatea sistemului de stimulente destinate cercetării-dezvoltării (R&D) derulate de companii și abilitatea de a identifica cu ușurință activitățile de R&D eligibile pentru stimulente fiscale și granturi se numără printre factorii cei mai importanți care influențează cheltuielie cu R&D în Europa Centrală. Această concluzie a rezultat în urma raportului R&D realizat de Deloitte Europa Centrală menit să susțină analiza tendințelor curente și să identifice obstacolele majore din calea investițiilor mai mari cu R&D. Studiul din acest an a cuprins răspunsurile unor respondeți reprezentând 329 de companii din nouă țări din regiune (Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia).

“Dacă gradul de inovație al unei economii se află în legătură strânsă cu cheltuielile cu cercetarea-dezvoltarea, succesul unei țări în domeniul inovației este influențat de finanțarea indirectă prin intermediul stimulentelor dedicate”, a spus Dinu Bumbăcea, Partener coordonator consultanță Deloitte România.

În privința cheltuielilor cu R&D, studiul arată că puțin peste jumătate dintre respondenți (52%) anticipează că firmele pentru care lucrează vor cheltui mai mult în viitorul apropiat (următorul an sau doi) față de 2017, o creștere de șapte puncte procentuale față de ultima ediție a studiului din 2016. Abordarea pro-inovație pare să fie mai puternică dacă ne referim la o perioadă pe termen lung. Două treimi (67%) din companiile intervievate au în plan să-și crească investițile în R&D în următorii trei până la cinci ani (în creștere cu 10 puncte procentuale față de ediția anterioară).

Alte concluzii ale raportului:

  • Similar ultimei ediții, politicile de confidențialitate ale companiilor (67%) au fost cele mai folosite metode pentru protejarea IP-urilor; 12% din companiile din regiune nu folosesc nicio formă protecție a IP-urilor
  • La fel ca în 2016, existența unui sprijin de orice natură (63%) și cercetătorii cu experiență (62%) sunt principalii facoti care îi pot determina pe aceștia să-și crească investițiile în R&D.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *